Marosvasarhely. 1990 marcius. Suto Andras. Nem feledjuk, hisz bun lenne azt tenni. Megtortent. Ma mar a tortenelem resze, es sokunkat erintett. Egy szabad orszagban, a demokracia tavaszan egymast gyilkoltak emberek csak azert, mert egyik roman, masik meg magyar.  Ott voltam lattam, a sajat szemmmel.

Es azota eltelt 25 ev, de mintha mi sem valtozna. Barmely konfliktus jelentkezne Marosvasarhelyen, annak mindig roman-magyar  felhangot adunk. Azert nem lett magyar polgarmester, mert a romanok utalnak, azert nem lett magyar iskola, mert a romanok utalnak bennunket, es a sor vegellathatatlan. Sejtem a roman lakosok is igy velekednek a magyarokrol, mert hat ok is csak emberek. No es persze magyar ember romanra nem szavaz - ezt hasznalja ki az RMDSZ nagyon ugyesen, es a ketnyelvu tablak, es evekkel ezelott a helysegnev tablak lefestese es .... No de mar kisse normalizalodott a helyzet, van tabla is nehol, magyar iskola is lett, meg nehany szobor is, ami emleket allit a magyarsagunknak, es a 2. Szamu Altalanos Iskola ma Dr. Bernady Gyorgy nevet viseli, habar nem igazan latok eros osszefuggest a nev es a minoseg kozott, de ha valakit ez boldogga tesz, am legyen.

Es penteken kivagtak egy fat a Var setanyon. Mindig utaljuk mikor fat vagnak ki, joggal. Szeretjuk oket, eletunk reszeve valltak, es szidjuk a polgarmestert, mert megcsonkitja a varost, habar sosem kerdezzuk meg, hogy miert is vagtak ki az illeto fat. Talan beteg, talan nagy a veszely, hogy kidol, de ezek most nem szamitanak, hisz kivagtak a fat. Es mit lat az ember, hogy a megcsonkitott tonkre roman es magyar nemzeti szinu pantlikat kotnek az emberek. Ertem en hogy vannak emberek akinek szamit ez a fa, nekem is, de minek a nemzeti szinu lobogo ebben a meseben? Meg egy kis szimbolumot is bele latok, hogy van magyar-roman egyetertes a fa kivagassal kapcsolatosan, de el kell mondjam, hogy a kevesek koze tartozik. De mi marosvasarhelyiek valahogy mar csak igy latjuk a vilagot, annak magyar reszet, es roman reszet, es mas ut meg nincs. 

Es persze marad a csonk [...] nekunk magyaroknak, romanoknak, Vasarhely polgarainak.

0 Comments:

Post a Comment