A noi principium misztikaja


Budapest. Magyarorszag. Egy illiberalis demokracia kezdete vagy vegnapjai? [...]

Ugyes bajos dolgaim intezese a magyar fovarosba szolitottak, es ott kellett szembesulnom az Akos botranykent elhiresult cirkusszal, ahol mindenki velemenyezett. Akos is, a Telekom is, a Kormany is, a nok is, meg te is es en is. Ezt hivjak szolasszabadsagnak, nem de? Eljen a demokracia!

Akos, akinek a zenejeert meg most is jobban rajongok, mint a Depeche Mode-ert, habar az elmult 10-15 evben nem igazan kovettem, de mikor meg Induljon a banzaj duborgott a szintetizatoron, akkor a Bonanza Banzai volt a ... No de azota mas szelek fujnak a dunamenti fovarosban, es Akos elkotelezte magat a Duna jobb oldalan -ami szive joga. A lelki kotodessel komoly allami penzek is jartak - millios nagysagrendben, de hogy is lenne ez maskeppen. Ha melegedni akarsz kozel kell allni a tuzhoz. Logikus, nem?

Es akkor lon noi principium. Ertem en ezt, es meg azt is, hogy a ferfi valla szelesebb mig a csipoje a nonek szelesebb, de azert szeretnem ha letezne egy egeszseges verseny es egyenjogusag is ha mar emancipalodtunk. Es szerintem igen, sokkal nehezebb egy nonek versenyezni egy ferfival, aki altalaban nem szul gyereket, a takaritast is messzire elkeruli ha modja van ra, a fozest is csak kedvtelesbol csinalja es ritkan, mig a nonek mindezt csinalni kell rendszeresen, mert hat "ez amolyan noi szerepkor", nem de? Es persze ne beszeljunk a gyerekekrol, akik nagyon sokat kivesznek egy anyabol. No de o csak "egy borda" ahogy mondja az Iras (lasd Moz. 2, 22). 

Hogy Akos ugy gondolja, hogy a no kell tartozzon valahova (lasd teremtes koronajanak CSAK bordajakent), es feladata az orokosok nemzese, am legyen. Szerintem van mas is meg ezen kivul, de o igy gondolja. Egy kis fogalmazas es himsoven magatartas egesz komoly "galibakhoz" vezetett [...] A Telekom rogvest meg is vonta a tamogatast tole, es mind szponzor szive joga, hogy ezt megtegye, ha ez a fajta kommunikacio nem illeszkedik a ceg arculataba. Meccs lejatszodva! En nem szeretlek, te nem szeretsz. Elvallunk! Nem mi vagyunk az elsok, nem is az utolsok! Aso, kapa, nagy harang! Bummm! Vege! Ma mar ki sem atkoz az egyhaz szentsegtoresert. [Bezzeg szegeny VIII. Henrik ....]

De erre az osszes miniszterium is lemondja a Telekom szerzodeseit retorziokent, ezaltal kiallva Akos mellett, akinek joga van a gondolataihoz es a velemenyehez. Nemes cselekedet! Bar ertem is allnanak ki, mikor mondom, hogy nem szeretem a hazug, demagog, alpatriota politikusokat, de fura modon meg egyik ilyen politikust sem zavartak ki a Parlamentbol. Ez is diszkriminacio, de Akos az Akos, en meg csak egy senki. Jogos! En nem ismerem a "principiumot". [Szerkesztoi megjegyzes: A Dior haz is kirakta John Galliano angol kreativ igazgatojat kevesbe dicseretes viselkedeseert egy parizsi etteremben, de tudomasom szerint ettol meg a Christian Dior divathaz ma is el es viragzik, es nem vonultak a franciak az utcara, es nem bojkottaljak a Dior termekeket. Es fura modon meg Presser sem, pedig o magyar! Szegyelje magat, nem de?!]

No de terjunk vissza a szolasszabadsag eszmejehez. Minden szabadsag addig terjed, ameddig az nem korlatozza masok szabadsagat. Tudom nehez megallapitani, hol a hatar, es a Kormany most az udvoskejenek adott nagyobb mozgasteret, mert hat ez jellemzo az illiberalizmusra. Ha azt a muzsikat fujod amire mi tancolunk, akkor erted lemondjuk akar a szerzodeseket! A szerzodesek nem hibasak, de mi megmutatjuk! Talan majd egyszer ertem is lemondanak valamit! Nem szerzodeseket, hanem politikusi mandatumokat!

Ugy gondoltam, hogy szolidaritasbol en sem hivok tobbet Telekom-os szamot, es errol fogom ertesiteni minden kedves ismerosomet,  hogy meg ma terjenek at mas szolgaltatok szolgaltatasaira, mert en nem vagyok tobbet hajlando nemet nagytokeseknek pompalni a penzt -sejtem jobban hangzana ha Sorost is belekevernem valahogy, mikor en egy illiberalis orszagban elek, ahol egyesek szolasszabadsaga elorevalobb masok szolasszabadsaganal.

Es, hogy teljes legyen a kep, "a gyermekeim gyermekeinek a gyermekei" sem fognak tobbet Telekom szamot hivni", hogy Loretta szavaival eljunk.  


0 Comments:

Post a Comment