Karacsony. Unneplunk, ajandekozunk, tomjuk megunkat, fotozkodunk, es kezdunk mindent elolrol, mert ez a modi manapsag. Mondhat barmit Ferenc Papa, vagy a tudatos enunk, megis minden evben ugyanaz a mese. Felvasarolunk az uzletekbol mindent, mert az unnep szellemenek a varazsaba kerulunk ... Elelmet is ugy vasarolunk, mintha tobbet sosem nyitnanak ki az uzletek, vagy legalabb is a vilag vegezetere keszulnenk, netan egy mini apokalipszisre.

Az arckonyvben mindenki uzent, es kivant, es megmutatta a vilagnak a karacsonyfajat, no es persze a temerdek ajandekot a karacsonyfak alatt, mert hat "igy van ez rendjen". Es maga az unnep lenyege mar nem is szamit. No de fejlodunk, nem igaz? Ha mashol nem is, de Erdelyben mar mindenki tul van mar egy-ket adag tejfollel boritott toltottkaposztan, es egy-ket pohar palinka is gazdara talalt, hogy a szolo nedurol ne is beszeljunk. Ketsegtelen, ezekert sokan nagy aldozatot hoznak, Magyarorszagon pl. a lakossag 30-40% kolcsont kenytelen felvenni, hogy ne maradjon ki az unneplesbol. Sejtem hasonlo a helyzet Erdelyben is, de ez a kepeken nem latszik. Ott mindenki mosolyog, es egy idealis vilagot festenek az arckonyves baratoknak. Ma mar csak az arckonyv szamit. Aki ott nincs, az mar nem is letezik a vilag szamara.

De hogyan tovabb? Meg egy nap es a nyakunkba szakad a meztelen valosag, ami kisse szurkebben fest majd mint a kepek. Marad nehany kedves emlek, es sokaknak fejfajas es hascsikaras, no es persze az uj iPhone, a plazma TV, a 9" tablet es meg sorolhatnam, de az adaz harcban alul maradnek. Talan meg nehany konyv is gazdara talal, de sajna egyre kevesebb. No es persze a kilok, amiert majd lehet kezdeni edzoterembe jarni, vagy kezdeni koplalni, mert a zsiros etelek, a sutemenyek igencsak vamot szednek mindenkin - tisztelet a kivetel!

Es akkor latjuk majd, hogy Europa tobb sebbol verzik. A migracio ugyet nagyon rosszul kezeltuk, sikeres kormanyzati kommunikacioval meg magasabbra hagott a gyulolet, es egyre erosodik a jobboldal, annak is a szelsojobb resze. A gazdasag vonaglik, az Unio egy lajharra emlekeztet. Joggal novekszik az euro szkeptikusak tabora, es a kapo szerepukert cserebe a torokok igereteket kaptak egy esetleges csatlakozasra a kozeljovoben. Az oktatasunkrol, es az egeszsegugyi ellatasunkrol nem is merek szot ejteni, mert ez valahogy nagyon mas kepet festene amit a "kek plakatokrol" leolvasunk. No de a kilatastalansag, a szerencsetlenseg, a nyomor nem igazan latszik az arckonyv hasabjain. Es a korrupcionak es a demagoggianak sincs ott nagyon hely. Ott csak sikeres, fitt, boldog, iPhone-nal telefonalo emberekre van igeny. No de sebaj, most Karacsony van! Lesz idonk jovoben (lasd 2016) a valosaggal foglalkozni!

Ki a francot erdekli a holnap? Carpe diem!





Budapest. Magyarorszag. Egy illiberalis demokracia kezdete vagy vegnapjai? [...]

Ugyes bajos dolgaim intezese a magyar fovarosba szolitottak, es ott kellett szembesulnom az Akos botranykent elhiresult cirkusszal, ahol mindenki velemenyezett. Akos is, a Telekom is, a Kormany is, a nok is, meg te is es en is. Ezt hivjak szolasszabadsagnak, nem de? Eljen a demokracia!

Akos, akinek a zenejeert meg most is jobban rajongok, mint a Depeche Mode-ert, habar az elmult 10-15 evben nem igazan kovettem, de mikor meg Induljon a banzaj duborgott a szintetizatoron, akkor a Bonanza Banzai volt a ... No de azota mas szelek fujnak a dunamenti fovarosban, es Akos elkotelezte magat a Duna jobb oldalan -ami szive joga. A lelki kotodessel komoly allami penzek is jartak - millios nagysagrendben, de hogy is lenne ez maskeppen. Ha melegedni akarsz kozel kell allni a tuzhoz. Logikus, nem?

Es akkor lon noi principium. Ertem en ezt, es meg azt is, hogy a ferfi valla szelesebb mig a csipoje a nonek szelesebb, de azert szeretnem ha letezne egy egeszseges verseny es egyenjogusag is ha mar emancipalodtunk. Es szerintem igen, sokkal nehezebb egy nonek versenyezni egy ferfival, aki altalaban nem szul gyereket, a takaritast is messzire elkeruli ha modja van ra, a fozest is csak kedvtelesbol csinalja es ritkan, mig a nonek mindezt csinalni kell rendszeresen, mert hat "ez amolyan noi szerepkor", nem de? Es persze ne beszeljunk a gyerekekrol, akik nagyon sokat kivesznek egy anyabol. No de o csak "egy borda" ahogy mondja az Iras (lasd Moz. 2, 22). 

Hogy Akos ugy gondolja, hogy a no kell tartozzon valahova (lasd teremtes koronajanak CSAK bordajakent), es feladata az orokosok nemzese, am legyen. Szerintem van mas is meg ezen kivul, de o igy gondolja. Egy kis fogalmazas es himsoven magatartas egesz komoly "galibakhoz" vezetett [...] A Telekom rogvest meg is vonta a tamogatast tole, es mind szponzor szive joga, hogy ezt megtegye, ha ez a fajta kommunikacio nem illeszkedik a ceg arculataba. Meccs lejatszodva! En nem szeretlek, te nem szeretsz. Elvallunk! Nem mi vagyunk az elsok, nem is az utolsok! Aso, kapa, nagy harang! Bummm! Vege! Ma mar ki sem atkoz az egyhaz szentsegtoresert. [Bezzeg szegeny VIII. Henrik ....]

De erre az osszes miniszterium is lemondja a Telekom szerzodeseit retorziokent, ezaltal kiallva Akos mellett, akinek joga van a gondolataihoz es a velemenyehez. Nemes cselekedet! Bar ertem is allnanak ki, mikor mondom, hogy nem szeretem a hazug, demagog, alpatriota politikusokat, de fura modon meg egyik ilyen politikust sem zavartak ki a Parlamentbol. Ez is diszkriminacio, de Akos az Akos, en meg csak egy senki. Jogos! En nem ismerem a "principiumot". [Szerkesztoi megjegyzes: A Dior haz is kirakta John Galliano angol kreativ igazgatojat kevesbe dicseretes viselkedeseert egy parizsi etteremben, de tudomasom szerint ettol meg a Christian Dior divathaz ma is el es viragzik, es nem vonultak a franciak az utcara, es nem bojkottaljak a Dior termekeket. Es fura modon meg Presser sem, pedig o magyar! Szegyelje magat, nem de?!]

No de terjunk vissza a szolasszabadsag eszmejehez. Minden szabadsag addig terjed, ameddig az nem korlatozza masok szabadsagat. Tudom nehez megallapitani, hol a hatar, es a Kormany most az udvoskejenek adott nagyobb mozgasteret, mert hat ez jellemzo az illiberalizmusra. Ha azt a muzsikat fujod amire mi tancolunk, akkor erted lemondjuk akar a szerzodeseket! A szerzodesek nem hibasak, de mi megmutatjuk! Talan majd egyszer ertem is lemondanak valamit! Nem szerzodeseket, hanem politikusi mandatumokat!

Ugy gondoltam, hogy szolidaritasbol en sem hivok tobbet Telekom-os szamot, es errol fogom ertesiteni minden kedves ismerosomet,  hogy meg ma terjenek at mas szolgaltatok szolgaltatasaira, mert en nem vagyok tobbet hajlando nemet nagytokeseknek pompalni a penzt -sejtem jobban hangzana ha Sorost is belekevernem valahogy, mikor en egy illiberalis orszagban elek, ahol egyesek szolasszabadsaga elorevalobb masok szolasszabadsaganal.

Es, hogy teljes legyen a kep, "a gyermekeim gyermekeinek a gyermekei" sem fognak tobbet Telekom szamot hivni", hogy Loretta szavaival eljunk.  


Yes. Just kill'em. Take out your gun and shoot. In US the 2nd Amendment gives you the right to carry a gun to protect yourself, so no impediment to do so. Or start thinking ...
[I know it is way harder than firing your gun.]

The 2nd Amendment was adopted exactly 225 years ago, during colonial time, when people were hunting for their daily food. For a silver coin people did not hesitate to kill each other. Back then having a gun was a necessity, it was part of daily life! Now we are in 2015, and the society evolved somehow, or least some parts of the society did. The recent terrorist attacks in Paris, London, Turkey, and US - not to mention the others worldwide  raised the voice of those who support the idea that more guns should circulate on the streets, so that people can defend themselves when such an event happens. Life preservation and self defense is primordial in whatever culture, but what are the cost and side effects of this armament?

We are a consumer society, therefor going in a shop and buying a gun is not something unusual, not at all. We just put more money in some pockets. Buying rounds and ammo for our "baby" will put even more money in their pockets, but what the hell, this is a free market, you buy what you want. Once you have a gun, you have to learn how to use it. Sorry, but not everybody got a military training with the Navy Seals. In Israel the situation is a bit different, but I prefer not to know how to use a weapon. I am a pacifist, but it's a choice. My own choice, and I am not sorry for that!
Once you are trained and you do posses a gun, it is time to carry it. In your purse, in your jacket, in your car, and you can start to look like Arnie in those funny action movies from late 80s', when everybody wanted to be Rambo or Chuck Norris.  Sorry Bruce Lee, you were good too, but you were against guns - fighting with bare hands, so you are not helping out here!

The only thing we are missing now are the terrorists. Some might want to round up all the muslims and either put them in jail - exactly as they did shamefully with those Japanese-Americans after Pearl Harbor not really mentioned in the American History. Or apply immediate exclusion from US soil, and why not just simply kill them. You have the gun, so what are you waiting for? Kill or be killed, right? Do it till you have the chance! Do not hesitate, just shoot!

The 2nd Amendment provided this right to have a firearm to defend yourself against the government's abuse if any, but apparently all these guns, legal and illegal serve more to kill innocent people. So, instead of being used for defense, in 99.99% it is used to attack people. There is no week in US without a shootout involving innocent casualties. Who is protecting them? The 2nd Amendment? I hardly doubt it! Violence will generate more violence! Just take the example of Israel and Palestine. There will be no settlement. Just more and more killing and hatred between regular people who live in the same land. Guns are not going to solve the solution in the Gaza Strip and West Bank, but negotiations might.  

However, we are different! We perceive things differently, we do act differently, but we should value life in the same way. I do not want to leap back more than 200 years, and act like a caveman. I want to live a happy life, in freedom, among other people who share similar values, and let the vigilante things to those who are payed to do that. Instead of killing terrorist just try to educate them as education is the only hope to build a safer world! Guns are not going to solve the problem, education might be the solution! Think before shooting!

  


A nemzeti erdekeink oltalmazoja es vedelmezoje mar sok cimet es titulust kierdemelt, de a hirnev most sem engedi nyugodni melyen tisztelt miniszterelnokunket, aki mostansag mennyei magassagokra ahitozik. Sejtem ily pozituraban szereplo allamferfiak mindig tanulnak elodeiktol, es probaljak kivivni a nekik jaro oldalt (jobb esetben fejezetet) a tortenelem konyvek hasabjain. 

Ezzel a fent emlitett nagyerdemu sincs maskeppen, hiszen a hivatalat (lasd Miniszterelnoki Hivatal) is a Budai Varba akarja koltoztetni, mintegy igazi haborus stratega es hadvezer, aki ralatassal bir majd Pestre, es ezaltal egesz Magyarorszagra, onnan figyelve annak lukteteset es nemzeti felemelkedeset, - mert hat ez utobbit hirdetik naphosszat azok a bizonyos "kek plakatok".  [Szerk. megjegyzes: Valaki csak kell hirdesse a joletet, ha mar a magyarok nem erzik, nem de?]

Es ha mar nemzeti erdekek, akkor vallasossag es Fentvalo, mert hat o kuldte ezeket a mohamedan "hoditokat" akik dongetik ma Europa kapuit, es a felhold igajaba akarjak hajtani ezt a sok joravalo keresztenyt, koztuk minket is magyarokat. De masokkal ellentetben, nekunk nincs mit felnunk, mert mi torokvero hirnevben allunk (lasd Hunyadi Janos, Nandorfehervar, 1456), es partunk es kormanyunk is hasonlora torekszik. Mig Hunyadiek verrel es emberaldozattal vertek vissza II Mehmet hoditot, ma mar mindez egy szogesdrotra redukalodott. Csak volt valami ertelme az ipari forradalomnak.  Es ezaltal a mitosz folytatodik: mi vagyunk a modern kor "torokveroi", akik megallitottak Europa kapujaban az ellenseget. Inkabb csak tovabb loktuk oket nyugati szomszedainkhoz, de ez a hiradokban nem hangzik jol, szoval felejtsuk el! Mi torokverok vagyunk! Punktum!

Sejtem mar keszulodott Ferenc papa is kiadni egy rendeletet, miszerint ha mar a deli harangszo foglalt (lasd III. Kallisztusz papa), akkor legyen az esti harangozas jele annak, hogy mi magyarok (elnezest, maris kiralyi tobbest hasznalok, pedig az erdem csak EGY embere) megoldottuk a XXI szazad legnagyobb hoditasi kiserletet, csak tortent egy kis malheur - ahogy francia barataink mondanak. 

Mult heten kiderult, hogy Brusszelben a mi "torokveronk", mas -sejtem magukat ok is torokveronek titulalo tarsasagaban megegyeztek, hogy torokvero multjuk ellenere sarcot fizetnek Erdogan szultannak (o is nagyravagyo tortenelmi figura, es neki mar van palotaja), hogy a haboru piszkos reszet elvegezzek ok, mert mi -lasd Europa eloljaroi, inkabb csak diszelegni szeretunk, es munkat vegezni mar csak immel-ammal. No de mondhatnank, hogy Hunyadi seregeben is voltak zsoldosok, csak a zsoldhoz meg az is jon hozomanyul, hogy nehany even belul Europa kapuit majd utlevellel veszik be torok testvereink, mikor csatlakoznak majd a nagy europai kereszteny csaladhoz. 

Valamit nem ertek. Hunyadi azert esett el Zimonynal, hogy orszagat megvedje a felhold elol, most meg a modern torokverok utlevelet biztositanak az "ellensegnek" akibol majdnem 80 millio van. Ezt majd hogy fogjak leirni a torteneszek, mert hat a torokvero mint jelzo kisse atertekelodni latszik [...] De mar lattunk meghamisitott tortenelmet a kommunizmus alatt, igy nem lepne meg ha ujabb "furcsasagoknak" leszunk majd szemtanui, vagy talan majd maskeppen definialjuk a torokvero jelzot.