Let it go

Magyarul: hagyd, engedd el! Maradok az angol cimnel, mert jobban tukrozi amit irni akarok. [No persze ez meg mindig olcso kifogas, hogy ne anyanyelvemen ontsem mondatokba gondolataimat.] 

December 1. Nemzeti unnep. Orom. Frusztracio. Valahogy minden evben igy jellemezheto Romania nemzeti unnepe Erdelyben. A roman ajku lakossag unnepel [joggal], az erdelyi magyarsag, meg frusztralt es sok esetben nemtetszeset fejezi ki, mert mig egyeseknek unnep, masoknak inkabb keseruseg es veszteseg. De hat a tortenelem folyaman is mindig az volt, van es lesz. Egyesek nyertesek, masok vesztesek, mert hat a vilagban az egyensulynak allnia kell, nem de?


1918 december 1. Gyulafehervaron bejelentik Erdely, a Bansag, a Koros videk es Maramaros csatlakozasat Romaniahoz. Egyertelmu, hogy Nagy Romaniarol azota beszelhetunk, no ha meg szerintem egyesekben el ma is annak a gondolatnak a csiraja, hogy netan a Prut folyon tuli teruleteket visszacsatoljak majd, de hat akar csak Erdely eseteben is, ez is csak utopia.

Melto nap az unneplesre? Igen. Egy nemzetallam (nem teljes mertekben tukrozi a mai valosagot, de az Alkotmanynak resze -lasd Romania Alkotmanya) szamara ennel nagyobb unnep nem is lehet, es termesztes, jogos, logikus, hogy ezt a napot valasztottak az unneplesre. Mi erdelyi magyarok meg arra emlekezunk, hogy ekkor tortent valami nagyon borzaszto velunk, es azota is annak a levet isszuk, es egyertelmuen meghatarozza sorsunkat, letunket es azota sem tudunk felocsudni belole.

Mit tudunk tenni? Semmit. Ok a tobbseg, mi a kisebbseg. Ez egyhamar nem is fog valtozni, es a nemzeti unnep sem fog mas datumot kapni, meg ha sok erdelyi magyar szeretne is. Ketsegtelen az unneplest az erdelyi magyarok penzen is muvelik, es sejtem senki nem nezi jo szemmel, hogy az adojat sajat banatanak az unneplesere hasznaljak - oromtuzeket egetnek, felvonulnak, stb. [A II Vilaghaboru befejeztet jelento majus 8, 1945 egyeseknek orom -es ma is unneplik, mig Nemetorszagnak a bukasat jelentette, de ettol meg megunnepeltek ha sejtem ez sok nemet allampolgarnak nem is tetszett, hisz ok a vesztes felen alltak. Igy van a fociban is, mig egy nemzet nyer, egy masik veszit.] Ilyen az elet, nincsenek csak nyertesek, egyeseknek vesziteniuk kell, hogy masok nyerhessenek.

El kell engednunk, mas megoldas [egyelore] nincs. Nem kotelezo orvendeni, es sejtem senki nem orvend, de a tortenelmet nem lehet ujra irni. Ha igy eljuk az eletunket, hogy egyfolytaban frusztraltsag gyotor az csak nekunk art, nekik kevesbe. Nekunk kell megtanulni alkalmazkodni, nem nekik. Sejtem most sokan felhaborodnak es lazonganak, de a valosag akkor is valosag, ha tetszik ha nem tetszik.   

Meg kell tanulnunk bizonyos dolgokkal egyutt elni, es az adott helyzetben helytallni es a lehetosegekhez merten (sajnos a "lehetosegekhez merten" cimszot nem talalni egyetlen ertelmezo szotarban sem ezert szeretik az erdelyi magyar politikusok hasznalni es a mandatumuk vegen "szomoruan" megallapitjak, hogy sajna tobbet nem lehetett tenni, pedig MI aztan akartunk) akaratunknak, koveteleseinknek ervenyt szerezni. Es unnepelni, mikor azt mi tartjuk erdemesnek es nem masok.

Adj Uram -erot,
hogy amit nem tudok megvaltoztatni, azzal egyutt tudjak elni.
Adj Uram -batorsagot,
hogy amit meg tudok valtoztani, azt megtegyem.
Adj Uram -bolcsesseget,
hogy meg tudjam kulonboztetni az egyiket a masiktol! (Ismeretlen szerzo)


0 Comments:

Post a Comment