A fal egyik es masik oldalan


Felejtunk. Rohamosan, pedig nem is telt el meg sok ido azota, hogy mi is a fal rossz oldalan alltunk. Annyi kulonbseggel, hogy akkor meg vasfuggonynek hivtak, ma csak lazan szogesdrotra redukalodott a terminus, - sejtem koltseghatekony meggondolasbol. Nem akartunk mi oda kerulni, de oda tettek, es vegigneztuk bamban, ahogy elvalasztanak bennunk, csak azert mert mi kozelebb voltunk Sztalin elvtarshoz.

Igen 25 eve bomlott le a Fal Berlin belvarosaban, es indult be egy folyamat Gorbacsov elvtarsnak hala, de ma mintha ujabb falak epitesebe kezd(t)unk, es ugy tunik semmit nem tanultunk a tortenelembol. 

Epithetunk falakat, de ez sem fogja meggatolni azokat akik be akarnak Europaba jonni, hisz vonza oket a biztonsag, a fegyelem, a jolet, mely itt kialakult. Magyarorszag sajna ebbe nem tartozik bele, mert sem biztonsag, sem jolet nincs, de a politikus urak jobb hijan most ezzel riogatjak a nepeket. En inkabb azzal, hogy milyen alacsony az eletszinvonal ma Magyarorszagon, de sejtem ez nem tenne koronat politikai palyafutasukra.

Es ott vagyunk mi a nep, akik ma szivbol gyuloljuk a bevandorlot, ahogy gyuloltek, es sejtem ma sem sokat valtozott a helyzetunk, minket is egykoron a nyugatiak, mikor meglattak a hataraiknal. Igaz, nem a zold hataron mentunk (!), de a hatar atkeloknel is ugy bantak velunk, mint valami kobor ebekkel, akiktol felni kellett. Elfeledtuk mindazt, es azokat az erzeseket? Ma mi viselkedunk hasonloan azokkal akik hozzank menekulnek [...] Mi is azert mentunk nyugatra, mert lattuk, hogy az szep es jo, es mi nekunk is az kellett, es akkor most megtagadjuk mindazt masoktol? Ok miert lennenek kulonbek?

Magyaroszag. Nem celorszag. Sosem volt, sosem lesz. Gazdasagilag konvergalunk a nullahoz balrol, a nyelvunk fura es lehetetlen megtanulni, es nem tudunk versenyezni franciakkal, nemetekkel, angolokkal, olaszokkal. Ok sokkal vonzobb celorszagok, tarsadalmaik bevandorlasra rendezkedtek be ma nagyon regen, es a gazdasaguk talan meg is engedi, hogy befogadjanak bevandorlokat. 

Drotkerites? Megoldas? Nem. Jogrendszer. Megoldas? Igen. Ha megfelelo szabalyozast vezetunk be, akkor meg lehet fekezni a nagyszamu bevandorlast, de ketsegtelen konnyebb falakat emelni, melyek ledontese egykor nekunk is celunk volt. A kerdes, hogy mikor fognak ezek az uj falak a semmibe veszni?!

0 Comments:

Post a Comment