Egy jo hir es egy rossz


A minap sajat magam is meglepve elmentem egy [politikai] beszelgetesre, ahol egy igen magasrangu magyar politikus szolalt fel (lasd Dr. Navracsics Tibor) es hallgatoi kerdesekre valaszolt. A sok "segito kerdes" kozott ellenben volt nehany erdekes kerdes is, ami engem is erdekelt, koztuk a kozoktatas es az egeszsegugy, no es persze meg nehany egyeb (lasd image, kommunikacio, etc). Sajnos nagy ujdonsagokat nem hallott az ember, sot megerosites nyert az a teny, hogy a kormany sok esetben keptelen tenni a helyzet normalizalodasa ertelmeben, mar ami a magas banki kamatokat illeti, az egeszsegugy szinvonalanak emelese erdekeben illetve nem utolso sorban a kommunikacio teren.

Mint tudjuk senki sem tokeletes. Sem en, sem te, sem senki, sot meg a kormany sem. No persze ezt a ma hatalmon levo FIDESZ nem eppen igy talalja. "Orban atyank" egyszeruen csak nem tud szabadulni a messianikus kuldetes tudatatol, es igencsak mindenhato szerepet probal magara eroltetni nap mint nap, leckeztetve a vilagot, hogy hogyan is kell "megvaltani" azt, hogy ne beszeljek az arroganciarol ami csak ugy sugarzik lepten nyomon. Az arrogancia nem rossz dolog ha mertekkel hasznaljak, de mikor csak arrogancia van es mas semmi, akkor bizony ellenkezo hatast er el, mint azt szeretnenk.

A beszelgetes  egy jol bejaratott politikushoz illoen azzal kezdodott, hogy mit avagy mit nem csinaltak masok, habar jomagam -de ez magan velemeny, sokkal inkabb azzal lettem volna elfoglalva, hogy en mit tettem, ha mar atutoto tobbseget szereztem a magyat torvenyhozasban. No de sebaj, meg kell erteni a politikusokat is. Szemelyes kudarcaikert sokkal konnyebb masokat vadolni, mintsem felvallani a sajatjaikat.

Orommel vettem tudomasul, hogy a miniszter ur valaszaiban nyoma sem volt arrogancianak es ezaltal sokkal hitelesebbnek tunt, mint parttarsa. Megkockaztatnam azt is, hogy meg populizmus sem igazan vegyult a diszkurzusban, habar a kettos allampolgarsag es a szavazat beronditott egy kicsit a hangulatba, de hat meg kell erteni o is csak politikus. [Megjegyzes: A kettos allampolgarsagrol szolo torveny elott fejet hajtok es allitom, hogy a jelenlegi kormany legnagyobb sikere, de a valasztasi jog megadasa a hataron kivulieknek mar nem egyezik  a demokracia alapelveivel, de hat en csak demokrata ok meg fiatal demokratak, szoval ...nekem "kuss" ahogy mondana Hofi.]

Orommel vettem tudomasul azt is, hogy miniszter ur beismerte, hogy sok a hiba, sok torvenyt kellett javitani, mert Alkotmany ellenesnek bizonyultak, de azt, hogy nem voltunk kepesek leforditani az alaptorvenyt(?), mert nem volt erre megfeleloen felkeszult jogi  szakember a Kulugyminiszteriumban, [...] Bevallom en szegyeltem volna ezt ervkent felhozni, de hat  mindenki ervel ahogy tud. Igy maga a beszelgetes egeszen tetszett, es kellemesen csalodtam a hangulatban, mert bevallom a mar megszokott arrogans, "mi tudjuk hogy kell", stb. hangnemet vartam, de nem. Es ez jo!

A rossz ellenben az, hogy kiderult, hogy a kormany sem ma sem az elkovetkezendo evekben nem tudja  megallitani az orvosok es egyeb szakemberek tomeges kivandorlasat, es nincs is egy realis koncepcio, amely ezt a folyamatot meggatolna. Ezt a tenyt a jelenlegi Magyar Kormany masodik legfontosabb kepviseloje mondta az Washington-i Magyar Nagykovetsegen.  Ellenben ez szomoru. Ket okot hoztak fel: a megfelelo tarsadalmi legkor es a penz. Mindketto jelen pillanatban oriasi hianycikk Magyaroszagon. 

Leven az elvandorolt magyarok nagytobbsege jobboldali beallitottsagu, igy hat [szerencsere] megkimeltek a politikus urat olyan kenyes kerdesektol, hogy mi lett a megigert millio munkahellyel vagy netan a megigert elszamoltatasokkal.

Roviden, orommel vettem tudomasul, hogy egyesek kepesek es hajlandok bevallani, hogy bizony sok esetben nem helyes amit tesznek, sok a tevedes, ellenben szomoruan vettem tudomasul, hogy jelen pillanatban es az elkovetkezendo evekben nem is szamitanak arra, hogy a tomeges elvandorlast megallitsak.


0 Comments:

Post a Comment