Hova lett a feher lo?

Oszinten megvallom, eddig nem igazan volt idom foglalkozni marcius idusaval, de most igy este volt egy kis idom "unnepelni", igy magamban, mint magyar. Es szomoruan olvasom, hogy az unnepsegeket eltorlaszolta a ho. Kivanom minden magyar honfitarsamnak, hogy epsegben es egeszsegben erjen haza szeretteihez, es ha teheti, akkor maradjon is otthon, mig a hovihar elall es ujra biztonsagos lesz az utakon a kozlekedes. 


Olvasva otthonrol a hireket, azert orommel toltott el, hogy Erdelyben tobb helyen is megemlekeztek a marciusi ifjakrol es nemes lenduletukrol, meg ha a hideg es a ho minden fortelyt bevetett ezen unneplesek megakadalyozasa erdekeben. [Sejtem Orban atyank a nagyidoert is a kulfoldi sotet hatalmakat okolja, akik rank zuditottak/varazsoltak/vodoo/etc. a havat, vagy Virag elvtars szavaival elve a "beka emberek" okozzak a problemat, de ez mar csak ilyen a magyar valosagban.  Ha nem tudjuk megoldani, akkor keresunk egy lathatatlan, megfoghatatlan bunbakot es a kerdes el is van intezve.] 

Kolozsvaron, Marosvasarhelyen, Gyergyoban, Udvarhelyen, Csikszeredaban, a Nyerges teton, es sok mas erdelyi varosban es telepulesen unnepeltek. Es ekkor megakadt a szemem Kezdivasarhelyen, ahol az Orban kormany miniszterelnok-helyettese Semjen Zsolt belovagolt Kezdivasarhelyre. Elsore nevetsegesnek tunt. Manapsag nem igazan szoktak politikusok lovagolni, sot nem egy idegen orszagban, de hat ma minden lehetseges a szent demokracia neveben. Bevallom szivesebben lattam volna huszarokat egyenruhaban, mint Semjen urat, de hat izlesek es pofonok. Ellenben mikor a komikum lecsengett, akkor kisertetisesen kezdett hasonlitani a jelenet 1940 szeptember 5. mikor is Horthy Miklos belovagolt Szatmarnemetibe.  Lehet, hogy csak a fantaziam torz szulemenye, de nekem ez jutott elsore az eszembe, es mar csak a feher lovat hianyoltam. De sejtem ezert is a kulfodi nagyhatalmak a hibasak ha Orban atyankat kerdezzuk, de ha a nem is a hatalmasok legalabb az IMF  (lasd Nemzetkozi Valutaalap) biztosan.

Jelzes erteku lenne? Talan csak kepzelodom?! Nem vettek eszre a roman testverek? Nem tudni. Ketsegtelen, hogy a tortenelem ismetlodni latszik meg ha tragi-komikus volta is van a dolognak. Ami Borbely urnak nem sikerult (lasd "bevonulunk meg Vasarhely foterere huszarlovakkal") az sikerult Semjen urnak Kezdivasarhelyen. Nevetseges, nem de? 

A legfontosabb megis csak az, hogy ma Erdelyben szabadon unnepelhetjuk Marcius 15-et, minden magyarok unnepet, es nem kell felnunk kivonulni a Postaretre, a Szekely Vertanukhoz (lasd Marosvasarhely), hogy fejet hajtsunk egykori oseink emleke elott. 

0 Comments:

Post a Comment