Soos Zoltan szerzodest ajanl: neked, nekem es minden marosvasarhelyinek. Elmondasa szerint o mindenki polgarmestere akar lenni, es igy a szerzodes is mindenkit megillet. Amolyan civil szerzodes, amelyben bizonyitja a bizonyitani valot. Be kell vallani, sok szep hangzatos dolog van benne "mi szem-szajnak ingere", csak bizonyos dolgok, a multjat tekintve nehezen elkepzelhetoek, de hat mindenkit megillet az artatlansag, mig annak ellenkezoje be nem igazolodik. Adjunk hitelt a tarsadalmi szerzodes minden pontjanak -legalabb is egyelore. [Megjegyzes: Foleg az elso pontot vitatnam(!), de maradok en az en velemenyemnel, es eloterbe helyezem a szerzodest!]

Nemes es becsuletes cselekedet, es a marosvasarhelyi ugaron nem igazan latni hasonlot! Sejtem a 10 pontban foglalt dolog utal a biblikus torvenyekre, melyeket az Ur mondott tollba Mozesnek a hegyen, es igy szulettek a kotablak. No persze ma mar nem kobe vessuk a dolgokat, hanem digitalis formaban terjesztunk mindent, es mindenki szamara elerheto es letoltheto formaban diszeleg a dokumentum a jelolt oldalan. Toltsek le, olvassak el, gondolkodjanak el rajta!

Kiveve az 1) illetve 3) pontokat, minden a legnagyobb rendben, es remelem, hogy sikerul is megvalositani, mert ha nem is minden de sok kvalitas mi egy jo varosgazdahoz illik es melto le van szogezve benne. Az 1) pont a fuggetlenseget taglalja, ami nagyon nehezen tarthato, foleg, hogy S.Z. az RMDSZ jeloltje, az RMDSZ tanacsosa volt meg nehany napja, illetve a munkahelyet is az RMDSZ reven szerezte, hisz ez a pozicio az RMDSZ-t illette. No persze ez nem jelenti azt, hogy a nagyerdemu nem vegzett volna becsuletes munkat a muzeum elen, csak az elso lepes kisse balul indult, mert nem vagyok biztos, hogy komoly verseny aran jutott volna a poziciojahoz -bar tevednek!. No de meg ez folott szemet is lehet hunyni. P. A. is elbukott a nemreg tartott marosvasarhelyi Repuloteri Igazgatosag altal meghirdetett versenyen, es megis evekig volt ott vezeto beosztasban. Jo helyen kell lenni jo idoben es fontos, hogy ki van a hatad mogott. A tudas ... nem fontos! A "hatter" annal inkabb! 

A szerzodes 3) pontja szerintem az egesz dolog sarkalatos pontja, es sajna nagyon hianyos. Igaz, hogy van szamadas, vagyis mar ez is valami, hogy hajlando egy esetleges megvalasztasa eseten a polgarok ele jarulni es beszamolni a varos jelenlegi helyzeterol, es meg "szemelyes szamonkeresre" is biztosit "jogi keretet" -habar a hogyanrol szo nem esik, csak az valahogy -sejtem veletlenul, biztosan veletlenul, kimaradt, hogy mi tortenik akkor ha nem teljesiti a szerzodeseben emlitetteket. Mi marosvasarhelyiek sokat lattunk es hallottunk, igertek is nekunk mindent, es az esetek tobbsegeben az igeretek szertefoszlottak, es foleg RMDSZ oldalon mindig csak a kifogas kereses folyt ha munka es eredmeny mar kevesbe. Jo lenne ha a jelen szerzodes kiegeszitodne egy ujabb passzussal ami azt szabalyozna, hogy szerzodesszeges eseten mi tortenik. A dolog egyszeru, hisz valahogy igy kellene szolnia:
"11) Ha az 1-10) pontok nincsenek betartva, azonnali hatallyal lemondok."

Egyszeru, ertheto, es mindenki szamara elfogadhato es vilagos egy ilyen szerzodes. Minden szerzodesben van kitet annak felbontasara, es kar, hogy ez kimaradt a S.Z. tarsadalmi szerzodesebol, de sejtem meg a valasztasokig valtozhat, es akkor mar teljes ertekuve valik minden marosvasarhelyi szavazo szamara! 

0 Comments:

Post a Comment