Ido invariancia

Talan egyeseknek fura lesz az analogia, de ma rajottem egy csodalatos dologra. Hogy pontos legyek, erre mar regen rajottem, de most masok (lasd torveny, egyetemi szenatus) is palcat tortek "ujdonsult" felfedezesem mellett.

Alakfelismeresben vagyok erdekelt, ami annyit jelent, hogy bizonyos formakat (pl. kezirast, arcokat, egyeb objektumokat) probalok kepekbol felismerni automatikusan (lasd szamitogep segitsegevel) bizonyos algoritmusok alkalmazasaval. Mint az egyertelmu (legalabb is en mar rajottem), ez egy elegge nehez feladat, hisz mindenki maskeppen ir, igy a betuk mas es mas alakot oltenek minden egyes ember tollabol, nincs ket egyforma arc sem a vilagon, es minden egyeb objektum a termeszetben szamtalan alakot, format, szint es elhelyezkedest vehet fel, ezzel nagymertekben megnehezitve a szegeny kutatok eletet, de hat miert is adta volna a Fentvalo a kutatoknak oroksegul a nyugalmat?


Mi a feladat? Olyan tulajdonsagokat kell talalnunk a keziras, arcok, stb. leirasara melyek invariansak az iro szemelyere, invariansak a szinekre, invariansak a meretre, affin transzfromaciokra (pl. rotacio, transzlacio (eltolas), homotetia, stb.) es miert ne idore, hisz idobeni valtozasok is leteznek, lasd pl. arcok eseten az oregedes bizonyos merteku valtozasokhoz vezet. Ilyen tulajdonsagokat sok esetben nehez talalni, es a kutatok nagyresze azzal foglalatoskodik, hogy megtalalja a bolcsek kovet, mely kepes ilyen altalanos invarians transzformaciora, de meg sehol nem lattam leirva ilyen csodat. Szoval meg nehany evig lesz mivel foglalkoznom [...]

Ellenben ugy latszik, hogy mikor Schmitt Pal volt koztarsasagi elnok urat hazugnak, csalonak es plagizalonak irtam le (lasd mindezeket egy absztraktabb szinten, mint tulajdonsagokat), akkor ido invarians tulajdonsagokat talaltam, hisz bar en mar akkor megillettem a fentebb emlitett jelzokkel (tulajdonsagokkal), most az egyetem (lasd Semmelweis Egyetem) hatarozata is megerositette a tenyt, miszerint a fentebb emlitett uriember nem jogosult a doktori cimre hisz a leadott doktori dolgozat "mar a beadaskor sem formailag, sem tartalmilag nem felelt meg az 1985. evi I torveny 111. bekezdeseben leirt kovetelemnyeknek es a Magyar Testnevelesi Egyetem Doktori Szabalyzatanak" igy jogtalanul viselte a doktori cimet eveken keresztul, hazudott mikor tagadta a plagiumot, illetve maga a plagium tenye egyertelmu, hisz a "dolgozat" nagyreszet egy francia konyv magyara forditasa alkotta. Amit nem talaltam a tudomanyban sikerult megtalalni a sport diplomaciaban. Felsiker!

Ui. A szomoru, hogy mikor a valosag kiderul(t), akkor mar senkit nem erdekel a teny, mert sajnos nem az volt a cel, hogy megtisztitsuk a magyar felsooktatast, a masolo, hazudozo, es plagizalo "tudosoktol", hanem a cel kimondottan politikai celt szolgalt es sejtem meg sokak reszketnek, hogy nehogy dolgozatuk tudomanyos gorcso ala keruljon, mert akkor bucsut inthetnek a cimuknek. A fura, hogy mindig azok hasznaljak hivalkodva doktori cimuket akik kevesbe szolgaltak ra. Akik megerdemeltek azokrol masok tudjak, hogy doktorok, es nem nekik kell kiirniuk.










Hogy 12-en vannak e az uj RMDSZ vezetesben (lasd Marosvasarhely) bevallom becsulettel nem tudom, de ketsegtelen osszetanakodak magukat es megdontottek az "orvosok hatalmat", igaz kisse kilogott a lud laba, hisz megtiltani a jelentkezest csak azert mert ...., de hat sebaj, ez Romaniaban mar csak ilyen. Egyesek lekerultek, masok felkerultek, es megy az elet tovabb vagy ahogy manapsag kikoveteljuk magunknak, hogy jogallam vagyunk, a "demokracia" szekere docog [a lejton lefele].

A nagy tanakodasnak az lett a vege, hogy a komuvesek koze kulon Facebook szakerto is kerult, mert hat mi masrol is szolna ma a vilag mintsem az arc konyvrol es annak minden bejegyzeserol.  (Aki nem "like" az nem is ember! Ha nem lenne arc konyv mi lenne a tisztelt nagyerdemu szakertovel, aki mast kellene akkor szakertsen, hisz ertelemszeruen, nem lehetne Facebook szakerto?!) Es meg sok ertekes es mives ember bekerult a komuvesek koze kik hajlandok uj falakat emelni az RMDSZ kore, habar a diszes falak helyett inkabb alapra van szukseg, de hat akar Komuves Kelemen magas Deva varat, ok is epiteni akarnak. Es a falakra olyan dolgokat aggattak mint: csaladi majalis, Marcius 15, kokarda keszites, Maros takaritas (sejtem a kibukott szenator ur lesz az elso sorban, hisz kampanyaban igencsak teret szentelt eme nemes cselekedtnek, mar ami a Marost illeti), talalkozasok magyar iskola igazgatokkal, Digitalis Varos projekt ujragondolasa, fak kivagasa elleni tiltakozas, felkeszito az iskolasoknak es meg sok mas nemes cselekedet amit a marosvasarhelyi urbanum nem igazan latott az utobbi evekben. Es ami majdnem kimaradt, meg is vesszoztettem volna magam erte: a 2. sz. Altalanos Iskola nevcsereje, habar tudomasom szerint ket fokomuves vallalta a dolgot, de celdatumot nem lattam meg felfestve sehova! Es mig nincs datum, nem is lehet szamonkeres, szoval minden rendben is lenne! Csodalatos! Ezek az emberek valamit csinaltak nehany honap alatt! Le a kalappal! Csak igy tovabb! Igazi komuvesek akik epitenek! "Big Like" ahogy ma mondani szokas "bizonyos korokben", de sejtem a Facebook szakerto komuves ezt jobban erti, mint egy magamfajta sehonnai bitang ember.

Leven, hogy eme fiatal komuvesek szovetsege (majdnem ravitt a bun, hogy partot irjak, de megrovasban lett volna reszem, hogy hogyan mereszelem lepartozni oket) sokkal ertelmesebb es tanultabb emberekbol all, mint jomagam, es sejtem ok olvastak is Komuves Kelemen balladajat, es gondolom ok megertettek Kelemen komuvest, hogy "amit estig raktak leomlott reggelre". 

Az az erzesem, hogy igy van ez veluk is. Sok munka es energia es aldozat es ember van ebben a munkaban, de mindez leomlik estere. Miert? Mert sajnos a mai RMDSZ vezetes nem mer/nem akar/nem tud/ szakitani a multtal, es meg ha sokat is tesznek a varos magyarsagaert, sot a kissebb telepuselek kozossegeit is probaljak tamogatni, az emberek nem tudnak bizalmat szavazni nekik, hisz az orszagos vezetesben ugyanazok az emberek ulnek akik mar ott ulnek ket evtizede es toretlenul tartjak a frontot mindazok ellenere, hogy sokuk szavahihetetlen, az embereknek megingott bennuk a bizalmuk, es valljuk be eljart felettuk a tortenelem! Uj emberekre es uj energiakra van szukseg, olyanokra akik nem az allammal uzletelnek, akik nem masokkal festetik ki a lakasukat, stb. es akik a politikai szakmat nem nyugdijas allasnak tekintik, ahova egyszer bekerulunk, majd addig ulunk ott ameddig kedvunk tartja, mert azert inkabb a kedvuk tartja ott oket es kevesbe a marosvasarhelyiek akarata.

Egy uj, hiteles RMDSZ epitese emberaldozatot kovetel, ahogy az kovetelte Deva vara is, es mikor  erre ezen energikus, fiatal, ratermett, tennivagyo komuvesek rajonnek, akkor majd emelhetnek uj falat mely tartos es hiteles lesz, es akkor minden marosvasarhelyi segitsegere szamithatnak, de addig minden igyekezetuk amit epitenek reggelre leomlik.

Ui. Az esetleges felreertesek elkerulese vegett, az "emberaldozat" nem kozepkori ertelemben vett aldozatot jelent, hanem bizonyos emberek eltavolitasat  a vezetoi es kepviseloi poziciokbol, hisz sokkal fontosabb, hogy ratermett ugyvedekkel, koltokkel, allatorvosokkal gyarapodjon a varosunk es teret adjunk olyanoknak akik nem a kommunizmusban szocializalodtak (es nem is voltak parttagok), beszelnek folyekonyan idegen nyelveket, netan kulfoldon is folytattak tanulmanyokat, es nem menet kozben szedtek fel, hogy mit jelent Europai Unio es demokracia.