Mulder ugynok (lasd X Aktak) szerint odaat van ("The truth is out there!"), szerintem meg benned. No persze ezen lehet vitatkozni. En nem fogok. 

Elnezve manapsag az irott sajtot es a digitalis mediat folyik onnan minden. Jo is rossz is egyarant. Tulsulyban a fajgyulolo es a riogato irasok, cikkek, kepek, mig sokkal kevesebb van arrol, hogy nem mindenki un. terrorista, gazdasagi bevandorlo, stb. Fura modon, a legtobb poszt olyan emberektol szarmazik akik sosem lattak meg a sajat szemukkel egy bevandorlot, sosem beszeltek egy ilyen emberrel - sejtem mindent meg is tesznek, hogy ennek meg a lehetosege se merulhessen fel, de oly magabiztosaggal riogatjak a tobbieket, hogy meg szakertoknek velne oket az ember.

Ketsegtelen, a jelen migrans aradat varatlanul erte Europat. Nem voltunk ra felkeszulve, sot nem is sejtettuk (ezert erdekes modon senki nem keres felelosoket!?), de ma akarva akaratlanul szembesulunk vele, es megoldasra var, de sajna a megoldas eleg lassan jon. Mindenki kivar. A politikusok feltik a poziciojukat, feltik a valasztok bizalmat, es nem utolso sorban a nemzetkozi megitelesuk is csorbat szenvedhet. Igy inkabb azt csinaljak, hogy nem csinalnak semmit. Jo taktika nekik, hasztalan szamunkra. 

Tenyek? Vannak. Sok menekult - jo kulonbseget tenni emigrans es haborus menekult kozott, de sajna ehhez kellene egy hajszal ertelem-,  erkezett az EU teruletere, es sokuk nem legalisan, megsertve a hatarokat. Sok problema a regisztracio korul, es az ideiglenes elszallasolasok korul, hogy a szallitasrol ne beszeljunk, mert az egy teljes csod volt. Latni embereket aludni a Keleti palyaudvar kovein elszomorito es embertelen, de sajna megtortent es valosag.  A menekultek sok esetben torvenyt szegtek, nem tartottak be a szabalyokat, a vasuti sinekre vetettek magukat, mert eppen jol mutatott a CNN kepernyon, szemetet hagytak maguk utan, vonatokat benitottak meg, autopalyakat foglaltak el, stb. Van itt jo is rossz is egyarant. Leven, hogy ok jottek Europaba nekik kell alazatosabban viselkedniuk, de ez sokuknak nem megy. 

Es mindezek mellett van egy rakas menekult kinek tortenete konyvbe illo es szomoru, aki elhagyta az orszagat, az otthonat, a csaladjat, mert menekul(t) a haboru elol. Ok az igazi szereploi ennek a tortenetnek, es ok nem tornek es nem zuznak, csak egy jobb es szebb jovot akarnak maguknak es a gyerekeiknek. 

Hol van mind ebben az igazsag? Ha egyik oldalt nezed, akkor minden bunert a menekulteket teheted felelosse. Ha a masik oldalt nezed, akkor mindenert a kormany es a rasszista, gyulolelet keltok a hibasok. Szerintem meg minden ertelmes ember magaban kell keresse az igazsagot, es nem mashol!

0 Comments:

Post a Comment