Ez pontosan olyan mikor az egyszeru polgar hitelert folyamodik. Bemegy a bankba, mondja, hogy hitelre lenne szuksege, es hogy mire is kell neki ez a hitel. Rendben. Talan a kinezete es az otlete rendben is lenne, de a bank bizony megnezni, hogy nincs rajta az illeto az adosok listajan, illetve, hogy mivel tud garantalni a hitel fejeben, mert hat a bank ingyen nem ad semmit. Ezt nevezik ma hitelkepessegnek.


Ha ezt a hitel meset atultetjuk az UDMR (alias RMDSZ) esetben, es a bank szerepet a marosvasarhelyi polgarokra ruhazzuk, akkor egy dolog biztos: az "adosok listajan" nagyon elokelo szerepet tolt be a "szovetseg", illetve semmi garancia nincs, hogy az esetleges hitelt meg tudja fizetni. Az okokrol szerintem leginkabb Frunda urat kellene kerdezni, hisz a minap elismerte a HVG-nek, hogy 8-10 eve "rosszul mukodik" illetve megy a szeker, illetve igencsak megy a "bratyizas", ahogy a bukott, volt szenator fogalmaz.

De a gazdasag csak akkor tud fejlodni, ha a bank hitelez, mig a polgar hitelt vesz fel, "okosan" felhasznalja az anyagi segitseget, visszafizeti a hitelt, megfizeti a kamatokat es kozben o is halad a letran lehetoleg felfele. Igy a bank ujabb garanciakat ker annak erdekeben, hogy lassa, biztositva van a befektetese. Mit kerhet Marosvasarhely polgarsaga a mai RMDSZ-tol, hogy megis bizalmat szavazzon es legyen hitel?

1) Minel gyorsabban szakitani kell azokkal a szemelyekkel akik hozzajarultak ahhoz, hogy az RMDSZ elveszitse a bizalmat a valasztok elott. Itt foleg ma vezeto besztassal rendelkezo szenatorok es kepviselok teljes sorat lehetne felsorolni [...]. Frunda ur csufosan elbukott, igy ot mar mas kategoriaba kell besorolni, de azert az o helye is nagyon elokelo ezen a listan. (Megjegyzes: Megtalaltam. O az onjelolt kategoriaba tartozik, hisz ugy a polgarmesteri mint az orszagos valasztasokon a polgarok nem szavaztak neki bizalmat, igy o onjeloltkent, "fizetseg nelkul, meggyozodesbol"  vallalta a "magyarok kepviseletet" a kormanyfo mellett, csak erre az erdelyi magyarsag nem hatalmazta fel!)

2) Tisztazni kell, hogy miert zartak le a jelentkezest, es miert nem hagytak, hogy mindenki aki regisztralni akart az regisztraljon szabadon, mert hat nem 200-300 ember kell dontson egy varos sorsarol, es ez mar egy nagyon sotet folt a kezdo, hitelert kuncsorgo RMDSZ vezetoseg listajan.

3) Nem kell vezetosegi embereket bemutatni radio es TV musorokban. Folosleges. Aki palyazott az tudta mire vallalkozik, es valoszinu(?), hogy nagymertekben raszolgaltak azokra a poziciokra melyekert versenybe szalltak, habar eleg keseru a szajiz, hogy csak egyetlen jelolt volt, igy "versenyrol" nem igazan beszelhetunk. A valasztokat/polgarokat nem a nevek erdeklik, sot meg eszbe sem tartjak oket, hanem az eredmenyek. Ezzel a bank is igy van.

4) A kifogasokat otthon kell hagyni. Senkinek sincs szuksege rajuk, foleg nem a polgaroknak. Ok nem a kifogasokra hanem a megoldasokra kivancsiak!

5) Elerheto celokat es hozzajuk megfelelo hataridoket kell felallitani lehetoleg heti/havi bontasban es minden cel moge nagyon pontosan meg kell hatarozni a merfoldkoveket es a felelosoket.

6) Havi rendszeresseggel radio es TV musorokban, es irott mediaban leirni azokat a sikereket melyek eppen az illeto idore kellett megvalosuljanak. A sikertelen celokert meg kell nevezni a felelosoket es legtobb esetben le kell mondani, mert ugy latszik, hogy az illeto szemely nem kepes megvalositani az altala vallaltakat. Forditott esetben gratulalni azokert a tettekert melyeket siker koronaz! 

7) Minel kevesebbet beszelni, annal tobbet tenni. Egy kep (lasd jelen esetben egy megvalositott dolog) ezerszer tobbet er mint egy gyules. Egy peldaval elve, mikor a 2. szamu Altalanos Iskola felveszi (?) a Dr. Bernady Gyorgy nevet, ezt mindenki fogja latni, nem kell azert gyuleseket osszehivni, sot nem is kell valasztasi propagandakent hasznalni, hogy "pro bono" vallaljuk az ugyet.

8) Minden marosvasarhelyi maganak kell erezze ezt a szovetseget, es minden marosvasarhelyi kepviseltetve kell erezze magat kulonben a szethuzas marad es elmelyul. 

Fog sikerulni mindezt felmutatni? Nem tudom! Ha engem kerdeznek, en bevallom nem szavaznek bizalmat nekik, de talan 1-2 honapot erdemes lenne megis aldozni, es ha van eredmeny akkor talan egy nagyobb hitelkeretet biztositani szamukra.

0 Comments:

Post a Comment