Pszihozis. Ez jellemzi nagymertekben az amerikai tarsadalmat. Egyfolytaban felnek valamitol. A szazad elejen a kommunistaktol, majd az oroszoktol, majd a kubai osszeeskuvoktol, majd 9/11 utan meg a terroristaktol. Ezek az emberek felve elnek nap mint nap. No persze nem hiaba mondjak, hogy aki felelmet vet felemet is arat. Ne feledjuk, hogy a II. Nagy Haboru ota Amerika egyfolytaban valakivel haboruzik, es erdekes modon sosem sajat foldon hanem mindig idegen hadszintereken, mert igy sokkal kenyelmesebb masokat nyomorba taszitani, mig otthon meg folyik a jolet, es esszuk a sult krumplit, a hamburgert es a Colat, nem igaz? 


Ketsegtelen egy nagy nemzet es sok elonyos dolgot csinaltak a vilagban (pl. megnyertek a haborut 1944-45, es letrehoztak a Marshall tervet es a sor hosszu), de nem szabad feledni mindazt amit tonkretettek, csak azert mert az eppen nem szolgalta a gazdasagi erdekeiket vagy geo-politikai strategiajukat. Akit erdekel annak melegem tudom ajanlani Noam Chomsky professzor Hope and Prospects c. konyvet, melybol kiderul, hogy a nagy amerikai alomnak vannak sotet es nagyon sotet oldalai is.  

Es mindezen ido alatt mindig a fegyverkezes volt a kozponti elem. "Meg kell vedenem magam es a tulajdonom" - minden "becsuletes" amerikai mottoja. Civilizaltabb orszagokban erre van a jog es a jogallam, de hat itt meg mindig azt hiszik, hogy  Vadnyugaton vagyunk, ahol csak es kizarolag fegyverrel szerezhetunk ervenyt a jogainknak. (Talan tul sok Karl May vagy Fenimore Cooper regenyt olvastak!) No persze tisztelet a kivetel a demokratak tobbsege most mar hasonloan velekedik, mint minden civilizalt europai orszag, de a republikanus erzuletuek meg mindig a fegyverekben latjak a megoldast es teljes lelkesedessel tamogatjak a NRA propagandat, ahol a kevesbe a jog, hanem sokkal inkabb a lobby (lasd fegyver gyartok) dominal. Ketsegtelen van jogi alapja az egesznek, hisz a Second Amendment resze az Alkotmanynak, mely feljogosit minden amerikai allampolgart, hogy lofegyvert tartson. Az mar mellekes, hogy kisse osdi es elavult, hiszen 1791-ben alkottak, de hat kicsi dolgokra nem adunk. 

A fura es egyben nevetseges, hogy amulnak, bamulnak es szornyulkodnek, hogy miert naluk tortenik a legtobb gyilkossag, es ezek nagyreszet lofegyver okozza, es nem ertik, hogy hogyan lehetnek amokfutok akik gyerekeket es artatlanokat olnek. Mindenki megy a templomba es gyaszol es sir de senki nem gondolkodik, hogy mindez miert is tortenik. Egyszeru. Mert mindenki, boldog es boldogtalan egyarant juthat fegyverhez ma Amerikaban, es nem kell mas pusztitsa oket, kepesek ok erre sajat maguk, hisz sajat allampolgaraikat lovik halomra az egyre tobb meszarlasban ami tortenik szerte az orszagban.

Leven, hogy demokrata vezetes van a Feher Hazban (lasd Obama elnok), elkepzelheto, hogy szigoritani fogjak a fegyvervasarlast/fegyvertartast, igy hatalmas sorok alakultak ki a fegyver boltok elott, mert meg az esetleges megszoritasok elott minden rendes becsuletes amerikai fegyverhez akar jutni. Mikor fognak ezek az emberek felebredni? Az eroszak mindig eroszakot szul, ezt ok is tudjak csak nem akarjak megerteni.

Sokat lehet tanulni toluk es Europaval ellentetben sokkal pragmatikusabbak, de teny es valo, sok esetben fenyevekre vannak elmaradva tolunk.  Ahelyett, hogy rivalizalnank tanulnunk kellene egymastol de oda ertelmes emberek is kellenenek es abban mindket helyen van hiany boven.

Ui. Amerika 2013-ban 633,3 milliard dollart kolt fegyverkezesre. En sok egyeb mas dologra is el tudnam kolteni ezt a hatalmas osszeget (lasd iskolak, korhazak, lakasok epitese, stb.)

Harom hetig a politika fele sem neztem, es bevallom sokkal jobban is ereztem magam, de azt nem tudtam figyelmen kivul hagyni, hogy mennyien elszegenyedtek otthon, es mindenki a kivandorlasban keres/lat menedeket [joggal]. Magyarorszag kb. 10,000 USD tartozik fejenkent, mig ha hinni lehet egy plagizalo miniszterelnoknek [en sajna nem tudok!], akkor minden roman allampolgar 2,500 EUR tartozast halmozott fel eddig, de a szamok csak novekednek, mert egyik orszag sem hozott a gazdasagot elenkito megoldasokat es a koltsegek meg csak naprol-napra nonek. No es persze ne beszeljunk munkahelyekrol, mert azok szama nem hogy novekedne hanem csak csokken, de sejtem a partot es kormanyt vedok erre megint bevagnak egy cikket, ahol letrehoztak 3 ALLAMI munkahelyet, mert hat az is munkahely, nem de ? No persze azt mar nem merik targyalni, hogy a fizetesek az allami koltsegvetesbol szamolodnak, vagyis hiany. A fo, hogy minden szep es jo! Es jo iranyba halad Magayarorszag es Romania is. A gond csak a neppel van, mert ok az ellenkezojet erzik! Ezek a franya nepek, mindig rosszul latnak es rosszul ereznek!

Lejart a Karacsony, es annak ellenere, hogy Frunda ur 2x is csufosan elbukott direkt valasztasok utjan, megis maradhat a tuz kozeleben, mert a jelenlegi miniszterelnok konyoradomanyakent bekerult a tanacsosi testuletbe, es ha mar nem is szenatori minosegben, de tanacsadoi minosegben marad Frunda ur is a tuz kozelben, mert onnan minden egeszen mas, mint Marosvasarhelyrol. 

Hogy konyor adomany az biztos. Nem azert vettek be mert annyira ratermett vagy a tanacsaira ahitoznak, hanem sokkal inkabb, mert jol mutat kulfoldon, hogy a miniszterelnoknak van kissebbsegi tanacsadoja. A Frunda hodolok ezt nem igy latjak, de hat mindenki maskeppen latja a dolgokat. Es  ne keressuk Frunda urban a messiast, mert tavolrol sem lesz az. A kormanyzo part [eleg] eros, es nincs szuksege UDMR-re. A Nemzeti Liberalis Part minden esetleges magyar kezdemenyezest el fog folytani, mert csak igy tudja megtartani a szavazo bazisat. Kivancsi vagyok mi lesz az Alkotmanyozo ulessel, mert sejtem az mindenkinek vilagos, hogy az RMDSZ nem fog meg labdaba sem erni, nem hogy golt rugjon, meg ha Frunda ur is a tanacsado (lasd megmondo ember). 

Amit en latok, hogy a nagy igeretek elmaradnak, hisz a tanacsado urnak nem lesz ideje pro bono vallalni az iskola nevvaltoztatasanak ugyet, es a Maros takaritasi hadjaratok is elmaradnak, hisz a tanacsok ujra elszolitjak a nagyerdemut a mi kis varosunkbol es tobb-kevesebb gondja is lesz neki mintsem a Maros parton szemetert hajolni. Az jo volt kampany celbol, most ha mar a valasztok nem is szavaztak neki bizalmat es ugy a helyhatosagi valasztason mint a parlamenti valasztasokon is csufosan elbukott, megel a konyoradomanybol is, mint az auto 5-ik kereke (lasd magyarazat lent!)

Ui. Ugy tudom elkepzelni Frunda ur kinevezeset, mint az auto potkereket. Sokra nem jo, de nelkule megbuntetnek. A miniszterelnok is azert vette be a tanacsadoi csapatba, mert jol mutat kulfodon, hogy ime meg ha a magyar kissebbseg nincs is kormanyon, de tanacsokat azert elfogadunk tole, legalabb is kifele ezt a latszatot keltjuk.

Fura. Mindig a szamok buvoleteben elunk. Koztuk en is. Es most vettem eszre, hogy eppen az 500-ik bejegyzest jegyzem, ami egy magamfajta laikus szamara igencsak komoly teljesitmeny. 

Ui. Remelem meg lesz alkalmam irni mikor kedvem tartja es arrol amirol eppen akarok irni.