Virag elvtars visszater(t)


A filmet csak a rendszervaltas utan lattam, de azota szamtalanszor ujra es ujra neztem a kepsorait, es mikor latom a "nagy, fekete autot", mindig eszembe jutnak az atkosbeli idok. Nem volt azzal kulonosebb baj, csak mas volt, maskor volt, es masokkal volt. Az erzesem, hogy Bacso filmje maga a kommunista rendszer legtokeletesebb parodiaja, es onmagaban egyedi alkotas, amihez nagymertekben hozzajarultak Oze Lajos (Virag elvtars) es  Kallai Ferenc (Pelikan Jozsef). Eltelt egy fel evszazad, de az az erzesem, hogy Virag elvtars ma is kozottunk jar. Talan tul sokat szocializalodtunk Bastya elvtars nepeivel, es ugy latszik kedvunkre van. Vagy csak egyszeruen nem tudunk szabadulni a tortenelem utvesztoitol. Nem tudom.

Ma eljutott az orszag oda, hogy NATO tagorszag vagyunk, EU tagallam, es ... egypartrendszer. Tudom nem ezt irja az Alkotmany, de az az erzesem, hogy nem valtozott semmi. A magyar tarsadalom nagyon polarizalodik, akar csak Amerikaban, es ezert jutunk oda, hogy "ahol nem vagyunk mi, ott az ellenseg", es minden ami ebbol szarmazik. 2006-ban mikor a jobboldal az utcara vonult, csocseleknek neveztek oket. 2014-ben Internet ado ellen tuntetett Budapest lakossaga (szerintem nem foltetlenul partallashoz volt a resztvevok jelenlete kotheto), es megint csocselek jelzovel illette oket partunk es kormanyunk. Valami hasonlo tortent az atkosban is. Csak akkor kevesebben mertek hangjukat felemelni a rendszer ellen, es mig ma csak csocseleknek nevezzuk oket, akkor mentek a racs moge.

A fura, hogy partallastol fuggetlenul, mindenki hasonloan viselkedik. Ki ma csocselek, holnap hatalom, ki ma hatalom holnap csocselek. Es feher es fekete kozott nincs mas. Ha valaki nem elteti a jelenlegi rendszert, akkor a tobbseg szemeben azt jelenti, hogy a rendszer adaz ellensege, pedig lehet, hogy sem egyik rendszer, sem a masik rendszernek nem hive, csak egyszeruen nem ert egyet dolgokkal, rendszertol es partallastol fuggetlenul.  No de hat a demokraciat nem lehet konnyen megtanulni, foleg, hogy mi is akar csak a szuleink generacioja is Bastya ur beka embereivel nevelkedtunk, es nehezen tudjuk elfogadni, hogy van mas velemeny is, mint a sajatunk.

Es habar Virag elvtars megigerte, "te mar egy vidam, boldogabb vilagban fogsz elni", sajnos ugy erzem, hogy ez "eltart meg egy jo ideig".



0 Comments:

Post a Comment