Az eredeti kerdest (lasd "Es mit adtak nekunk mindezert csereben?") Reg szegezte Brian sorstairsainak (lasd Brian elete), es akkor a romaiakat allitottak a kerdes masik oldalara, de mint kiderult, az akkori Judeanak a megszallasert csereben Roma fiai adtak: csatornazast, vizvezeteket, utakat, gyogyaszatot, oktatast, nepfurdot, bort, es nem utolso sorban kozbiztonsagot.

Hogyan nez ki ma ez a kerdes ha mindezt a menekultektol kerdezzuk? No persze megszallasrol nem beszelhetunk, habar jobboldali honfitarsaink mar a megszallason is tul vannak, es apokalipszissel riogatjak a tudatlan magyart. No de mit is kaptunk cserebe?

1) Egy rakas menekultet akik nemzeti hovatartozasat legjobb esetben is csak becsulni tudjuk, hisz az aradattal jottek  Sziriabol, Pakisztanbol, Irakbol, Eritreabol, Makedoniabol is, es a sor vegellathatatlan.
2) Kaoszt. No persze ezert is a menekulteket (de sajnos sok esetben bevandorlok) okoljuk, de mi teremtettuk meg, hisz minden "igyekezet" ellenere nem voltunk kepesek kezelni az ugyet, es ebbol eredoen alakult ki mindaz ami ma terjeng a mediaban es sokunk fejeben. Es meg allitjuk magunkrol, hogy fejlett es felelos tarsadalmak vagyunk!? [...]
3) Eloljaroink fejetlenseget, hisz eloben kiserhettuk vegig a hozzanemertesuket, melyet oly buszken hangoztattak es teszik ma is hataron innen es tul.
4) Megosztottsagot. Mig egyesek humanus viselkedese es megertese segiteni probalt, masok tuzzel-vassal kuzdottek, es teszik ma is, hogy egyetlen menekult se maradjon az orszagba, habar megfeledkeznek, hogy 200.000-300.000 magyar el csak Angliaba, de az nem szamit, mert ok magyarok, es nekik van ra joguk, hisz ok europaiak. De elfeledik, hogy 2004 elott nem igazan akartak rolunk hallani nyugati szomszedaink.
5) A problema orvoslasa helyett a tarsadalom inkabb egymast szapulja, es osszefogasrol szo sem lehet, egyre melyulo az ellentet ami korvonalazodik, ami nem hogy a problema megoldasat szorgalmazna, hanem meg a mar letezo belso ellenteteket is felnagyitja.
6) Torvenyszegest. Oda jutottunk, hogy beengedtunk magyar es Schengen ovezetbe olyan embereket akikrol semmit nem tudunk, valoszinu nem is fogunk, es meg elvarjuk, hogy masok majd  papirral jojjenek, mikor maguk a hatosagok szorgalmaztak es elosegitettek a hatarsertest.
7) Negativ nemzetkozi megitelest, hisz embereket tartani embertelen korulmenyek kozott a Keleti Pu-n. valoszinu nem volt eppen egy zsenialis terv, de hat sokat nem igazan varni manapsag a jelenlegi kormanyzastol. No es persze a riporterno gancsolasos jelenete sem segitett sokat, sot. Es persze a masik oldal is kitett magaert. Rendorokre tamadtak, eldobaltak a felajanlott etelt es vizet, a sinekre vetettek magukat, mert eppen jol mutatott a CNN kamerain, es az eroszakos kovetelozes enyhen szolva is fura, hogy ne hasznaljak mas szavakat, figyelembe veve, hogy mi (lasd Europa) tesz nekik szivesseget es nem forditva. No persze a mediaban mindig az jelenik meg ami kell, es nem az ami van. Lasd pl. Mo. eseten a plakatok melyek hirdetik a joletet, mig a nyomorrol amivel kuzd a magyar szo nem esik. De hat aki kormanyoz az fizet, igy a hirek nekik kedveznek ... meg egy ideig.
8) Gyuloletet. Mint az ilyenkor szokas, foleg a tarsadalom bizonyos retegei hajlamosak minden kudarcukat, frusztracioikat masok nyakaba varni, es ez most egy csodalatos alkalom, hogy mindezert a menekulteket/bevandorlokat okoljak. A szelsojobb egyre nagyobb teret hodit, es egyre szelesebb korben terjed, es nehany kep (altalaban Photoshop aldozatok) emberek ezreit teszi gyulolkodove, habar eletukben nem lattak kulfoldit, es nehany kirivo esettel ellentetben, a bevandorlok/menekultek nagyresze pont olyan ember, mint ok, akik menedeket es biztonsagot keresnek. Hasonlo esetre mar volt pelda a tortenelmunkben, 1933 megmarad mindannyiunk emlekezetben, mint az emberiseg egyik leggyalazatosabb pillanata es emberi mivoltunk lesullyedese.
9) Munkaerohianyt. Ezt sokan nem ertik, hogy joggal nem elleneztek a menekulteket olyan orszagok, mint pl. Franciaorszag, Nemetorszag, hisz ra kell jonnunk, hogy tetszik vagy sem, Europa nepessege kihaloban van, es ha meg akarjuk tartani a demografiai mutatoinkat, es szeretnenk nyugdijat es tarsadalmi joletet, akkor valakinek meg is kell teremtenie mindezt, es ezt csak bevandorlokkal tudjuk megteremteni. Ertem en, hogy sokunknak nehez ezt meg elfogadni, habar Romania es Magyarorszag lakossaga ezt a cel szolgalja mar evek ota olyan orszagokban, mint  pl. Anglia, Spanyolorszag, Olaszorszag, ahol kell a mosogato, ettermi felszolgalo, eper szedo (lasd capsunar), stb. mert az ottaniak erre mar nem hajlandoak. Hasonlo a helyzet nemet foldon is, csak nehez atlatni a hasonlosagokat.
10) Dontes keptelenseget. A 2008-2009 gazdasagi valtsag utan ez volt egy nagyobb hordereju problema, amivel Europanak meg kell(ett) kuzdenie, es ahogy "megoldottak" az akkori valtsagot, az a fajta megoldas jellemzo ma is a politikai elitre. Minden nagyon lassu, nincs egyetertes, nincs jogharmonizacio, nincs dialogus, nincs egyseg, nincs leadership. Van nehany orszag, koztuk Magyarorszag kullog valahol a sor vegen es egyre jobban ontja magabol a gyuloletet ami tudatlansaganak es fejletlensegenek gyumolcse. Egymasra mutogatnak, egymast okoljak, senki nem tartja be a torvenyt, ahol egyszeru dontesekre honapokat kell varni [...] Latszik, hogy nemzetallamok vannak kulonbozo ertelmi, erzelmi es gazdasagi szinten es unionak hult helyet sem talalni. 

0 Comments:

Post a Comment