Homo politicus

Elgondolkodtam. Nehany hete egy konyvesbolt mellett setaltam Bethesda, MD belvarosban, es megakadt a szemem egy plakaton. Marcius 1, este 7 ora Madeleine Albright konyvbemutato. Ereztem, hogy nekem ott kell lennem. Nem vagyok amerikai, nem is lennek valami nagyon buszke ra (elnezest, de valahogy igy erzem en ezt most, semmi szemelyes), de akkor is ugy ereztem, hogy ilyen lehetoseg nem adatik meg minden nap egy magamfajta Vasfuggony mogott szuletett es (reszben) szocializalodott erdelyi kutatonak. Es igen, ha az Istenek is ugy akarjak, akkor ott leszek holnap es a tortenelem egy jeles kulcsfigurajaval fogok talalkozni.

Es ekkor megint elgondolkodtam [...], mikor fogok igy erezni egy erdelyi magyar politikussal szemben, vagy volt politikussal?! Es szomoru volt a felismeres, hogy sosem. Bar tevednek, de egyelore nincs olyan aktiv vagy netan visszavonult erdelyi magyar politikus akivel orom lenne talalkozni. (Megjegyzes: Lehet, hogy az egyetlen akivel szivesen talalkoznek az Domokos Geza, de o mar nincs kozottunk. Talan elmondana, hogy egyesek, hogy vettek el tole az elnokseget, de ne talalgassunk, talan tul keso mar?!)

Mig Albright igencsak raszolgalt, hogy az Amerikai Egyesult Allamok kulugyminisztere legyen, addig nalunk a legtobben csak ugy "odaalltak" a politika melle, es mara mar magukat a legratermettebnek hiszik, es mitoszokat/legendakat szonek magukrol. Legalabb ok higyjek, ha mas nem is igazan. Albright nem kell magarol szojon legendakat, rola a legendakat masok es maga a tortenelem irta.

Albright 6-7 nyelvet beszel folyekonyan, nalunk sokaknak neha meg az edes anyanyelv is nehezen megy, nem hogy a roman (lasd az allam hivatalos nyelve), vagy netan ha az angol kerulne teritekre, mert akkor bizony kezd am fakulni a bizonyitvany. Es a tanulmanyai is kimagasloak, es nem masolta a teziseit, mint nalunk sokan. Es nem miniszterkent doktoralt, mint B.L. tette/teszi, mikor meg volt plecsni az ajtajan, de hat egyesek korlatoltak masok meg szuletett Napoleonok. Sot meg egyetemi tanar is volt es nem is akarhol ..., de a tenyek magukrol beszelnek, nem kell oket felsorolni, sot, meg lehet nem is volt a kinai horoszkop kegyeltje, mint egyesek.

Fura, hogy Romania, de sem Magyaroszag nem volt kepes kitermelni az utobbi 20+ evben igazi mintakepeket, de kozben sok nagyon kissstilu es eleg szegeny bagazsival felszerelt "vezetot" neveltunk, tisztelet a kivetel. Remelhetunk egy ujabb Nagy Imret? Nem tudom ha remenykedhetunk, de ilyen (lasd jelen) emberekkel nem sokra jutunk annyi bizonyos.

Ui. Vannak akiket a politika meg nagyobb szintre emelt, es sajnos vannak akik csak a politika miatt lettek "valakik". Oket a tortenelem nem fogja szamon tartani!

Megjegyzes: A roman politikusok hadat nem is emlitem, mert sokukra meg egy szot is kar lenne pazarolni.

0 Comments:

Post a Comment