Nevetseges, de talalo. Arc Konyv. Mi is - akar francia honfitarsaink, mindent leforditunk, es uj nyelvujitoknak szamitunk -akar csak Kazinczy, mikor hivatalossa foganatositottuk a "bajt" vagy a "fajl" foneveinket, de milyen az a vilag ami nem halad? [...]

Naponta "baratkozni akar" velem Frunda Gyorgy es Borbely ur, hisz ujdonsult arc konyv barataim mar regen kebel baratok(?) veluk, es logikus a dedukcio, hogy ha ok baratok az UDMR-s fomuftikkal, es velem is, akkor nekem is baratkoznom kellene veluk. De en valahogy nem akarok baratkozni veluk, valahogy szegyelem, es nem is all szandekomban baratsagra kelni veluk, meg ha az arc konyv ezt is sugalja. Igaz, van olyan ismerosom is az arc konyv hasabjain akirol en is annyit tudok mint te, de inkabb oket vallalom, mint a fentebb emlitett "nagyerdemueket". Mea culpa!

De most inkabb osszefogas es nem baratkozasi hajlandosag. Miota Zuckerberg utjara inditotta ezt az oruletet (lasd Facebook), mit Erdos meg csak egyszeruen a Nagy Konyvnek nevezett, es merem remelni, hogy a Konyv tovabb el, mint az arc konyv, a tarsadalom atalakult. Ott orvendunk, ott sirunk, ott szeretunk, ott szidunk, ott politizalunk, ott szervezkedunk, ott kotyvasztunk forradalmakat, ott vaganykodunk, hogy eppen hol kirandultunk, stb., eletunk nyitott konyv lett a "konyv barataink" elott. Ki kevesbe jartas a beallitasok vilagaban, az kinyitja enjet a vilag elott is. No de ez mar izles es tudas kerdese... Nietzsche szerint van szabad akar, igy hat tegyen mindenki mit gondol.

Osszefogas. Eloszor 1989-ben lattam ilyet, decemberben, majd 1990-ben, mikor Marosvasarhely lakossaga egyutt vonult neman a Bolyai iskola magyar voltaert. Ma mar az osszefogas fogalma kisse atalakult, es nem igazan menetelunk kozosen, hanem felkaroljuk az ugyet az arc konyvben, es egyszeruen "thumb up", es maris mi is reszese vagyunk a nagy dolognak. Es persze ez semmi szemelyes aldozattal nem jar, csak egy kattintas, es maris a tarsadalom jobbik felehez tartozunk, mert hat, hogy ujra egy igazi magyar iget hasznaljak, "lajkoltunk" valamit. Es ez milyen jo! Mi is harcba szalltunk az allatkinzokkal, az amerikai elnyomokkal, az Azomures karos gaz kibocsajtasokkal, a segitsegre szorulo gyermekekert, es vegellathatatlan a sor a nemesebb es nemesebb ugyek teren. Es amikor kattintottunk, kenyelmesen hatra is dolunk, es lelkismeretunket megnyugtatva, hogy mi mindent megtettunk, tobbet nem is teszunk, mert minek? Mindenki "aki szamit" latta, hogy felkaroltunk egy ugyet, amolyan cool attitude az ami jellemez, es a tobbi nem szamit.

A valosag? Hat nehany kattintas nem fogja megallitani a kombinat fustjet sem, a Nemzet katedralisat is majd felepitik az adofizetok penzebol, Orban Viktor sem fog lemondani, sem a korrupt kormanytagok, es a szerencsetlen gyerek sem aki segitsegre szorul, nem fog meggyogyulni, mert nehany kattintassal az emberek egyutterzesuket fejeztek ki iranta. 

Ra kell ebrednunk, hogy ez a fajta virtualis osszefogas is csak virtualis marad, es a tettek azok melyek igazan segitenek. Az Arab Tavaszt is nem a virtualis vilagban hanem az utcakon nyertek meg, es Johannis elnok ur szavazoit habar az arc konyv hasabjain buzditottak szavazasra, megis az urnakba bedobott szavazatok segitettek az orszag elere. Fogjunk ossze minden nemes ugyert, de ne csak kattintsunk, hanem tegyunk is erte valamit, szemelyesen!






0 Comments:

Post a Comment