Volt szerencsem tobb polgarmestert is megelni Marosvasarhelyen. Nagy Gyozo (tobbszor lattam Bolyai evnyiton), majd Fodor Imre bacsi, es mar egy jo ideje Florea doktor, aki igencsak fenyes karriert futott azota miota varosi eloljaronak valasztottak honpolgaraim. A fenyes karrier  igaz, hogy "piskotakkal" es korrupcios vadakkal van kikovezve, de ez most nem szamit, mert a sotetben nem latszik.

Nalunk Marosvasarhelyen minden, a fekete marcius utan nemzetisegi ugy lett. Foggal-korommel harcoltunk, -marciusban meg utottuk-vertuk egymast, utana mar kinyavalodtunk es elkezdtunk demokratikusabb eszkozok utan nezni, de minden etnikai alapon dolt el. Mi es ok! Nem keveredtunk. Es megvalasztottuk -leven akkor meg tobbsegben, a rendszervaltas utani ket magyar polgarmestert Dr. Bernady orokebe, de [sajnos] nem tortent semmi. Bodor kutat akartunk, es magyar feliratokat, es iskolat. Mi is, akar csak masok, elni akartunk, mint minden becsuletes adofizeto Romaniaban. A ket magyar mandatum lejarta utan meghuztuk a vonalat, es sajnos sok mindent nem tudtunk elkonyvelni. Az volt a kifogas, hogy magyarsaguk miatt nem tudtak semmit tenni, es penzt sem kaptak a kormanytol, de ez minket nem vitt elore, hiszen mi a varosunkat akartuk fejlodni latni es megujulni annyi ev kommunizmus utan. Long story short: melegitette a szivunket a ket magyar polgarmester, csak eppen nem ertunk veluk semmit. 

Utana meg megkezdodott a doktor ur regnalasa! Es azota csak folytatodik a kuzdelem, amit az RMDSZ nagyon jol kihasznal, hogy butitsa a marosvasarhelyi magyarokat, hogy szavazzanak rajuk, mert majd ok "visszaveszik" nekik a varost. No persze azt a nagyon egyszeru tenyt mindig elfeledik -tudatosan, hogy ma mar nincs magyar tobbseg a varosban, tehat nem igazan lehetseges, hogy  ujra magyar polgarmester uljon Dr. Bernady szekeben. De ezt nem igazan szoktak beleirni a kampany idezetekbe, mert rosszul mutatna. Sajnos meg sokak hisznek az utopiaban. Kar lenne szot fecserelni Borbely es Frunda urak csufos bukasara, mint esetleges varosi eloljarok, de ok mar szerencsere egy letunt kor rossz emlekei, amire holnap mar nem is emlekezunk.

Most az RMDSZ egy olyan jeloltet tamogat akinek a nevet a jelolese elott nem is hallottam, es sejtem -kovezzenek meg ha tevedek, a jelenlegi poziciojaban sem azert kerult, mert olyan nemzetkozileg elismert muzeologus lett volna, hanem sokkal inkabb, mert az RMDSZ-nek ez a pozicio jutott, es hat valakit oda is kellett allitani, mert hogy "magyar". Igy lehet megvasarolni a partkatonakat -olcson! A jelenlegi alpolgarmester sem azert lett repter fonok sejtem, mert egesz eleteben arra keszult volna, de hat ha Borbely ur tanacsosa vagy, konnyu ilyen poziciokat megszerezni, nem de? De sebaj, legyenek ok boldogok, hogy olyan poziciokat kaptak meg, melyekert masok komolyan megdolgoznak es rakeszulnek. 

A masik oldalon pedig meg mindig a doktor ur mosolyog rank, es joggal, mert miota o az ur a hivatalban Marosvasarhelyen, sok minden megvaltozott. Tobbek kozott felepult a Weekend telep, a Somosteton felepult a gyerekeknek a jatszoter, a szalado palya, piskota van mindenhol a varosban, a foter is megujult -lasd Szinhaz ter, a berleti dij kesik a Bolyai iskolanak, stb. Van hideg is, meleg is, de legalabb van valami. Jo vagy rossz, azt dontse el mindenki maganak.

Fura modon mi mindent etnikai alapra helyezunk mikor valasztunk. Sosem azt nezzuk, hogy az illeto ratermett vagy sem, hanem, hogy roman vagy magyar! Igy lekorlatozzuk magunkat Borbelyokra, Frundakra, Csegzikre, Brassaiakra, es Kelemenekre, akik valljuk be nem azert kerultek be, mert annyira ertettek volna hozza, hanem vagy nagyon elol voltak, vagy nagyon huseges partkatonak. No de ezzel eljenek ok. En nem kell szegyenkeznem, hogy meg arra sem voltam kepes, hogy egy allast betoltsek, mert eppen oda valo vagyok. Mindig masok konyoruleten csungeni nagyon szanalmas es alavalo, de hat valakinek ezt is kell csinalni.

Es kozben a marosvasarhelyi ugaron megjelent, egy vallalkozo (lasd Dan Masca), aki Soos urral ellentetben nem 100 embert vezet, hanem tobb szazat (pontosabban 250), es fizetest is ad nekik, sot megyei viszonylatban sejtem a legjobbakat. Es ot nem masok juttattak az elre, hanem csak az esze es a ratermettsege. No de ne szidjuk szegeny Soos urat, szidjak ot elegen! Es o neki is kell viselnie a sajat keresztjet, ha mar egyik naprol a masikra "fuggetlen" lett. 

Ami a POL-t (Partidul Oamenilor Liberi) illeti, egy erdekes koncepcio. Okos es hiteles emberek altal letrehozott politikai tomorules, ami ugy politikaban, mint diszkurzusban teljesen mas, mint amit eddig megszoktunk. Nincs nagy igergetes, mint azt Florea-tol vagy az UDMR-tol megszoktunk. Nem akarjak megrengetni a vilagot, csak elhetobbe tenni azt, es nem etnikai alapon diszkriminalnak, ami mar egy fonyeremeny. Nem kell bizonyitsanak, mert mindegyikuk letett dolgokat az asztalra, es ez sok mostani vezetorol nem mondhato el.

Mukodhet? Nem tudom! Johannis is jo varos gazdanak minosult Szebenben, de mikor egy orszagot biztak a kezere, akkor meghatralt. Van eselyuk? Nem tudom! Szerintem tul keson kezdtek el, de meg minden lehetseges! A magyaroknak eleguk van az RMDSZ ures igereteibol, a roman lakossag is kezd rajonni, hogy a "piskotak" nem igazan oket, hanem a doktor ur zsebet gazdagitjak igazan, igy hat ha nem egyeb egy probat megernek! Ok legalabb masok! Hitelesek!

Ui.:Talan eljott az ido, hogy marosvasarhelyi lakoskent, mindenki felre tegye a gyulolkodest, es az erzelmeskedest, es ne etnikai alapon valasszunk, hanem azert, mert az illeto ratermett, es kepes ellatni a varos ugyes-bajos dolgait, ahol roman es magyar, es cigany, es szasz,  es torok es mas egyeb nacio tud bekesen egyutt letezni. Sikerulthet! Bizom benne!




0 Comments:

Post a Comment