Valami Amerika (10. resz)

Nem is tudom hogyan kezdjem, de mindkeppen nem lesz valami szep amit ma fogok irni, vagyis az amerikanusok szemeben ujabb pontokat vesztek az az erzesem. Ma este volt a Super Bowl, Amerika legnagyobb sport esemenye - az NFL megkoronazasa. Mindenki a TV elott bamulja a ket legjobb amerikai fotbal csapat kuzdelmet es persze sort iszik es chips-et ropogtat.


Hogy mi is beleolvadjunk az amerikai eletstilusba verbuvaltunk egy kis nemzetkozi csapatot (francia, marokkoi, irani, magyar) es eves-ivas-mulatas kozott mi is megneztuk az ev legfontosabb esemenyet (lasd Super Bowl XLVII) a Baltimore Ravens es San Francisco 49ers kozott. A dolog erdekessege, hogy a ket csapat edzoi testverek. Sejtem ezzel is megtoltottek nehany ezer cikket Amerikaban, mert itt ezekre igencsak adnak ha mar tartalom annal kevesebb.

A merkozes alatt megtudtam, hogy az amerikai fotbal 4 negyedbol all, minden negyed 15 percet tart, igy keves matematikaval sikerult kiszamolnom, hogy az egesz 1 orat fog tartani. Ennek ellenere a 6:30 pm kezdett merkozes 10:30 pm utan ert veget, vagyis az 1 ora jatek idot 3 ora reklammal tarkitottak, es mint az tudott, az ilyenkor futo reklamok a legdragabbak.  Ugy az elso 5 perc utan rajottem, hogy itt kevesbe a sport a fontos hanem a reklam. Maga a fotbal masodlagos es nem is annyira az ertelem hanem sokkal inkabb a "raw muscles" az ami szamit. Utik verik egymast, felloknek lepten nyomon, ha meg sikerul atszaladnod az ellenfel terfelere mindenki istennek tekint. Nagyjabol ennyi. Ok ezt nevezik sportnak [...] Izlesek es pofonok.

Hogy legyen mirol irjanak holnap a lapok, sikerult az aramot is "lekapcsolniuk" 30 percre, igy hat nem hogy a sportjuk nevetseges, de meg nevetsegesebbe is sikerult tenniuk magukat a rendezok, es sejtem sokan vesztik el majd ezert az allasukat, de hat ha mar a merkozesrol nincs sokat mit irni, majd irnak az aram kimaradasrol, nem de? Valamivel meg kell tolteni az ujsagok cimoldalat.

4 ora kozvetites a szerencse a Ravens-nek kedvezett, igy hat nekem is orulnom kellene, hisz Baltimore Maryland allamban van, de sajnos nekem mindebbol csak annyit sikerult leszurni, hogy eletem legunalmasabb 4 orajat kellett atelnem, szerencsere, hogy volt kivel beszelgetnem es egyforman untuk vegig az egesz csapat ezt a hallatlan nehany orat. A 4 ora vegen azt ereztem, hogy egy intellektualis sokkot kaptam es sejtem meg idore van szuksem mig feldolgozom ezt az esemenyt. 

Ui. Ha mar valami pozitivumot is akarunk emliteni akkor a legjobb nehany perc Beyonce altal biztositott show volt, de ketsegtelen jovore valami ertelmesebb dolgot fogok talalni. mintsem, hogy Super Bowl merkozest nezzek.

0 Comments:

Post a Comment