Ma volt szerencsem azon 13 vertanura emlekezni, kiket az 1848-49 szabadsagharc bukasa utan Aradon vegeztek ki - es mindezt tehettem szulovarosomban, Marosvasarhelyen. Ez rendben is lett volna, a gond csak a politikusok, hisz nagymertekben az emlekezest kisajatitottak maguknak, es emlekezes helyett sokuk politikai kampanyolasra hasznaltak, masok rogtonoztek, mert felkeszulesnek nem igazan neveznem azt amit elhadartak, mig a tapasztaltabb reteg kihasznalva a retorika minden fogasat (hangsuly, hatas szunet, gesztikulacio) probaltak szonokolni, de elegge nevetsegesre sikerult minden igyekezetuk.


A szervezes hagyott nemi kivannivalot, de ne legyunk rosszfelek, jo hogy megszerveztek. Nevetseges volt latni ahogy poffeszkednek a tisztelt urak kabajaikban, es mintha kulon kasztot alkotnanak, nem is igazan vegyultek a neppel. Sejtem sok penzt is fizettek a ceremonia mesternek, mert annyiszor megemlitette, hogy ki szervezte a megemlekezest, hogy a TV-ben a reklamot sem vetitik le ennyiszer ily rovid ido alatt. No de nem kell feledni, hogy a radios kollega kinek a kenyeret eszi, szoval mast nem is varni tole, de legalabb elvegezte a feladatat habar a Cinege egyuttessel volt nemi gondja, de ertheto.

Hogy rovidre fogjuk, az emlekezes csodalatos is lett volna ha nem lettek volna politikusok. Szomoru volt latni, hogy kevesen es nagyon kevesen voltunk, de Brassai ur biztosan mas szamrendszerben szamol, hisz szamara sokan voltunk. Nem Brassai Zsombor ur, nem kell hazudni es szepiteni a valosagot. Kevesen voltunk, nagyon kevesek, es az atlag eletkor 60 folott volt, jomagam is beleronditva az atlagba. 20 ev alatti diak csak az volt ott akit kicitaltak a tanarai vagy eppen enekeltek es tettek azt nagy szakertelemmel. Hogy miert, azt kerdezzek meg a szervezo uraktol!

Minden koszonet a versekert es a nepdalokert kevesbe a politikus semmi beszedekert, es sajna volt belole harom is.  Es koszonet mindazon marosvasarhelyinek es egyeb vendegnek aki eljott es emlekezett ma a  Szekely Vertanuk emlekmuvenel.  Az emlekezes nem a kampanyolasrol szol, hanem masrol, de ezt sajnos a politkum nem erti, de figyelembe veve a szintet meg is ertem, hogy tobbre nem kepesek.

0 Comments:

Post a Comment