Laudatio 9+1 pontban

A felreertes elkerulese vegett, nincs semmi gondom Frunda urral, egy megnyero szemelyiseg, habar van par "kozos elmenyem" vele meg '89 elott, de ahogy mondana Virag elvtars "spongyat ra"


Ketsegtelen az erdelyi magyar politika egyik vezeralakja es marad is. Remelem, hogy egykoron olvasunk majd rola a romaniai magyar es miert ne roman tortenelem konyvekben is.  Most azonban ertekeljuk azt ami az elmult 23 evben tortent, mert amint latom foleg erre a legbuszkebb a nagyerdemu, sejtem joggal.

1) Ketsegtelen reszese volt az Alkotmanyozo Bizottsagnak (minden dicseret erte, hogy titkari minosegben vett reszt ebben a bizottsagban), de nem tudom ha foltetlenul azert, mert o lett volna a legratermettebb, hanem sejtem, senki nem akarta vagy kepzelte volna, hogy Marko Bela verselessel teszi le majd a roman alkotmanyossag alapjait, nem de? Lehet akkor ma nem torveny cikkelyeket olvasnank hanem torveny rimeket netan jambusokat.

2) Allitja, hogy meg a rendszervaltas elott az Istenek is "sikeres politikusnak" teremtettek (lasd Frunda urat), de kerdem en kik voltak politikusok 89 elott? [...] 

3) Csufosan elbukott a ket legutobbi valasztason. Utolag magyarazni a bizonyitvanyt, hogy ezert vagy azert, hogy elso lett de megis a harmadik nyert, hat ezert en inkabb onmagam okolnam es a parttarsakat kik megszavaztak a valasztasi torvenyt, mint a hatalom reszesei vagy berencei. Ok voltak a hatalmon ha nem tevedek es kormanyon is. [Kelemen ur miniszteri rangig vitte, gyokeresen meg is valtoztatta a roman kulturat! Taps! Vissza! Vissza! Taps ! Katarzis! ] Ha tevedek kovezzenek meg!

4) Mig masok fizeteseit levagtak Marosvasarhelyen es szerte az orszagban, a tisztelt ur Radio Gaga reszvenyes, Orto Profil reszvenyes es nyaralo tulajdonos lett. Bravo! Mino szerencse, hogy neki nem kell szamolnia a betevot a honap masodik feleben. Sokaknak ellenben kell, de ez mit sem szamit! Ha sa tulipanra szavaznak az eleg. Hogy ures hassal teszik az legyen az o gondjuk, mert hat az RMDSZ megszavazta a megszorito intezkedeseket!

5) Elismeri, hogy az UDMR Vasarhelyen buzlik 8-10 eve, akar csak az a valami Daniaban, de hibas nincs, kollektiv a bun, vagyis mondunk de nem mondunk semmit, mert hat senkit nem szabad bearulni, nem de? Ugyved letere ha mar vadol ("Sokan onos erdekeket kepviseltek, bratyiztak a marosvasarhelyi polgarmesterrel, megegyeztek a bizniszekben."), akkor sejtem bizonyiteka is van ra, de en nem vagyok ugyved csak egy laikus kutato, akinek a csillagai nem mutattak a politikai palya fele. Sem reszvenyekre nem futotta. Nem lehet mindenki a "kinai horoszkop" kegyeltje. [Szerkesztoi megjegyzes: En ellenben nyugodtan ebredek minden reggel, mert nem hazudtam az embereknek es tukorbe is merek nezni!].

6) A konnyem is kicsordult, hogy a fentebb emlitett ur "fizettseg nelkul, meggyozodesbol" vallalta a nemes feladatot (lasd kormanyfoi tanacsos). Szerintem meg a levagott beru kozszolgak kellene gyujtest  kezdemenyezzenek, hogy a tisztelt ugyved ur nehogy hianyt szenvedjen valamiben is, hisz az erdelyi magyarok erdekeit vedi. Csak azt nem tudom ki ellen vedi, mert jelen pillanatban a USL part koalicio, akar csak a Fidesz, nagyon szeles tobbseget elvez a Roman Parlamentben, szoval nincs szukseg magyar velemenyre, es sejtem [bar tevednek] a nemzetallam fogalma marad a kovetkezo Alkotmanyban is ha lesz ilyen modositas az elkovetkezendo idoben. 

Idezve Frunda urat, "Egy biztos, ha mi nem leszunk ott, jogokat nekunk nem adnak, mert nem lesz, aki kerje". De jogokat vagni fognak." Gondolom ha nekem nem hisznek (meg is ertem, nekem a kinai horoszkop nem josolt fenyes jovot), legalabb higyjenek Frunda urnak! En csak annyit tudok, hogy nem vagyunk ott, a tobbit rabizom a kedves olvasora. Sot, meg Kelemen ur sem, pedig tudom, hogy nagyon hianyzik neki az a miniszteri plecsni .... Mea culpa, erdelyi magyarsag! Miattunk nem lett sem plecsni sem barsonyszek!


7)  Az Ev Szenatora cimet nyerte, biztosan joggal. Nem tudom mire adjak, de ha adtak remelem tudtak, hogy miert. Kalapot emelunk a [volt] szenator ur elott! Orvendetes, hogy erdelyi magyar politikus ilyen cimet kierdemelt Romaniaban. Sot most olvasom, hogy az ET Parlamenti Kozgyulesenek tiszteletbeli tagja is lett. Gratulalunk! Ime a kinai horoszkop nem tevedett! Masoknak csak egy franya Magyar Tudomanyos Akademia Kulso Koztestuleti tagsaga jutott, de ha lett volna az a franya kinai horoszkop, talan (?!) tellett volna tobbre is. [Szerkesztoi megjegyzes: Mi akkor a kinai balzsamnak orvendtunk a legjobban, almodni sem mertunk volna kinai horoszkoprol!]

8) Ami a legszomorubb, hogy a tisztelt ur nem koherens, es mig nehany hete/honapja azt nyilatkozta, hogy 4 ev mulva lemond, vagy ahogy fogalmaz "szep lassan at kell adjuk a helyunket es embert kell magunk utan hagyjunk" (de nem kerult ra sor, mert csufosan elbukott meg mielott atadhatta volna a helyet),  kiderul, hogy a hatalom ehseg nem akar alabb hagyni, es politikuskent akarja folytatni a vegsokig. Demokracia van, jogallam, mindenki legjobb belatasa szerint cselekedhet! Szabad akarat. Nietzsche. Sok szerencset!
Ket bukas utan en azert meggondolnam, de en nem vagyok politikus hanem csak kutato, abbol is a butabbik fajta.

Bevallom, en jobban orvendtem volna, ha otthon Marosvasarhelyen tevekenykedne, mert abbol nyerne a varos, hisz oriasi a tapasztalata es kapcsolat rendszere, de a hatalom az hatalom marad, es mindenkinek szuksege van ra. Amint egyszer megizlettuk nem tudunk szabadulni bodulatabol. Sejtem ezt is megjosolta a kinai horoszkop, csak ezt kar lett volna elmondani, mert beleronditott volna a bizonyitvany magyarazataba.

9) Valoszinu (kovet ram ha nem igy van!), hogy a "nelkulozes" feledesbe meritette Frunda ur Maros takaritasi kezdemenyezeset, es a 2. szamu Altalanos Iskola nevvaltoztatasi ugyet (mely onmagaban folottebb nemes cselekedet es orvendenek ha sikerulne), melyet "pro bono" vallal(t) az ugyved ur, de ertem en, hogy ures hassal nem lehet komoly dolgot muvelni es bun lenne felroni ezt neki. Mea culpa!

10) Sajnos kifogytam en is a betukbol, igy a laudacioval itt megallok, de remelem, hogy mindezek ellenere Frunda tanacsos ur lehetosegehez merten fog (?) tenni az erdelyi magyarsag ugyeert, de "fizettseg nelkul" meg is erthetjuk, hogy csak modjaval. Sok sikert miniszterelnoki tanacsos ur!

Ui. Feltetelezem, hogy egyes regiokban vihart aratok eme laudacioval, es az esetleges idezeteket szovegkornyezetukbol kiragadottnak tekintik majd, de biztosithatom onoket, hogy legjobb belatasom szerint probaltam ertelmezni  azokat. Bevallom, hogy nekem nem josolt fenyes jovot a horoszkop, igy hat szives elnezesuket kerem ha valamit rosszul ertettem volna.


0 Comments:

Post a Comment