Erzelem avagy ertelem


A problema nem uj ellenben elegge megosztja a tarsadalmat. A Fidesz kormany legnagyobb vivmanya, hogy jogi keretet biztositott arra, hogy minden elcsatolt es hataron kivuli magyarnak legyen lehetosege konnyitett eljaras kereteben magyar allampolgarsagot igenyelni. Csodas! Meses! Le az osszes kalapokkal! Megreperaltak azokat a serelmeket, melyet foleg az elcsatolt orszagreszben kellett elszenvedniuk millioknak, hisz mint azt tudjuk, akkor is, es sajnos manapsag is meg mindig masodrangu allampolgaroknak tekintik oket ezen orszagokban. Szomoru, hogy sokan nem eltek meg ezt a csodas pillanatot - foleg azok akik meg az elcsatolas elott szulettek vagy netan 1940-44 kozott. Oket erte a legnagyobb serelem, de ha nem is egeszeben a tortenelem (kozvetve) de talan(?) megfizeti az adosagat.

A konnyitett magyar allamporgarsagot szazezrek igenyeltek mar, es buzditok jomagam is mindenkit, hogy aki ugy erzi, hogy ez segit identitasa megorzeseben az ne habozzon es allitsa ossze a szukseges okmanyokat. A vita ami kezd fellangolni az az erzelem es az ertelem hataran tancol. es nagyon nehez jo dontest hozni, ugy hogy ne seruljenek bizonyos erdekek [..] egyik vagy masik oldalon.

Magyaroszag 1-2 ev leforgasa alatt radikalisan megnovekedett valaszto letszammal vag majd neki a 2014-es orszagos valasztasoknak es bizony a valasztasokon sok mulik. A kerdes, hogy az ujdonsult allampolgarok szavazhatnak vagy sem?

Ketsegtelen, a Fidesz nagyon szeretne ha ezek az ujdonsult allampolgarok szavazhatnanak, hisz egyertelmu, hogy legtobbjuk szavazata a jobboldal tamogatasara iranyulna, hisz ok biztositottak nekik ezt a jogot. Teljesen normalis es jogos, hisz ok is allampolgarok, vagyis joguk van szavazni es az iranyultsag is ertheto lenne felidezve a 2004-es nepszavazast. No de ezen emberek nagyresze sosem elt Magyaroszagon, sosem fizetett adot Magyarorszagon, es nem is szandekszik, mert kulfoldon elnek es a ma lakhelyukul szolgalo orszagokban fizeti az adot es a tarsadalmi biztositast, stb. Vagyis van olyan magyar allampolgar aki "tolta es tolja a szekeret" (lasd jelen esetben a Magyarorszaget), es van olyan aki nem vagy kevesbe, megis leven, hogy mindketto allampolgar egyenlo jogokkal rendelkeznnek es ezaltal egy esetleges diszkriminacio joggal lenne torvenyellenes. 

Mit lehet tenni? Vannak jogaink de kellene legyenek kotelezettsegeink is! Es ez csak az allampolgarok egy reszere vonatkozik, igy hat lelekben egyformak vagyunk, de megis kulonbseget teszunk azok kozott akik toltak/toljak a szekeret, es azok kozott akik csak felkapaszkodtak a szekerre. Az erzelem azt mondja, hogy ez valahol nincs rendjen, hogy teljes mertekben egyformak legyunk, de az ertelem (lasd jog) azt mondja, hogy nem lehet a ket ember kozott kulonbseget tenni es diszkriminalni.

Normalis, hogy en mint erdelyi dontsem el, hogy ki van ma hatalmon Magyarorszagon, ugy hogy csak elek az allampolgarsagombol fakado jogommal de sosem mozditottam egy kovet a magyar gazdasag fellenditese erdekeben illetve egyetlen ado forinttal sem jarultam hozza a koltsegveteshez?

A valaszt nem tudom, de valami nincs rendjen ugy erzem [...]


0 Comments:

Post a Comment