Uzenet Marosvasarhelynek

Kerem szepen a tisztelt olvasokat, hogy ne kovezzenek meg erte, nem akartam Wass munkajat eltulajdonitani, csak nehol felhasznalni es idezni, de legalabb en megjelolom, nem mint a nemzet Pali bacsija. De mig Wass irasai es hangja berengik a nemzetet hataron innen es tul, Pali bacsi mar regen elveszett a tortenelem sullyesztojeben, es nem lesz belole tan csak egy rossz emlek, habar nevet viseli [sajnos] a 2010 allampolgarsagi torveny, mely rendet teremtett magyar es magyar kozott. Kar hogy egy ilyen hordereju torvenyt egy csalo neve femjelzi.

1. "A vilag felett orkodik a Rend" es merem remelni, hogy van rend, es majd egyszer el is kovetkezik akar csak a biblia hirdeti az Ur Jezus Krisztus eljovetelet. Talan a Fentvalo hamarabb jon el, mint nalunk [Erdelyben] a rend, de hat ha eddig vartuk a megvaltast, meg egy kicsit varhatunk, nem de?

2. "Uzenem a foldnek: csak teremjen// ha saska ragja is le a vetest." Nalunk ez a vetes elindult a rendszervaltas utan, hisz elotte hektaronkent annyi gabonat termeltunk - akarom mondani jelentetunk-, hogy az "imperialistak" (lasd Virag elvtars) bizony csak kapkodtak a fejuket. Mi nem Angolparkot epitettunk annak iejen hanem Vidamparkot - de sajna ma mar mindez a multe.  Vidamsag az van ma Magyarorszagon, legalabb is a jobboldali media ezt a latszatot kelti (?) de park az mar nincs. Ezt meg ok sem tudtak eltitkolni! Ami a saskakat illeti sajnos van beloluk eleg. Egyesek addig ragtak a vetest, hogy Lexus termett belole, netan erdok -akarom mondani tuntek el, vagy maradjunk szukebb videkunkon, a "ragas" radiot es allami egeszsegugyi penzeket eredmenyezett. Orvendetes, hogy Marosvasarhelyen lepten-nyomon fogorvosi rendelobe botlunk, szoval nem kell felni. Ragni kell mig lehet es hagyjak akarom mondani hagyjuk. Talan egyszer majd felebredunk es elpusztitjuk a saskakat [...]

3. "de hire se lesz egykor a csalannak;// az ido lemarja a gyomokat". Fura modon sok erdelyi megyeben a gyomokat kivetette mar magabol a fold, de itt Maros megyeben vagy a folddel vagy a gyomokkal van a gond, mert igencsak melyre astak a gyokereiket. Annyira immunisak lettek a pofatlansag, a nemtorodomseg ellene, hogy meg mindig viragoznak, ezt bizonyitjak lepten-nyomon, de remelem, hogy Wass Albert tudott valamit, es a csalan elobb-utobb elszarad. (Jelmagyarazat: lemarni = lemondani)

4. "nemzedek orvaltasain// jonnek majd ujra boldog epitok// es kiassak a fundamentumot// s az erkolcs osi, hofeher kovere// emelnek falat, tetot, templomot" Orvaltasnak kezdenek latszani a csirai es talan nehanyuk meg boldog is. Talan mar tetot es templomot is emeltek vagy emelnek, a gond hogy elfelejtettek a fundamentumot, es foleg itt Marosvasarhelyen a fundamentum nagyon megroggyant es mig azt el nem tavolitjak vagy netan foldbe nem dongolik, mindent mit ra epitenek leomlik estere.  Ok modern Komuves Kelemenek kik tablet-el keverik a maltert. Es az arc konyv hasabjain hirdetik a "rendes feltamadast". Az erkolcsosseget nem is mertem megemliteni, mert ez sokunk szotarabol kikopott vagy talan nem is letezett.

5. "Es uzenem volt barataimnak,// kik megtagadjak ma a nevemet:// ha fordul egyet ujra a kerek,// en akkor is a baratjok leszek// es nem lesz bosszu, gyulolet". Fura modon erdekes, hogy az igazi demokraciak eppen alakulo felben voltak, mikor Wass e verset irta (lasd 1948), megis rajott, hogy nem a harag es a gyulolet az ami ervenyesulni fog hanem a tisztelet es a becsulet, es a masiknak az elfogadasa, illetve tiszteletben tartasa, hisz ez ma a demokracia egyik alapelve.

6. "megmeretik az embernek fia// s ki mint vetett, azonkepen arat."  Mindenkinek eljon a szamadas es a megmerettetes, es ha akkor nem is masok elott de sajat maga elott szamot kell adjon viselt dolgairol es akkor majd el kell szamolni a korrupcioval, a haz felujitassal, az illegalis fegyver arzenallal, a letarolt erdokkel a Szekelyfoldon, a kiszolgaltatott betegek penzen haracsolt vagyonnal es mindazon kudarccal es vivmannyal (ezt sem szabad elfeledni!). Van egy olyan erzesem, hogy mig egyesek joggal beirjak a nevuket a tortenelembe, sokuk nevet evek multan mar el is feledjuk es letunnek egy atkos kor utolso maradvanyaikent.

7. "Mert elfut a viz es csak a ko marad,// de a ko marad."

0 Comments:

Post a Comment