Mestersegem cimere: U.S.A.


Gyerekkorom egyik kedvenc jateka volt a tombhaz elott (lasd "mestersegem cimere ..."), no de azota a gyerekkorom elillant es maradtak az emlekek. Az utobbi idoben ugy latom, hogy megint ezt jatszak velem, csak most felnottek. Ha megeroltetem azert magam, hasonlo jatekot jatszodtak velem mar Magyarorszagon is es Franciaorszagban is, de akkor nem ertettem.

Eljuk a hetkoznapokat es felelemmel tekintunk a Krim felszigetre (mert mi legalabb tudjuk hol is van [...]) es probalunk beolvadni az amerikai valosagba, de hat neha nem megy. Nem toleralva a hulyeseget, a pszihozist, es a temerdek emberi butasagot amit ma istenitenek es tokelyre fejlesztettek  a vilag ezen szegleteben, neha kifakadunk -valahol joggal, hiszen mas rendszerbol jovunk, masok az ertekeink, es egy demokraciaban jogos is, hisz mindenkinek joga van szolni.

A fura, hogy mig az amerikaiak bologatnak, netan meg igazat is adnak neked, eleg eros ellenallasba utkozunk olyanok koreben akik papiron amerikaiak, hisz az anyanyelvuk nem az, ezelott 10-15 evvel jottek ide, es ok is vegigkusztak a letelepedes majd allampolgarsag tekervenyes utjait, es ma amerikaiabbak az amerikainal es jobban vedik a "nagy nemzet" ertekeit, mint barmely igazi amerikai.

Gondolkodtam, hogy mi motivalhatja oket, de az egyetlen eszerv amit sikerult talalnom, az a minden aron valo integralodas. Minden igyekezetuk ellenere, sosem lesznek amerikaiak, mar csak a nevuk miatt sem, angolul sem beszelnek tokeletesen, es a barataik nagyresze is bevandorlo akarcsak ok. No persze az igyekezetuk nemes dolog, csak hasztalan. Hogy mindent autentikussa tegyek, mar anyanyelvuket is elfelejtik es bizonyos szofordulatokat csak  angolul tudnak mondani, mert ugy "vaganyabb". Elnezest, valoszinu "cool" vagy "awesome" jobban hangzott volna, de valahogy en nem tudom elfeledni, hogy honnan szarmazom. Elik a kettos letet, lasd bevandorlo hisz nem igazan fogadjak be oket az amerikaiak, no persze erre keves bizonyitekot fognak szolgaltatni, mert rettegnek a perektol, illetve a masik oldalon europaiak, de mar oda sem tartoznak igazan, mert ok amerikaiak, es maradnak ket identitas kozott igazan a foldon. 

Kivancsi leszek, hogy mi lesz ezekkel az emberekkel, mikor a gyerekeik kirepulnek, es teljes mertekben beepulve az amerikai tarsadalomba magukra hagyjak oket. Akkor is amerikaiak akarnak majd lenni?

Ui. Magyarorszagon sok erdelyi probalja titkolni ma is, hogy Romaniaban szuletett (pedig meg ha probalja is sem tudja, hisz a mara mar magyar szemely igazolvanyaban is irja, hogy Romaniaban szuletett), de ha o ettol boldogabb, hat legyen. Csak ha valaki megtagadja a multjat, milyen jovo allhat elotte? Franciaorszagban is sikerult sok bevandorloval talalkoznom, aki nem volt hajlando anyanyelven szolni hozzam, csak franciaul, de hat ez a demokracia. Csak sajnalni tudom ezeket az embereket [...]

0 Comments:

Post a Comment