Diploma generacio


Elkerulhetetlen. Tanev vege, evzaro unnepseg az iskolakban es mindenhol diplomak/oklevelek/bizonyitvanyok. Boldog szulok osztjak az arckonyvben a csemeteik diplomait, es nincs annyi diploma a vilagon, amit ilyenkor ki ne osztananak. Pistikenek, mert eppen nem verte meg a tanitot, netan Juliska, mert nem hallgatta ora kozben a youtube videot, es sorolhatnam. No es kozben meg azok is "diplomaznak", akik erdem szerint megerdemlik, mert munkat es verejteket fektettek be. De ma mar mindenki diplomas, mert mondanak a szakemberek, igy lehet am igazan motivalni a gyerekeket. Es ok motivaljak is oket, abban hiba nincs. Tudni mar nem is kell, mert minek? A diploma a fontos, a papir ahogy mondanak a nagy oregek.

Igy van ez Amerikaban is, ahol a kisgyerek csinal valami teljesen normalisat, atlagosat, es maris az egig magasztaljak, hogy milyen ugyes es rendhagyo dolgot csinalt, pedig a dolog egyszeru es hetkoznapi, mondhatni rutin szeru, csak motivalni kell a gyerkocot, es dicserni, mert mondjak ujra ugyanazon szakemberek, ez a siker kulcsa.

Es akkor ez a sok diplomat es dicseretet kapott gyerek kikerul az eletbe, ahol rajon, hogy minden diploma es dicseret ellenere nem kepes vagy nem olyan formaban kepes helyt allni, ahogy oket egykoron a diplomak es a dicseretek predesztinaltak. Es akkor felebrednek, hogy az elet mas es nincs sem diploma sem dicseret, csak akkor mar keso mindent elolrol kezdeni [...]

0 Comments:

Post a Comment