Bandukolok Budapest utcáin és látóm, hogy itt megérkezett maga a Kánaán. Hol? A plakátokon. Minden megy előre, a reformok, a gazdaság dübörög - elve egy nagy "kedvencem" szavaival, a nyugdíjak emelkedtek vagy fognak, rezsi csökkentés - amit minden számlára kötelesek felróni, hogy láthassa a magyar paraszt, hogy mi áldozatot hozott érte az ország "elitje",  és persze ügybuzgón utáljuk a bevándorlókat, mert hát ha a plakát mondja, akkor annak úgy is kell lennie! Olyan ez mint a Szentírás!


És akkor emberekkel beszélgetve kitárul a valóság, ami homlok egyenest más! Hitelek, rosszul fizetett munkahelyek, kilátástalanság, dohány mutyi, kétes ingatlan üzletek és plakátok! Az a fura, hogy nem szól senki semmit, és ezek a plakátok kenyükre-kedvükre kéklenek mindenhol a magyar ugaron! A paradox, hogy minden kéken hirdett jólét ellenére az emigránsok nem akarnak itt maradni, hanem német földre igyekeznek, mert ott a valóságban is jól élnek nem csak a plakátok szerint.

Mi magyarok mar csak azt kell megtanulnunk, hogy hogyan élhetünk a plakátok szerint, mert akkor nekünk megadatik az Ígéret földje, nem mint Mózesnek! 


I am a rather tolerant person. However, I can not stand stupidity, ignorance, etc. And I am law abiding citizen too, and I am an incorrigible believer that my peers are as well. Wrong. 

I was born and raised in a communist country (Transylvania, Romania) -of which I am proud of, however, it took me a while to adjust myself to the new life after the Wall of Berlin came down. "Democracy! Freedom!" - people shouted in a delirium, but somehow they did not realized completely what just happened to them.  After 45 years of communist regime, things have changed, and now we are free, and ready to taste democracy in its deeper sense. Apparently, looking back after 25 years of so called democracy, it seems the democracy is bitter for many of us, and we do not like to taste it as a whole, but only those bites which are sweet. 

Democracy is a rather fragile notion, and as the society advances, we realize the multitude of gaps and loopholes, and to change things nowadays it is very difficult. I would gladly "kill the 2nd amendment" from the American Constitution, but I also know that this right was given to them by the founding fathers of the nation, therefor sacred. Of course my republican friends want to wear guns to protect themselves, but who's the enemy, who's the perpetrator? Anyhow, it seems they skipped the advancements for a couple of centuries. I hope one day they will realize, guns do more harm than good. [...]

And let's go back to our cherished democracy. We got the [wrong] impression that democracy is about our rights and privileges. It is true, it is, but usually people tend to forget about duties. Of course this is the flip side, and it is the inconvenient part of the deal, therefor not much of importance. Indeed, you have your rights and privileges, but based on the postulate of democracy your rights can go as far as the tolerance of your neighbor. You have the right to smoke, it is your [stupid] choice, but smoking near to your neighbor who does not, probably is a transgression of the democracy.

Unfortunately, in my society this boundary is not perceived as one, and people start smoking in front of you without any kind of care or remorse. They just do, because it is their right. They are free to do things, but they should respect their peers. They should walk away, and smoke somewhere, where only them they can enjoy the smoke and smell of their cigarettes, but honestly I am not interested, nor delighted to sniff in some carcinogen particles in my lung. Apparently, we enjoy democracy but we still need some good years to understand it. I am confident the day will come when people will respect their peers and act accordingly.  At that moment I will say we are really free and live in democracy.





Protestul


Si eu care credeam ca voi schimba lumea dupa protestul "Opriti poluarea produsa de Azomures". Dar nu a fost sa fie. Ploaie din belsug, iar protestatarii, cu lupa trebuia sa ii cauti in fata Prefecturii, unde in ciuda vremii nefavorabile s-au adunat circa 200 de oameni care erau interesati - din care multi oameni de presa. Ceilati nu erau de gasit, desi "dau cu gura" in diferite pagini si site-uri de socializare, dar la fapte nu prea se inversuna. Aici se vede diferenta dintre lumea reala si cea virtuala. Sa scrii fraze mari e usor, caci te costa doar cateva minute, si devii "cool" in fata prietenilor - caci asta conteaza in ziua de astazi. Pe cand sa mergi la protest te costa timp, si trebuie sa fii acolo, sa participi, sa te investesti, sa te vada lumea in chip si suflet. Ce mai, traim o era digitala! Protestul in persoana e demodat!

Protestul. Era mai mult o piesa de teatru esuata, cu cativa spectatori si niste actori [foarte] nepregatiti, care scandau din cand in cand niste lozinci de doi bani, dar din pacate nu puteau capta amatorii de aer curat. Sincer, m-as mira daca rasunetul acestei manifestatii ar ajunge unde trebuie. Organizatorii s-au facut de ras, desi fapta in sine, protestul si initiativa de a organiza un asemenea eveniment este foarte laudabil, dar cum au decurs lucrurile, mi-au cam dat de gandit. Nu i-am vazut pe cei ce se adresau "multimii", dar auzindu-i ma bufnea rasul. Nu erau pregatiti, vorbeau ce le trecea prin minte, iar discursul - si desi nu m-as prea avanta sa il numesc asa, era plin de greseli gramaticale, pe care chiar si eu, un parvenit, vorbitor de alte limbi mi-am dat seama, si m-am rusinat la randul meu. Ma gandesc cum va reactiona mass-media romaneasca cand nici nu ne putem adresa doleantele intr-o forma corecta. Dar asteptam sa vedem ce rasunet va avea "PROTESTUL", iar pana atunci mai tragem in piep aerul poluat de la Azomures, si speram ca nu ne va afecta sanatatea.

Celor care au fost prezenti, organizatori, si protestatari ca si mine, jos palaria, si le multumesc din suflet, si sper ca desi am fost doar un palc de oameni, am inceput ceva.



Nevetseges, de talalo. Arc Konyv. Mi is - akar francia honfitarsaink, mindent leforditunk, es uj nyelvujitoknak szamitunk -akar csak Kazinczy, mikor hivatalossa foganatositottuk a "bajt" vagy a "fajl" foneveinket, de milyen az a vilag ami nem halad? [...]

Naponta "baratkozni akar" velem Frunda Gyorgy es Borbely ur, hisz ujdonsult arc konyv barataim mar regen kebel baratok(?) veluk, es logikus a dedukcio, hogy ha ok baratok az UDMR-s fomuftikkal, es velem is, akkor nekem is baratkoznom kellene veluk. De en valahogy nem akarok baratkozni veluk, valahogy szegyelem, es nem is all szandekomban baratsagra kelni veluk, meg ha az arc konyv ezt is sugalja. Igaz, van olyan ismerosom is az arc konyv hasabjain akirol en is annyit tudok mint te, de inkabb oket vallalom, mint a fentebb emlitett "nagyerdemueket". Mea culpa!

De most inkabb osszefogas es nem baratkozasi hajlandosag. Miota Zuckerberg utjara inditotta ezt az oruletet (lasd Facebook), mit Erdos meg csak egyszeruen a Nagy Konyvnek nevezett, es merem remelni, hogy a Konyv tovabb el, mint az arc konyv, a tarsadalom atalakult. Ott orvendunk, ott sirunk, ott szeretunk, ott szidunk, ott politizalunk, ott szervezkedunk, ott kotyvasztunk forradalmakat, ott vaganykodunk, hogy eppen hol kirandultunk, stb., eletunk nyitott konyv lett a "konyv barataink" elott. Ki kevesbe jartas a beallitasok vilagaban, az kinyitja enjet a vilag elott is. No de ez mar izles es tudas kerdese... Nietzsche szerint van szabad akar, igy hat tegyen mindenki mit gondol.

Osszefogas. Eloszor 1989-ben lattam ilyet, decemberben, majd 1990-ben, mikor Marosvasarhely lakossaga egyutt vonult neman a Bolyai iskola magyar voltaert. Ma mar az osszefogas fogalma kisse atalakult, es nem igazan menetelunk kozosen, hanem felkaroljuk az ugyet az arc konyvben, es egyszeruen "thumb up", es maris mi is reszese vagyunk a nagy dolognak. Es persze ez semmi szemelyes aldozattal nem jar, csak egy kattintas, es maris a tarsadalom jobbik felehez tartozunk, mert hat, hogy ujra egy igazi magyar iget hasznaljak, "lajkoltunk" valamit. Es ez milyen jo! Mi is harcba szalltunk az allatkinzokkal, az amerikai elnyomokkal, az Azomures karos gaz kibocsajtasokkal, a segitsegre szorulo gyermekekert, es vegellathatatlan a sor a nemesebb es nemesebb ugyek teren. Es amikor kattintottunk, kenyelmesen hatra is dolunk, es lelkismeretunket megnyugtatva, hogy mi mindent megtettunk, tobbet nem is teszunk, mert minek? Mindenki "aki szamit" latta, hogy felkaroltunk egy ugyet, amolyan cool attitude az ami jellemez, es a tobbi nem szamit.

A valosag? Hat nehany kattintas nem fogja megallitani a kombinat fustjet sem, a Nemzet katedralisat is majd felepitik az adofizetok penzebol, Orban Viktor sem fog lemondani, sem a korrupt kormanytagok, es a szerencsetlen gyerek sem aki segitsegre szorul, nem fog meggyogyulni, mert nehany kattintassal az emberek egyutterzesuket fejeztek ki iranta. 

Ra kell ebrednunk, hogy ez a fajta virtualis osszefogas is csak virtualis marad, es a tettek azok melyek igazan segitenek. Az Arab Tavaszt is nem a virtualis vilagban hanem az utcakon nyertek meg, es Johannis elnok ur szavazoit habar az arc konyv hasabjain buzditottak szavazasra, megis az urnakba bedobott szavazatok segitettek az orszag elere. Fogjunk ossze minden nemes ugyert, de ne csak kattintsunk, hanem tegyunk is erte valamit, szemelyesen!







Felejtunk. Rohamosan, pedig nem is telt el meg sok ido azota, hogy mi is a fal rossz oldalan alltunk. Annyi kulonbseggel, hogy akkor meg vasfuggonynek hivtak, ma csak lazan szogesdrotra redukalodott a terminus, - sejtem koltseghatekony meggondolasbol. Nem akartunk mi oda kerulni, de oda tettek, es vegigneztuk bamban, ahogy elvalasztanak bennunk, csak azert mert mi kozelebb voltunk Sztalin elvtarshoz.

Igen 25 eve bomlott le a Fal Berlin belvarosaban, es indult be egy folyamat Gorbacsov elvtarsnak hala, de ma mintha ujabb falak epitesebe kezd(t)unk, es ugy tunik semmit nem tanultunk a tortenelembol. 

Epithetunk falakat, de ez sem fogja meggatolni azokat akik be akarnak Europaba jonni, hisz vonza oket a biztonsag, a fegyelem, a jolet, mely itt kialakult. Magyarorszag sajna ebbe nem tartozik bele, mert sem biztonsag, sem jolet nincs, de a politikus urak jobb hijan most ezzel riogatjak a nepeket. En inkabb azzal, hogy milyen alacsony az eletszinvonal ma Magyarorszagon, de sejtem ez nem tenne koronat politikai palyafutasukra.

Es ott vagyunk mi a nep, akik ma szivbol gyuloljuk a bevandorlot, ahogy gyuloltek, es sejtem ma sem sokat valtozott a helyzetunk, minket is egykoron a nyugatiak, mikor meglattak a hataraiknal. Igaz, nem a zold hataron mentunk (!), de a hatar atkeloknel is ugy bantak velunk, mint valami kobor ebekkel, akiktol felni kellett. Elfeledtuk mindazt, es azokat az erzeseket? Ma mi viselkedunk hasonloan azokkal akik hozzank menekulnek [...] Mi is azert mentunk nyugatra, mert lattuk, hogy az szep es jo, es mi nekunk is az kellett, es akkor most megtagadjuk mindazt masoktol? Ok miert lennenek kulonbek?

Magyaroszag. Nem celorszag. Sosem volt, sosem lesz. Gazdasagilag konvergalunk a nullahoz balrol, a nyelvunk fura es lehetetlen megtanulni, es nem tudunk versenyezni franciakkal, nemetekkel, angolokkal, olaszokkal. Ok sokkal vonzobb celorszagok, tarsadalmaik bevandorlasra rendezkedtek be ma nagyon regen, es a gazdasaguk talan meg is engedi, hogy befogadjanak bevandorlokat. 

Drotkerites? Megoldas? Nem. Jogrendszer. Megoldas? Igen. Ha megfelelo szabalyozast vezetunk be, akkor meg lehet fekezni a nagyszamu bevandorlast, de ketsegtelen konnyebb falakat emelni, melyek ledontese egykor nekunk is celunk volt. A kerdes, hogy mikor fognak ezek az uj falak a semmibe veszni?!