Elonyomre legyen mondva, hogy nem vagyok partkatona. Sem ide sem oda nem tartozom, es lubickolni ebben a fuggetlen pozituraban igencsak kenyelmes. Nem kell felnem - mint ma sokan, hogy mit mondok, ki latja vagy halja, vagy mi lesz majd a kovetkezmenye ha egyik vagy masik jelolt lesz a befuto. Szomoru, de ma igy megy a politika. "Ahol nem vagyunk mi, ott az ellenseg" mondta egykoron Virag elvtars, es azota sem vesztette ez ervenyet.

A  jelolteket sem ismerem, kiveve Barabas Miklos urat, de ot is csak tavolrol, egy koszones erejeig, hisz egy evfolyamosok voltunk a Bolyaiban. Soos Zoltan es Portik Vilmos neveit most hallom eloszor, gozom nincs mit csinaltak eddig (ez elmond nehany dolgot vagy roluk, vagy az en tudatlansagomrol), es nekunk meg elovalasztanunk kell. Annak rendje es modja szerint, regisztracioval, ahogy egy demokraciahoz illik. No persze a demokraciahoz nem mindig egyenes ut vezet, es ezt igazolja Brassai ur legutolso videoja, melyen egy idos nenivel probalnak konnyet csalogatni a nepek szemebe, hogy elkesett a regisztraciorol, pedig o hogy szeretne implikalodni a valasztas menetebe. Amolyan manipulativ kis video, ezrevel talalni az Interneten, de Brassai urnak megy ez mar csipobol, RMDSZ kader (elnezest a kifejezesert, nem sertegetni akarok, csak a szo nagyon talalo). 

A jo hir, hogy sokan regisztraltak, vagyis van erdeklodes! Ezen cimszo alatt probaljak az UDMR-s emberek megvaltoztatni az utolso szaz meteren a szabalyokat, marmint hogy lehessen potlistan szavazni, ami 1) arculcsapasa lenne azoknak akik regisztraltak, foloslegesse teve azt, 2) csalasra adhatna lehetoseget (altalaban minden valasztason a potlistakkal van a gond), 3) ellentmondana maganak a fentebb emlitett Brassai urnak az irasanak (http://brassaizsombor.ro/a-regisztracio-felettebb-szukseges-voltarol/). No de hat, mindenek elott a valaszto. Ketsegtelen, statisztikailag sokkal jobb lenne ha minel tobben szavaznanak, es annak eredmenye lenne a megvalasztott polgarmester, de uriemberek nem valtoztatjak a jatek szabalyait a jatek megkezdese utan. Hogy lesz valtozas (lasd potlistan valo szavazas) az kiderul vasarnap.

Barabas Miklos tortenelem szakos tanar, a ketnyelvuseg megvalositasara torekszik, fuggetlenkent indul, es nagyjabol pont. Az erdemei ketsegtelen joval tulmutatnak ezen, de sajna tudatlansagom hatartalan.

Portik Vilmos az EMNP jeloltje, a nevet is most hallom eloszor, de tudatlansagom nem engedett nyugodni, es megkerestem az web oldalat, es legalabb megtudtam, hogy hazas, es kisgyerek van es a Sapientian vegzett. Hogy mit tanult, bevallom elfelejtettem, de nem is ez a lenyeg.

Soos Zoltan nevet mar hallottam, mivel sokan gondnak tartottak, hogy a Hit Gyulekezet tagja. Folottebb butasag szerintem valakit vadolni vallasi hovatartozas miatt, es jobb helyeken ezert meg borton is jar, de hat nem feledhetjuk, hogy mi Marosvasarhelyen kisse maskeppen latjuk a vilagot. O az RMDSZ kegyelje, es hat ez latszik is a kampanyan. Itt van a legtobb penz. Fura, hogy egy hatalmas kampany plakaton az RMDSZ logot oly kicsire faragtak, hogy meg azt hinne az ember, hogy szegyelik, vagy a jelolt vagy az RMDSZ, de ezek csak talalgatasok, es nem erdemes ra szot fecserelni. Ezen kivul sok mast nem hallottam eddig rola. En megkerdeznem, tole, hogy hogyan kerult a muzeum vezetesnek elere, de sejtem van fontosabb dolga manapsag [...]

Es vasarnap lon valasztas. Es valaki gyozni fog. Es az eddigi hiresztelesek szerint azt a valakit fogja tamogatni a marosvasarhelyi magyarsag a jovo evi polgarmesteri valasztasokon. Remek. Csak fura modon, ilyen elovalasztas mar volt (lasd Vass Levente vs Csegzi Sandor (2012) illetve Csegzi Sandor vs Borbely Laszlo (2008)), de mindket esetben ervenyet veszitette az elovalasztas eredmenye, mert elobbi esetben Frunda Gyorgyot inditottak, mig masodik esetben Borbely Laszlo volt a befuto. Vagyis roviden "szart sem ert az egesz". Sejtem ha nem a megfelelo jelolt lesz a befuto, csak megismetlodik a tortenelem ujra, a "kovetkezetesseg neveben" ahogy fogalmaz Brassai ur.   

Es mi lesz vasarnap? Majd eldontik az Istenek, a valasztok, es nem utolso sorban a potlistak ha lesznek!

0 Comments:

Post a Comment