Valaki tevedett


Igy gondolta ezt Wass meg 45-ben, mikor megszolaltatta az igazsagerzetet banto erdelyit, aki megkerdezese nelkul politikai dontesek aldozata lett. Elete kicserelodott, atrendezodott es ma is issza o es utodai is a levet masok rossz donteseinek. Mintha ismetlodne a tortenelem. A dolog ma is igaz.  Kisse mas szinben tundokol, akarom mondani rozsdazik, mert hat akkor a nagyhatalmak hagytak cserben sokunk nagyszuleit, ma meg ezt teszi az RMDSZ velunk, - a "szovetseg" ahogy nevezik magukat, pedig legjobb esetben is az evek alatt csak egy masodkezbeli silany partnak ha beillenek, no de persze oligarchakkal teletuzdelve. Oligarchak, hisz nem tudom minek nevezzem azokat a Maros megyei kepviseloket, akik 25 eve "kepviselnek" (?) bennunket a roman fovarosban, es kozben eliteltek oket, vagy eppen bunvadi eljarast inditottak ellenuk, netan osszeferhetetlenseget allapitottak meg naluk, stb. Es ne feledjuk, hogy anyagilag olyan messze allnak tolunk, mint Jeruzsalem Mekkatol, de hat ha mar eloljarok, akkor mindenben elottunk kell jarniuk  nem de? 

Levetitve a dolgokat a jovo hetvegi helyhatosagi valasztasokra, tortent egy kis tevedes. Orommel nyugtaztam, hogy milyen elegans a kepen lathato tanacsos jeloltek nyakkendoje.  Karcfalvi utasitasra sejtem a tisztelt holgyet kozepre "szoritottak" az urak, habar ha nem tevedek, nemreg meg arrol biztositotta a poeta ur a holgy valasztoit, hogy tobb hatalmat es szerepvallalast kell es fog biztositani a noknek, de amint latom minden joindulat mellett a noi egyenjogusag csak 6.(6)% szazalekot er ma Marosvasarhelyen. No de hat poeta, a szamokhoz nem ert, es a szavakkal is eleg rosszul banik. Mit szamit, hogy mondunk es mit vallalunk, nem de? Ki emlekszik ma mar? Minden gyulesen az erdekeinket "vedik", csak latszata az nincs, de errol mar nagyon regen meggyozodtunk, hogy nem is ez az elsodleges celja a "szovetsegnek".

A plakat (lasd fentebb) nagyon jo, csak egy kis tevedest eszlelni az uzenetben. Uj arculatot igernek, es tenyleg latni nehany uj arcot is, -nehanyukat meg szemelyesen is ismerem. Olvasva a nagyerdemuek oneletrajzait, fura modon majdnem mindenki szabad idejeben kerteszkedik, - sejtem terapias cellal. Talan egyutt teszik, biztosan hasznal! No de meg ezzel sincs baj. A nagyobb gond a szemlelettel van. Nem ertem, hogy lehet uj szemlelet igerni, ha ugyanazon partnak a kepviseloi, ami mar annyi eve nem a mi erdekeinket kepviseli, hanem sok esetben az onos erdekek megvalositoja es nehany plecsniert es miniszteri szekert kepes egy nemzetet eladni. Valahogy ezt az "uj szemleletet" nem tudom megemeszteni [...] Latva, hogy nehanyuk nem ma kezdi a tanacsosi munkat -egy esetleges megvalasztas eseten-, ketlem, hogy szemlelet valtas is lenne kilatasban. No de talan tevedek! Vagy tan megsem? 

Ameddig nincs ra targyi bizonyitek, hogy van valojaban van szemlelet valtas, javaslom maradjunk inkabb az "Uj arculat, osdi szemlelet!" jelszo mellett. 

0 Comments:

Post a Comment