A harmadik becsi dontes


Minden valamirevalo pannon ismeri az elso becsi dontest, illetve a masodik becsi dontest. Mindketto hatalmas horderovel birt Magyarorszag es kozvetlen szomszedai szamara a mult szazadban. Most ugy nez ki, hogy a harmadiknak lehetunk szemtanui, nem azert mert eppen uj hatarokat huzunk, -hanem mert foci merkozes lesz szombaton. Es most nem Becsben dolnek el a dolgok, hanem Bukarestben. Es nem a targyalo asztalnal, hanem a gyepen. Csak sajnos ugy az egyik fel akar a masik, kevesbe a fotbalt helyezi eloterben, hanem sokkal inkabb a ket nemzet kozotti ellenteteket, serelmeket, es azt hiszik, hogy ebbe a merkozesbe preselik bele majd minden frusztraciojukat, es majd a stadionban vesznek elegtetelt egymason.

Mar hetek ota csak ettol hangos a sajto, hogy majd ki hogyan mutatja meg a masiknak, es rendori felugyelet, es az antiszemita megnyilvanulasok, melyek sajna teljesen megszokottak ugy a magyar mint a roman stadionokban. Szomoru es fura, hogy senki nem beszel magarol a focirol. Jelen esetben ugy nez ki a sport maga csak eszkoz es nem cel. 

Nem szabad elfeledni, hogy Magyarorszag uj szovetsegi kapitannyal mutatkozik be (lasd Dardai Pal), az utobbi evtizedekben nem valami kulonosebb eredmenyeket felmutatva, es ebbe ohatatlanul beletartozik a 8-1 tortenelmi vereseg Hollandia ellen, (lasd "Nekunk 8") is. Es nem szabad megfeledkezni ugyanakkor a milliokat felemeszto akademiakrol sem, amelyek jelen pillanatig csak (el)emesztik a penzt, de eredmenyekkel nem kecsegtetik a magyar adofizetoket, akik joggal(?) elvarnanak valamit cserebe, ha mar partunk es kormanyunk oly bokezuen epitkezik es osztja a penzt a kiralyi sport fellenditese erdekeben. Hasonlo a helyzet Romaniaban is, ott is nagyobb a fust mint a lang, es az eredmenyek igencsak elmaradnak, es meg mindig a 94-es VB negyed donto vagy a 98-as franciaorszagi torna volt az utolso, ahol nemzetkozi porondon szerepeltek.  Es azota ok is inkabb csak beszelnek a focirol, akarcsak a magyarok. 

Mi lenne ha sikerulne mindket nemzetnek felretenni a butasagot, a gyulolelet, a nagy szavakat, es egyszer arra koncentralnank, hogy sportszeruen megmerkozzunk es gyozzon a jobb. Talan most sikerul, habar ismerve a szurkolokat es a focistakat egyarant, erre most sem lesz sok esely. Hogy kinek kedvez a harmadik becsi dontes, az majd kiderul szombaton [...]


0 Comments:

Post a Comment