Elesbe kapcsolt a kampany! Latjuk, hogy minden jelolt mennyire igyekszik megnyerni a valasztokat. Szanalmas ahogy kuncsorognak a szavazokert, de hat a politikus mar csak ilyen. A szavazatert barmit. Meghasonlunk, "szopunk, nyalunk, gombot varrunk" (Hofi), eladjuk a szuleinket -a nemzetrol mar nem is beszelve (az RMDSZ ezt mar annyiszor megtette!), csak, hogy hatalmon lehessunk es ott is maradhassunk. Valami fura erovel birhat ez a hatalom dolog, ha emberek barmire kepesek erte, nem de?

Olvasva a helyi ujsagokat es a szocialis media portalokat olyan deja-vu erzese tamad[hat] az embernek. 2012-ben Frunda probalta megnyerni a valasztokat, 2008-ban Borbely, de mint tudjuk a bukas eminens volt minket esetben. Hasonlo szlogenek, hasonlo igeretek, mint most, s vegul lett belole egy szanalmas bukas es ujabb nyolc ev Virag elvtars.

Es most [sajna] ujra ezt a fajta magatartast latni, mintha nem tanultunk volna semmit a multbol... Megjelenunk minden varosi rendezvenyen -egy kep erejeig, es sok esetben magunkenak tulajdonitjuk azt. A kiralyi tobbest szokszor kihagyjuk, mert hatasosabbnak tunik onmagunkat fenyezni olyansmiert, amiert akar masok is tettek. Azt hiszem, hogy ez a hatalom birtoklasaval jar. Minel nagyobb a hatalom, annal jobban kezdunk megfeledkezni masokrol es azok szereperol. Lattam a magyar polgarmesterjeloltet akar csak elodjet, a vasarhelyi sportelet szakembereivel beszelgetni, es igerni mindent (a sajat neveben sajna!), amit azok eppen hallani akartak. Meg a kep es az ulesrend is hasonlo volt mint az negy eve volt. Csak a "foszereplo" volt mas. (Szerkesztoi megjegyzes: A part ugyanaz, nem is kerdeses!) A sportemberek minden be nem teljesitett igeret ellenere maradtak es kitartanak meg ma is. A jelolt? Majd kiderul nemsokara. Igereteket hallunk 25 eve, megoldasokat ... sajna nem sokat.

A majalisnak is olyan olcso szaga volt. Ha nem koltenek a nemzet penzet UDMR-s kiszallasokra, Apple termekekre es Kovacs elvtars kozel 5000 lejes fizetesere, akkor sejtem mindenkinek lett volna ingyen gulyas es sor is, mert az ingyen kajanal jobb sincs.  Masok zacskoval es vederrel, mi igazi erdelyi magyar modi szerint gulyassal kampanyolunk. De ha mar kernek elszamolast -szegyeljek magukat az allami szervek, mert eddig barmire kolthettek, meg mindig jobban mutat egy mereg draga Apple laptop a lajstromban, mint valasztasi gulyas. Es Kovacs is jobban mutat a fenykepeken, mert azzal, hogy kibukott az egyetemrol nem igazan lehet villogni, nem de?. Es a zongora sem elhanyagolando, meg ha jo helyre is adtak!

Fura az is, hogy a Bethlen szoborra is csak a polgarmester arckonyv oldalan lehetett szavazni, habar a szobornak koze nem volt a jelolthoz. A szobor a mindenkie. No de valahogy ra kell venni a nepeket, hogy nezzek a jelolt oldalat, ha mar maguktol nem teszik az ebadtak. Ma-holnap a valasztas heveben kiderul, hogy csak az o erdeme az egesz (lasd szobor), pedig ez nem igy van, de a valasztasert mindent. A cel szentesiti az eszkozt!

Latunk egy fiatal ertelmiseget, aki talan(?!) maskeppen akarja vezetni a varost, mas emberekkel, es mas ertekek menten, csak fura modon hasonlo tevedesekbe esik, mint tettek azt "nagy elodei" akik csufosan leszerepeltek es elbuktak (lasd pl. Borbely(2008) es Frunda (2012)). Jatszodja a nemzeti kartyat, ami mar reg egy lejart lemez, hisz a varos nem magyarokbol, romanokbol, ciganyokbol es egyeb nemzetekbol all, hanem elsosorban emberekbol, akik mas nyelvet beszelnek, es ha nem volnanak a politikusok elnenek egymas mellett nyugodtan, ahogy tettek azt a rendszervaltas elott is. 

Es valahogy az Istennek neveben nem akar elhatarolodni az RMDSZ-tol, mert azzal, hogy lemondott az RMDSZ tanacsosi poziciojarol, azert minden csak nem elhatarolodas!  A fuggetlenseg szent neveben ugy kell neki viselkednie, ahogy Karcfalvarol diktaljak neki, es errol az RMDSZ guru is nyilatkozott. Es ez rendben is volna, senki nem hiszi el neki, hogy fuggetlen(!), hisz nem lehet az, de nem kell belehazudni az emberek arcaba. Kell vallalni a RMDSZ csatlos szerepet, es meg kell gyozni a tobbieket, hogy ennek ellenere lesz(?) probalkozas az ok erdekeik kepviseletere is. Nem a "tulipan effektus" kovetoit kell meggyozni, hanem azokat akik nem csak azert szavaznak, mert magyar, hanem, mert vannak elvarasaik is az eloljaroikkal szemben. Es orom latni, hogy a taboruk no, az RMDSZ nagy banatara! Mert most mar kell is tenni valamit, es nem csak igergetni! [...]

Szakitsunk vegre a hazugsaggal es a felrevezetessel. Legyunk becsuletesek es egyenesek. Ezt a fajta diszkurzust halljuk mar annyi eve, es az eredmeny evrol-evre csak szanalmasabb. Legyunk masok! Legyunk onmagunk! Nezzunk szembe a multunkkal, ne tagadjuk meg onmagunkat, es probaljuk meg minden marosvasarhelyi erdeket kepviselni. Es akkor talan van esely. Van esely! De ne hagyjuk a tortenelmet ismetlodni! Ne hagyjuk! 




0 Comments:

Post a Comment