Es ime ujra lejart egy ev. Another year has passed. Une autre année s'est écoulée. Inca un an a luat sfarsit.

Kivanok egy oromokben es egeszsegben gazdag Boldog Uj Evet!
I wish You a Happy New Year!
Bonne Année!
La Multi Ani!
Frohes Neues Jahr!

Akar csak a botnak, a demokracianak is ket vege van. Van az az oldal, melyeket szajkoznak a konyvek, a torvenyek es a media, es van a masik oldal, mely alatamasztja az emberi butasagot, a hulyeseget es korlatoltsagot. A napokban egy ilyenbe szaladtam bele.

Egy szatmarnemeti ujsagban megjelenik egy hirdetes, melyben egy munkara keresnek valakit, de kizart, hogy az illeto magyar legyen. Es felhaborodunk, es futunk a Diszkriminacio-ellenes Tanacshoz, es perelunk es persze buntetunk. 3,000 RON. Itt Amerikaban ezt "politically correct" jelzovel illetik.  Rovidre fogva, az nem helyes [sot teljes mertekben elitelendo], hogy ha nyiltan kijelented, hogy ma el es viragzik a rasszizmus Amerika minden szegleteben, sot te vagy a legrosszabb, ha valamit mondanal mondjuk pl. a feketek ellen, de ha nem mondod es muveled az teljesen elfogadott. Vagyis utalhatod oket, nem alkalmazod oket, kitaszithatod oket a tarsadalom szelere az osszes lehetseges torvenyes eszkozzel, csak ne mond ki mindezt! Ennyi. Ne mond ki! "Hallgatva utald!" Undorito latni nap mint nap, hogy Amerikaban hogy bannak a feherek egy resze a feketekkel, de mindez nem gond addig ameddig nem mondjak ki nyiltan. Ily merteku kepmutatast sosem lattam meg a vilagban! 


Ez a hirdetes is ilyen. Az ember [sejthetoleg] roman honfitarsat akart alkalmazni, es megteheti, hisz a sajat cegenel azt alkalmaz akit eppen akar, hisz o fizeti es neki kell vele dolgoznia. Ezt az illeto meg is teheti, mert jogaban all azzal dolgozni akivel akar, de leven, hogy ezt ki is hangsulyozta (pontosabban a valosagot!) azert fenyites jar. Most kerdem en, hogy a buntetes utan, fog az illeto meg magyart alkalmazni? Az ugy pikanteriaja, hogy meg "igenyes" is volt a munkaltato, hisz fiatal es jo megjelenesu holgyet kerestek, mert hat ekszereket valoszinu nem egy idos ferfi fog jol arusitani, nem de?

Fura modon, ahelyett, hogy a problemat megoldanank, felszinesen kezeljuk, megtiltjuk, hogy ilyet ne irjon ki, de azt hagyjuk, hogy gyulolkodjon, sot a buntetes utan meg adazabb ellensege lesz minden magyarnak. Akar csak az 1984 lapjain megelevenedett Winston eseteben, a demokracia talan(?) kepes kordaba tartani valamilyen szinten a tarsadalom egeszet, de sosem lesz kepes a gondolatainkat es erzelmeinket igaba hajtani. Ezert buktak meg tarsadalmi rendszerek es fognak megbukni ujak is!

Ui. Sejtem most sokan felre akarjak erteni! Nem azt mondom, hogy valaki utaljon valakit, es ezt tamogassuk! Nem. En csak azt mondom, hogy ez a fajta retorzio (lasd buntetes) nem fogja megoldani a konfliktust, es a gyulolet nem hogy csokkenne hanem csak no. Az oktatas adhat megoldast erre, de sajnos az tobbe kerul, mint 3,000 RON es igy egyertelmu, hogy ezt konnyebb megvalositani. Szidtuk a kommunizmust es eliteltuk, de amit latjuk es tapasztaljuk, a demokracia is rejt "nemi" buktatot. A gyuloletet es az erzelmeket ugy altaban torvenyek sosem lesznek kepesek megfekezni!

Facebook, what a hype! If you are not registered on Facebook you barely exist in 21th century. The most visited social network site is growing and growing each day, and instead of helping people to connect it is getting  step by step the most appropriate tool for procrastination.

A few years ago it was quite a deal to get access to this network, nowadays it seems the purpose has changed. More are more ads can be seen, and there is no real meaning behind anymore. Once I was able to get information about others leaving far away from my geographical location, thus getting some info about them was just interesting, however, nowadays the information, I mean meaningful information is less and more clutter and rubbish gets its place on the news feeds.
Unwanted advertisement, lost causes, stupid jokes and last but not least a lots of "likes". The thumb is really the big winner of Facebook.

  
How it looks now? Each day I'm getting several request to play some stupid games, or to like some pages (usually commercials) and bond with unknown people. Weird! Each day I am looking to some baby girl with a strange disease, asking for some donations (visual things can easily influence people), some call for social unrest, etc. And what we do? We "LIKE" the page. Does it help? No! It does not, however, our activity usually stops at that level, or if you really like the page, the message, the picture you will share it, so your entourage will see it too, even though they might not want to see such things or  they don't give a damn about it. However, they have to cope with your posts either they like it or not.

Probably most of us realized already or will realize soon, that the whole Facebook is just a waist of time, and rather than looking those stupid posts (advertisements, pics, jokes, etc.) we should use that time for more important issues such as family, personal relations, learning new things, make physical contacts and live our life instead of sitting in front of a computer or a phone typing those stupid comments. 

P.S. Facebook has good things too, but unfortunately less and less is valuable and more clutter and rubbish is finding its way among us.  

Let it go

Magyarul: hagyd, engedd el! Maradok az angol cimnel, mert jobban tukrozi amit irni akarok. [No persze ez meg mindig olcso kifogas, hogy ne anyanyelvemen ontsem mondatokba gondolataimat.] 

December 1. Nemzeti unnep. Orom. Frusztracio. Valahogy minden evben igy jellemezheto Romania nemzeti unnepe Erdelyben. A roman ajku lakossag unnepel [joggal], az erdelyi magyarsag, meg frusztralt es sok esetben nemtetszeset fejezi ki, mert mig egyeseknek unnep, masoknak inkabb keseruseg es veszteseg. De hat a tortenelem folyaman is mindig az volt, van es lesz. Egyesek nyertesek, masok vesztesek, mert hat a vilagban az egyensulynak allnia kell, nem de?


1918 december 1. Gyulafehervaron bejelentik Erdely, a Bansag, a Koros videk es Maramaros csatlakozasat Romaniahoz. Egyertelmu, hogy Nagy Romaniarol azota beszelhetunk, no ha meg szerintem egyesekben el ma is annak a gondolatnak a csiraja, hogy netan a Prut folyon tuli teruleteket visszacsatoljak majd, de hat akar csak Erdely eseteben is, ez is csak utopia.

Melto nap az unneplesre? Igen. Egy nemzetallam (nem teljes mertekben tukrozi a mai valosagot, de az Alkotmanynak resze -lasd Romania Alkotmanya) szamara ennel nagyobb unnep nem is lehet, es termesztes, jogos, logikus, hogy ezt a napot valasztottak az unneplesre. Mi erdelyi magyarok meg arra emlekezunk, hogy ekkor tortent valami nagyon borzaszto velunk, es azota is annak a levet isszuk, es egyertelmuen meghatarozza sorsunkat, letunket es azota sem tudunk felocsudni belole.

Mit tudunk tenni? Semmit. Ok a tobbseg, mi a kisebbseg. Ez egyhamar nem is fog valtozni, es a nemzeti unnep sem fog mas datumot kapni, meg ha sok erdelyi magyar szeretne is. Ketsegtelen az unneplest az erdelyi magyarok penzen is muvelik, es sejtem senki nem nezi jo szemmel, hogy az adojat sajat banatanak az unneplesere hasznaljak - oromtuzeket egetnek, felvonulnak, stb. [A II Vilaghaboru befejeztet jelento majus 8, 1945 egyeseknek orom -es ma is unneplik, mig Nemetorszagnak a bukasat jelentette, de ettol meg megunnepeltek ha sejtem ez sok nemet allampolgarnak nem is tetszett, hisz ok a vesztes felen alltak. Igy van a fociban is, mig egy nemzet nyer, egy masik veszit.] Ilyen az elet, nincsenek csak nyertesek, egyeseknek vesziteniuk kell, hogy masok nyerhessenek.

El kell engednunk, mas megoldas [egyelore] nincs. Nem kotelezo orvendeni, es sejtem senki nem orvend, de a tortenelmet nem lehet ujra irni. Ha igy eljuk az eletunket, hogy egyfolytaban frusztraltsag gyotor az csak nekunk art, nekik kevesbe. Nekunk kell megtanulni alkalmazkodni, nem nekik. Sejtem most sokan felhaborodnak es lazonganak, de a valosag akkor is valosag, ha tetszik ha nem tetszik.   

Meg kell tanulnunk bizonyos dolgokkal egyutt elni, es az adott helyzetben helytallni es a lehetosegekhez merten (sajnos a "lehetosegekhez merten" cimszot nem talalni egyetlen ertelmezo szotarban sem ezert szeretik az erdelyi magyar politikusok hasznalni es a mandatumuk vegen "szomoruan" megallapitjak, hogy sajna tobbet nem lehetett tenni, pedig MI aztan akartunk) akaratunknak, koveteleseinknek ervenyt szerezni. Es unnepelni, mikor azt mi tartjuk erdemesnek es nem masok.

Adj Uram -erot,
hogy amit nem tudok megvaltoztatni, azzal egyutt tudjak elni.
Adj Uram -batorsagot,
hogy amit meg tudok valtoztani, azt megtegyem.
Adj Uram -bolcsesseget,
hogy meg tudjam kulonboztetni az egyiket a masiktol! (Ismeretlen szerzo)