Desi pare cam ciudat sa opinam astazi despre cultura, -- facand un inventar al emisiunilor de televiziune unde apar domnisoare in imbracaminte sumare, cu implanturi de mii de euro, si un limbaj de inalt nivel cu care sigur te faci smecherul din Obor --, o vom face totusi, caci dupa Eminescu "romanul s-a nascut poet". Si era sa uit de inaltul nivel al discursurilor politicienilor, si ei oameni de marca ai societatii romanesti, cu care ne putem mandri. Desi legi nu prea fac, se perinda mai toata ziua pe holurile DNA-ului sau a salilor de judecata, caci in ziua de astazi asa se poarta. 

Ei, asta e, ne-am civilizat si noi, desi Brucan s-a inselat amarnic cand vorbea doar despre 20 de ani pe care ii avem in fata pana si noi romanii ajungem unde altii au ajuns mai de mult. Dam vina pe comunisti si pe tovarasul Ceausescu si merge viata inainte. Cum ar zice Badea "... si asta ne ocupa tot timpul". 

Inventivi cum suntem, dupa ani grei de comunism s-a gasit un alt mod de a ajuta geniile romanesti sa isi dezvolte talentul de scriitor trimitandu-i la ani grei in puscarie. De cum intra talentatul dupa gratii, se si apuca de scris in graba, caci sunt ferm convins ca gratiile si conditiile inumane care se poarta pe la noi sunt o sursa de inspiratie fara sfarsit.  Si peste noapte apar perle ale culturii romanesti pe care le-ar invidia si Creanga, si Sadoveanu sau chiar si Eminescu. Eu fiind incult si nepriceput ma gandesc doar la inalta calitate a tratatelor sportive scrise de Gica Popescu in care se explica cum sa se faca evaziune fiscala in lumea sportului. La operele scrise de domul Becali nici nu ma pot raporta caci evlavia cu care explica schimbarea de teren cu Ministerul Apararii Nationale ma depaseste si apartine  deja divinitatii ceresti cu care relatiile domnului Gigi sunt de neegalat. Si cand vine vorba de politica si drept nu putem trece cu vederea de vasta capodopera a fostului premier Nastase care ne invata ce inseamna trafic de influenta sau cum sa ne jertfim pe altarul nedreptatii cu o arma fara permis. 
Ma astept ca in curand vor aparea pe rafturi si tratate de medicina interna scrise de Dr. Oprescu. Sunt ferm convins ca la sfarsitul vreunui volum va incerca sa ne explice cum se ia mita vinerea dupa ora 5, caci el fiind ocupat cu treburile orasului, nu poate sa se concentreze la numararea banilor publici. E de sine inteles, ce mai?!

Pe vremea comunismului inflorea literatura de tip samizdat, astazi in democratie cu trecerea timpului ajungem sa suportam literatura din inchisoare, un nou tip de samizdat, asa mai liberal. Cum vedeti nici gratiile nu pot opri cultura si suntem demni de vorbele marelui poet Eminescu pasind pe cararile unor oameni ca Hogas, Iorga, Noica, chiar si Cartarescu desi ei fiind doar oameni da rand ce scriau din fotolii, pe cand ctitorii de azi se jertfesc in celule democratiei pentru cultura si neamul romanesc.

P.S. Poate in timp vom fi partasi si la un volum de familie care incepe cu un fost ofiter de marina care facea bisnita cu blugi si in timpul liber era securist la Anvers, caci pe vremea aceea asa se ajungea a fi cineva. Veti vedea la sfarsitul romanului ca Steinhardt avea dreptate cu idea "daruind vei dobandi", caci pentru acele rapoarte (nota informativa cum se numea in acele vremuri) intocmite despre mai toti romanii se poate dobandi chiar si functia suprema [...] 

0 Comments:

Post a Comment