A zaszlo misztikuma

Szekely zaszlo. Kitesszuk. Nem tesszuk ki. Veszekedunk! Fenyegetunk. Uzengetunk. Tamogatunk.  Szolidarizalunk. Tuntetunk. Nevetseges mindket reszrol. De nem hazudtoljuk meg magunkat. A nepnek cirkusz kell es kenyer. Ha mar kenyerre nem telik akkor adunk cirkuszt. Ha meg az sincs akkor generalunk [cirkuszt].


Mindenkinek igaza van es senkinek. Romaniai allami intezmenyre csak olyan zaszlo kerulhet ki melyet a roman jogrend meghataroz es elismer, es barmilyen korulmenyek kozott a roman nemzeti lobogonak szerepelnie kell. Ez igy normalis.

Ha a szekely zaszlo meghatarozza egy terseg kulturalis identitasat, akkor el kell fogadtatni azt a roman hatosagokkal es masnap barhova ahol erre igeny van ki kell tuzni. Ez is normalis. 

Nem tartom ellenben jogosnak, hogy egyes roman hivatalokon szerepel a magyar zaszlo. Tetszik nekem is, de nincs ott a helye. A helyes ut szerintem a helyseg zaszlaja, a roman zaszlo es az Europai Unio zaszlaja, mert ez kepviseli a helyseget, az illeto telepulest, az orszaghoz valo tartozast es nem utolso sorban a tagabb ertelemben vett unios hovatartozast. Ez a normalis. 

Hogy en mint magan szemely mit aggatok ki a hazamra, a kertembe, az automra, a szobamba az ram tartozik csak, es senki masra. Ha amerikai zaszlot akarok kiaggatni azt aggatok ki, ha magyar zaszlot akkor azt aggatom ki, mert en ezt szeretnem, es en ezzel vagy azzal a zaszloval es termeszetesen a hozzatartozo szimbolikaval ertek egyet. Gondolarendorseg remelhetoleg csak Orwell gondolatvilagaban letezett, es senki nem szabhat hatart a gondolataimnak es az erzelmeimnek. 

A valosag? Ha kikerul a zaszlo ha nem kerul ki a zaszlo, ez nem oldja meg az erdelyi magyarsag problemait. Es meg valami. Nem egy zaszlo teszi az erdelyi magyart magyarabba netan szekelyebbe. A magyarsag tudatunk bennunk kell eljen es nem egy zaszloban [...]

0 Comments:

Post a Comment