Somebody is always to be blamed. Right now it is his turn. Like it or not you are to be blamed weather man!


As you might know, the federal government has the authority to close all the government facilities due to inclement weather conditions, calamities, etc. During my time here in Washington DC it happend twice, once during the Hurricane Sandy and recently because of some "snow storm" as it was predicted. Definitely the hurricane caused some trouble up north in New York and at the coast lines, but honestly in DC there was not even some heavy rain. Similar for the snow storm, we have not even seen some snow, though there was some in Virginia and West Virginia. However, I was grounded for 3 days to stay at home, though I did worked once at the office and once back from home. 

Definitely I was surprised, because in Europe such thing would never happen. Even if there is 20-30 cm of snow the government is still running (they might close some schools?!). Obvious, but it seems we have different notions of "emergency situations" back in the good old continent. Here, -under the pretext of being careful, precaution, avoiding accident and possible casualties, thousands of people are grounded, hence they can not work, thus no payment. That's the policy, that's the policy!

Yesterday night some heavy snowing has been started and in continued till today at 2-3 pm, however, strangely nobody was interested in shutting down the government. And there was some snow all over, a lot of snow compared to last time when there was no snow at all. Strange. When there is snow you should go to work, when there is no snow you should stay home. Logic? None! At least I was not able to detect any kind of correlation. Do you?

Today I asked my american colleagues how they can explain the phenomenon. They told me, for this snow there was no warning, so no shut down. If there is a warning -even though it is just a false alarm the government is closed. So I have learnt that now it is time to blame the weather man. Nobody else is to be blamed but the poor weather man!?

Weather man bad, weather man bad!

  

Nem vagyok jogasz, ezert csak amolyan "layman's term" terminologiaval elek. Mint az tudjuk, az utobbi idoben "naponta" atirjak a Magyar Alkotmanyt, mert a kormanyzasi keszseg sokakban csak kizaroan az alkotmanyozasi keszsegben nyilvanul meg. Szivesebben latnam talpra allitva elobb a gazdasagot, es majd a tarsadalmi jolet derekan inditvanyozni bizonyos alkotmanyos modositasokat, de hat "eloljaroink" csufos kudarcot vallva a gazdasag fellenditeseben, valahogy probalnak legitimitast szerezni kepviseloi mandatumuknak, es igy, ha mar gazdasagi es tarsadalmi stabilitast nem is, de alkotmanyt azt igencsak igazitjak. Mig az egyikhez sok munka es verejtek kell, az utobbihoz csak nehany tolvonas. 
[Megjegyzes: Az alkotmany modositas teljesen normalis folyamat es a tarsadalmi, gazdasagi es nem utolso sorban politikai fejlodes megkoveteli az illeto torvenyek harmonizaciojat. No persze azert kevesbe ildomos naponta valtoztatni, de hat konnyebb torvenyeket irni, mint gazdasagot elenkiteni, nem de?]

2010. augusztus 20 megvaltoztatta radikalisan Magyarorszagot. A FIDESZ-KDNP koalicio megvaltoztatta a  magyar allampolgarsagra vonatkozo torvenyt annak erdekeben, hogy a hataron tuli magyarok gyorsitott eljaras kereteben kaphassanak allampolgarsagot, mely joggal megilleti oket, hisz ok az elcsatolt teruletekrol szarmaznak. Allitom, hogy a magyar diplomacia es politika egyik legnagyobb vivmanya volt ez a dontes, es ha sok masert nem is, ezert egyesek neve joggal bekerul majd a tortenelembe.

Es akkor keletkezett "egy kis gond". Az allampolgarsag a kotelezettsegek mellett jogokkal is jar, ilyen koztuk a valasztojog is. Minden magyar allampolgart megillet. Ez igy rendjen is volna, csak az ujonnan lett magyar allampolgarok donto tobbsege a mai allamhatarokon kivul elnek, mas orszagokban fizetnek adot, es talan sosem fognak meg tan csak Magyarorszagra sem utazni. No persze sokan hagytak el Magyaroszagot, mert "duborog a gazdasag", de nagyreszuknek hazaik vannak, adot fizetnek, es valamikor talan meg vissza is ternek oseik foldjere, de nem igy az elcsatolt teruleten elok. Ok magyarok, elszenvedtek mindazt amit el kellett szenvedjenek mint kissebbseg, egy idegen orszagban, melynek anyanyeve mas, kulturaja mas. Szomoruan kellett vegignezniuk, hogy az anyaorszag tetlenul-kiszolgaltatva hagyta, hogy mindez megtortenjen. 

Es ma Magyaroszag felebredett, hogy rendelkezik tobb szazezer ujdonsult allampolgarral, koztuk sok valasztojoggal is rendelkezik, de talan meg sosem jartak Magyaroszagon. Nem is nagyon ismerik a politikai kulturat ezen a videken, es nem utolso sorban adot sem fizetnek es nem is fognak, hisz mas orszag teruleten laknak es munkalkodnak, igy jogos is, hogy adojukat az illeto orszagban, kozossegben forditsak a polgarok szolgalatara.

Ha ezt leforditjuk, akkor kapunk ma ketfele magyart, az egyik mely "tolja a szekeret" (lasd azok kik ma Magyaroszagon rendelkeznek lakcimmel, es remelhetoleg nem bujnak ki az adofizetes kotelezettsege alol, habar eleg divatos manapsag), illetve azok akik nem rendelkeznek magyarorszagi lakcimmel, es nem is fizetnek adot, hisz minek is fizetnenek. A dillema csak az, hogy mindket magyarnak hasonlo mertekben van joga beleszolni a magyar politikaban, hisz szavazatuk egyforma. 

Kisse fura(?), hogy egy erdelyi/felvideki/vajdasagi magyar dontson azon adoforintok elkolteserol, melyekhez semmi kozuk, hisz nem fizettek bele egyetlen fillert sem. Talan ugy hangzik, hogy sajat magam ellen beszelek, leven, hogy jomagam is erdelyi vagyok, de valahogy ugy erzem, hogy nem meltanyos. Ketsegtelen karpotolni kell az elcsatolt teruleteken levoket, hisz ok nem akartak mas orszagokhoz tartozni, de rakenyszeritettek oket, de ez meg akkor sem ad(hat) jogot arra, hogy olyan donteseket hozzunk, melyek ha jogi alapon igen is, de erkolcso alapon nem illetnek meg.

A dillema ket oldalan all a jog es az erkolcs. Leven, hogy valaki magyar allampolgar joga van valasztani, de erkolcsileg hogy van joga olyan donteseket hozni, melyert soha semmit nem tett (nem foltetlenul azert, mert nem akart volna, hanem azert mert erre nem volt lehetosege)? 

Mi a megoldas? Bevallom nem tudom! Kulonbseget tenni magyar es magyar kozott nem lehet (jogszerutlen), es nem is szabad, de az is biztos, hogy sok, foleg a hatarokon belul elo magyar talan nem nezi majd jo szemmel, hogy masok iranyithatjak a belpolitika alakulasat ma Magyarorszagon es erezhet nemi kivaltsag vesztest az ujdonsult allampolgarokkal szemben.

Ui. Talan ha a valasztoi jogot magyarorszagi lakcimhez kotnek, akkor a helyzet normalizalodna, de az sem ad teljes merteku megoldast.





Mikor ket rendszert hasonlit az ember nagyon ovatosnak kell lennie, mert ha a rendszerek meg akar egyformaknak is tunhetnek, a korulmenyek talan masok es a parameterek is lehetnek kisse elteroek, de mindezek ellenere esszeruen ossze kell tudnunk hasonlitani dolgokat, mert kulonben nincs ertek nincs tartalom nincs viszonyitasi alap.

Utoljara mikor elhataroztam, hogy jelen pillanatban nem akarok Magyarorszagon elni, mert csirajaban elfolytottak demokraciat a Duna ket partjan, akkor szocialista vezetes volt hatalmon, es sajnos megeltem 1990 Fekete Marcius (lasd Marosvasarhley) utani legszomorubb elmenyt, amikor rendorok szazai vertek magyarokat az utcakon, es nepuk ellen fordultak a vezetok (lasd 2006 oktober, Budapest).  Oszodi beszedrol nem is erdemes beszelni mar, mert az mar csak a hab volt a tortan. 

2010-ben radikalis valtozasoknak lettunk szemtanui es 2/3 tobbseg vette at a vezetest, ahol igencsak elokelo helyet kaptak a nacionalista es antiszemita erzelmeikrol hires szelsojobboldaliak, es persze a jelenleg abszolut hatalmat elvezo Fidesz. Az elozo kormany azt sugallta, hogy "El lehet menni", es sokan mar akkor elmentek. A mai kormany nem ezt sugallja. Sot, torvenyekkel probalja magahoz lancolni a polgarait, de az emberek igy is mennek, sot egyre tobben. A ciganyok iranti gyulolet oriasi mertekeket olt, es egymast erik az etnikai villongasok. Havi szinten szamot kell adnunk a torvenytelensegek miatt, es egyfolytaban magyarazkadnunk kell az antidemokratikus intezkedesek tomkelege miatt. Az euro arfolyamrol nem is erdemes beszelni, mert a deviza hitelesek bizony megint ok huzzak a rovidebbet. [Szerkesztoi megjegyzes: Egy miniszterelnokrol kiderult, hogy hazudott reggel-delbe-este, egy koztarsasagi elnokrol kiderult, hogy evek ota jogtalanul bitorolja a doktori cimet. Sajnos Magyarorszagon ilyen emberek vezetik az orszagot ...]

Azon elmelkedem, hogy mi volt a jobb, mikor kitessekeltek a polgart az orszagbol, vagy mikor nem tessekelik ki, sot ellenkezoleg, probaljak tuzzel-vassal otthon tartani, de megis az emberek az emigraciot valasztjak, mert az emberek megelegeltek az onkenyt, a gogot, a dolyfot, a hazugsagokat, az olcso populizmust es a szegyent, hogy EU orszag letunkre ugy hozzuk a torvenyeket, hogy ilyet mar csak harmadrendu orszagokban latni. Van kulonbseg? Talan igen, talan nem?!  Az az erzesem hogy cseberbol vederbe kerultunk, de sajnos a szomoru, hogy a hetkoznapi magyar problemait sem egyik sem masik rendszerben nem oldjak meg!



Oszinten megvallom, eddig nem igazan volt idom foglalkozni marcius idusaval, de most igy este volt egy kis idom "unnepelni", igy magamban, mint magyar. Es szomoruan olvasom, hogy az unnepsegeket eltorlaszolta a ho. Kivanom minden magyar honfitarsamnak, hogy epsegben es egeszsegben erjen haza szeretteihez, es ha teheti, akkor maradjon is otthon, mig a hovihar elall es ujra biztonsagos lesz az utakon a kozlekedes. 


Olvasva otthonrol a hireket, azert orommel toltott el, hogy Erdelyben tobb helyen is megemlekeztek a marciusi ifjakrol es nemes lenduletukrol, meg ha a hideg es a ho minden fortelyt bevetett ezen unneplesek megakadalyozasa erdekeben. [Sejtem Orban atyank a nagyidoert is a kulfoldi sotet hatalmakat okolja, akik rank zuditottak/varazsoltak/vodoo/etc. a havat, vagy Virag elvtars szavaival elve a "beka emberek" okozzak a problemat, de ez mar csak ilyen a magyar valosagban.  Ha nem tudjuk megoldani, akkor keresunk egy lathatatlan, megfoghatatlan bunbakot es a kerdes el is van intezve.] 

Kolozsvaron, Marosvasarhelyen, Gyergyoban, Udvarhelyen, Csikszeredaban, a Nyerges teton, es sok mas erdelyi varosban es telepulesen unnepeltek. Es ekkor megakadt a szemem Kezdivasarhelyen, ahol az Orban kormany miniszterelnok-helyettese Semjen Zsolt belovagolt Kezdivasarhelyre. Elsore nevetsegesnek tunt. Manapsag nem igazan szoktak politikusok lovagolni, sot nem egy idegen orszagban, de hat ma minden lehetseges a szent demokracia neveben. Bevallom szivesebben lattam volna huszarokat egyenruhaban, mint Semjen urat, de hat izlesek es pofonok. Ellenben mikor a komikum lecsengett, akkor kisertetisesen kezdett hasonlitani a jelenet 1940 szeptember 5. mikor is Horthy Miklos belovagolt Szatmarnemetibe.  Lehet, hogy csak a fantaziam torz szulemenye, de nekem ez jutott elsore az eszembe, es mar csak a feher lovat hianyoltam. De sejtem ezert is a kulfodi nagyhatalmak a hibasak ha Orban atyankat kerdezzuk, de ha a nem is a hatalmasok legalabb az IMF  (lasd Nemzetkozi Valutaalap) biztosan.

Jelzes erteku lenne? Talan csak kepzelodom?! Nem vettek eszre a roman testverek? Nem tudni. Ketsegtelen, hogy a tortenelem ismetlodni latszik meg ha tragi-komikus volta is van a dolognak. Ami Borbely urnak nem sikerult (lasd "bevonulunk meg Vasarhely foterere huszarlovakkal") az sikerult Semjen urnak Kezdivasarhelyen. Nevetseges, nem de? 

A legfontosabb megis csak az, hogy ma Erdelyben szabadon unnepelhetjuk Marcius 15-et, minden magyarok unnepet, es nem kell felnunk kivonulni a Postaretre, a Szekely Vertanukhoz (lasd Marosvasarhely), hogy fejet hajtsunk egykori oseink emleke elott. 

Igaz, hogy a digitalis forradalom reszese es haszonelvezoje vagyok, de azert ujsag olvasassal es radio hallgatassal kezdtem meg egykoron. Mea culpa fiatalok! Meg kell erteni, hogy letezett vilag az Internet elterjedese elott is.

Ma mar csak inkabb digitalis mediat (konyv, ujsag, hirek, zene, video, kepek, stb.) fogyasztok reggel, delbe, este, de azert neha jo leulni egy konyv melle is es kenyelmesen forgatgatni a lapjait. No de eleg a melancholiabol, ma minden arc konyv. Aki nem arc konyv (lasd facebook) mar emberi szamba sem megy, es az online kozosseg megveti es kitaszitja soraibol. Mig regebb angolul kellett tudni ma amolyan "facebook-ul". [Meg a marosvasarhelyi UDMR is rajott, hogy a sikerhez ha mas nem is de egy "facebook szakerto" mindenkeppen kell!]

Ma reggel arra ebredtem, hogy minden ismerosom es kevesbe ismerosom oldalarol egy halalhir meredezett ram: meghalt Cipo (lasd Bodi Laszlo). Szomoru minden halal hir, es legyen az hires vagy kevesbe hires ember, bizony sokaknak faj az elvesztese, de fura latni, hogy ma mindenki Cipo baratja lett. Reszvetet nyilvanitunk, fotokat kozlunk, youtube videokat post-olunk es mindenki sajnalkozik.  

Bevallom tudatlansagom,  nehany eve meg azt sem tudtam ki az a Cipo (lasd nev), ma sem sokat tudok rola, habar egesz fiatalsagomat ezekkel a notakkal toltottem, de ennyi. Ok zeneltek, en hallgattam es mindenki elte a vilagat. Ok az oveket en az enyemet. [Megjegyzes: Es halas koszonet erte, csodalatos zene es orommel hallgatom barmikor, mert azert valljuk be, nem vagyok egy Lady Gaga rajongo!]

De mire jo mindezen felhajtas? Nagyjabol semmire. Holnap egy uj nap ragyog rank, az emberek mar nem lesznek Cipo baratai, talan eppen a papa valasztassal lesznek elfoglalva, es talan(?) dudoljak majd a "Szallj el kismadar"-t Cipovel es Cipo nelkul is. 

Ketsegtelen, lett egy rakas like bizonyos emberek oldalan, ami holnap mar elvesztodik a facebook  szervereinek sullyesztojebe, es legjobb esetben is csak egy  statisztika lesz majd a honap vegen egy technikai report-ban, ha egyaltalan bekerul majd. A feltoltott kepek is csak foglaljak majd a tarhelyet valahol egy merevlemezen es kotve hiszem, hogy sokan fogjak meg nezegetni. Mi tarsadalom nagyon hamar felejtunk. Szomoru, de a rovid tavu memoriank nagyon korlatolt. Ezert van az is, hogy 4 ev gazdasagi megszoritas es politikai elnyomas utan nehany nyugdij emeles, egy-ket kedvezmeny es maris mennek a szavazatok oda ahova kellenek. Ezt hasznaljak ki nagyon okosan a politikusok. Mar akivel lehet [...]

Es velunk mi tortenik? Boldogabbak leszunk, elegedettebbek, hogy megnyomtunk egy gombot (lasd like) egy oldalon. Jobb lesz ettol Cipo-nek? Nyugodtabban alszunk az ejjel, hogy "lerottuk a tiszteletunket" egy magyar zenemuvesz elott? Talan kuulak (lasd cool) lettunk arc konyv barataink szemeben? Ha 20 ev mulva is enekeljuk a Republic dalait es emlekszunk meg rajuk akkor szerintem tobbet tettunk mint nehany millio kep es like es sajnalkozas. Az emberek nem az arc konyvben kell eljenek hanem bennunk es minket kell gazdagabba es jobbakka tegyenek nem az arc konyv hasabjait [...]



Legyen ebbol eleg. 23 eve mindig ugyanazt hallom a RMDSZ szocsobol “egyeni megfontolasara bizzuk”. Ketsegtelen a szavazas egyertelmuen egyeni megfontolas, de a marcius 15, illetve az autonomia torekves az kozos erdek. Mig 1990 marciusban egyutt vonultunk az utcakon ezrek,  ma lezengenek nehanyak a megemlekezeseken, es Marko ur a partkatonaknak szonokol, mert mas mar reg nem ad a szavara. Hasonlo a helyzet a tobbi RMDSZ oskovulettel is, de ez maradjon az o problemajuk es kevesbe az enyem.

Nem ketkulacsos politikara van szukseg, hanem vezetokre, akik elre tudnak allni, es vezeto szerepet tudnak betolteni ebben az erdelyi magyar tarsadalomban. Erdekes modon mig nekunk az sugalltak a valasztasokkor, hogy bizzuk magunkat a lelkiismeretunkre, akkor ok hatalmon tartottak a Boc fele kormanyt, mert akkor 3 darab magyar plecsni logott a miniszteriumok falan.  Szoval ennyit a lelkiismeretrol.

Ameddig nem lesznek fedhetetlen vezetoink akik ugy szakmailag, mint politikailag bizonyitottak, addig ne is varjuk el, hogy mi a nep egysegesen tudjunk fellepni erdekeink ervenyesitese erdekeben Erdelyben.

Nem "egyeni megfontolas" kell hanem kozos erdek, osszefogas es leadership. Jelen pillanatban egyiknek meg a nyomat sem talalni Marosvasarhelyen.



Gyerekkorom ota a szamok buvoleteben elek, es hat valahogy ez a vilag vegig kiser(t) utamon. A szamok elonye, hogy nem kell roluk beszelni, beszelnek ok sajat magukrol. Ami meg ennel is fontosabb, hogy a szamok azok szamok, es nem lehet "ertelmezgetni oket" (lasd Hejja Ferenc baratom "szajkaratezas" kifejezese), mert csak sajat magunkat tesszuk nevetsegesse.  Jol megfigyelheto, hogy vannak bizonyos tarsadalmi retegek akik messzirol elkerulik a szamokat, mert felnek toluk, mert rogvest nevetsegesse valnak mondataik a szamok tukreben. No persze nekik is meg kell elniuk valamibol, de ketsegtelen ne akarjak ezt az en nyakamon!

Szomoruan olvasom a hirt, hogy a kozelgo marcius 15-i unnepsegek kereteben nem lehet huszarfelvonulas Marosvasarhelyen, mert a lovak hasznalata varosokban, megyeszekhelyeken, stb. torvenybe utkozik. Nem orvendek neki, sot nagyon sajnalom, mert biztosan csodalatos latvany es elmeny lenne sokak szamara latni a huszarokat egyenruhaba, dolmannyal az oldalukon [...]. De a torveny az torveny. Nekem. Peti Andras jelenlegi marosvasarhelyi RMDSZ elnok szerint a torveny nem torveny, hanem szamara letezhet "kivetel" es "kevesbe szigoru ertelmezes".  Szoval a torveny csak ertelmezes kerdese. Altalaban ezekert az ertelmezesekert szokott a miliardokat sikkaszto felfuggesztett buntetest kapni, mig a tyuktolvaj eveket ulni. Lam-lam mire jok a kivetelek es kevesbe szigoru ertelmezesek. 

Egy analogiaval elve azon gondolkodtam, hogy miert ne lehetne azt mondani a 2 szamrol, hogy "nem egeszen szigoruan prim szam", mert mondjuk az egyeduli paros prim. Bevezethetnek hasonloan a fuzzy primszam fogalmat, csak felo, hogy a matematikus barataim bitofara kuldenek miatta [...]

Nos nalam a torveny nem ertelmezendo, hanem betartando, de en nem vagyok jogasz, mint a tisztelt nagyerdemu, hanem csak egy egyszeru kutato, abbol is a butabb fajta, aki nem erti a kiveteleket es a kevesbe szigoru ertelmezeseket. 

Ui. Gondolom a tisztelt Olvaso is megertette, hogy miert lett belolem torvenytisztelo kutato es nem torvenyt ertelmezo ulema.