A szamok atka

Isten teremte a Foldet es az embert. Ember teremte a szamokat. Es majd lon minden mas ...

Ha megkerdezunk egy matematikust rogvest bologat, hogy igen, neki minden szam, de hat azert a szamokon kivul vannak mas dolgok is, meg ha hatarertekben konvergalnak is a nullahoz. (Megjegyzes: Tudom, hogy ezzel sokan nem ertenek egyet, de hat sajnos egy szamok vilagaban nevelkedett embert nehez elteriteni a szamok buvoletebol!)


Es ha mar szamok, akkor aki tud szamolni annak bizony elony, aki nem annak bizony hatrany. Es igy jart ma az RMDSZ is, ugyanis a part fotitkar ur, akinek bizony nem ment annyira fenyesen a szamvetes, leven, hogy ki is bukott az kolozsvari Babes-Bolyai Tudomanyegyetem Matematika szakarol, a szamok aldozata lett, igy bosszulva meg magukat a szamok a melyen tisztelt politikus uron, hiszen ha tudott volna szamolni, akkor valoszinu nem ult volna ma az elnoki palota termeben oly nyugodtan. (Megjegyzes: A politikus diplomat is csak 2006-ra sikerult megszerezni, de hat ertheto, jo munkahoz ido kell, rosszhoz meg tobb!)

Leven, hogy nem sikerul neki a szamok tudoja lenni [gondolom ennek a szakma orvend a legjobban], igy annak sem tudta kiszamolni a valoszinuseget, hogy az RMDSZ nem resze az uj Ponta kormanynak. Hogy Kelemen ur nem tudta kiszamolni - az ertheto es nem is varhato el tole, hisz latszott mikor kijott a targyalasokrol, mert igencsak falfeher abrazattal kellett a kenyelmetlen kerdesekre valaszolnia, de hogy a fotitkar ur sem tudta az mar bizony nagy hiba. Talan legkozelebb olyan titkart valasztanak aki nem csak beszel [a szamokrol, habar ezt is ketlem], hanem aki erti is a szamolas tudomanyat, es akkor talan nem eri majd az RMDSZ-t tobb kellemetlen meglepetes. Igy hat a szamok atka ratelepedett az RMDSZ honatyakra megfosztva Kelemen es Marko, netan Verestoy es Borbely urakat a miniszteri plecsnitol. Frunda urral is igencsak kibabraltak a szamok, de hat nem is varhato el, hogy jogaszok, koltok, stb. szamolni is tudjanak.

Uromben az orom, hogy van kit szidni. Leven, hogy bunbakot kell keresni, itt a nagy lehetoseg. A szamok a hibasak, az istenverte szamok! Ok a hibasak a csufos bukasert.
- De sebaj! -mondjak a politikusok.
- Kifogunk mi meg rajtatok franya szamok!

Mig az Iras bizonyitottan dokumentalja Saul megtereset az Urhoz, ugy latszik, hogy nem csak az isteni elhivatottsag valtoztathat meg embereket (lasd palfordulas), hanem az erdekek is, vagyis pontosabban fogalmazva azoknak a hianya.


Lejartak a parlamenti valasztasok Romaniaban es bizony az RMDSZ kevesebb mandatumot szerzett, mint 2008-ban, es koztuk a mediatizalt nagy vesztes, Frunda Gyorgy marosvasarhelyi szenator (meg nehany napig) aki az uj valasztasi torveny miatt kimaradt a kivaltsagosok listajarol. Nem orvendek, hogy kevesebb ember kepviseli a jogainkat a roman torvenyhozasban, de annak nagyon orvendek, hogy Frunda ur tobb idot tolthet szeretett varosunkban (lasd Marosvasarhely), es minden heten takarithatja a Marost csapataval, szaladhat a Mikulasokkal, elbeszelgethet a marosvasarhelyikkel a problemaikrol (nem csak a radioban), es jogi kepviselokent segitheti az iskola nevado kezdemenyezest (lasd reszletek itt).

Nem tisztem megitelni Frunda ur targyi tudasat, badarsag lenne errol nekem velemenyt mondanom, mint nem jogasz vegzettsegu ember, de elfogadva a minden iranybol valo istenitest, hogy milyen szuper jogasz, -annak ellenere, hogy nem tudom milyen gyakran vallal polgari pereket (?), elfogadom, hogy egy jo szakember es talan jo politikus.  Ez legyen axioma, fogadjuk el igaznak! (Megjegyes: Szivesebben bizom a matematikai posztulatumokban, mintsem Frunda urban, de ez kimondottan szemelyes velemeny es kerem a tisztelt Olvasot tekintsen is el tole!)

Fura modon a mai SZKT ulesen Frunda ur nagyon komolyan biralta az RMDSZ politikat a kovetkezo pontokban:
  1. kormanyzo partkent nem tettek semmit a valasztasi torveny megvaltoztatasaert
  2. kormanyzo partkent nem tudtak a kisebbsegi torvenyt megszavaztatni
  3. Marosvasarhelyen nem sikerult gyakorlatba ultetni az oktatasi torvenyt
  4. 13% a magyaroknak az RMDSZ ellen szavazott
  5. nincs betyar becsulet kiallni Nagy Zsolt mellett, stb.
Ha elfogadjuk, hogy Frunda ur egy oszlopos es ertekes tagja az erdelyi magyar tarsadalomnak, akkor azt jelenti, hogy amit mond az igaz. Nos akkor nem ertem, hogy megis miert minden RMDSZ csatornan az folyik, hogy minden rendben es mi (lasd RMDSZ) vagyunk mindenre a megoldas. Kiderul, hogy semmi megoldast nem adtak eddig. Ha meg Frunda ur is elismeri akkor tenyleg valami nagy atveres tortenik, nem de?

Palfordulas tortent volna? Isteni sugallat? Sajnos, -szemelyes velemenyem, hogy nem az Isteni sugallat volt a mervado ebben a kritikaban (amugy minden valos benne es teljes mertekben osztom a tisztelt ur velemenyet) hanem sokkal inkabb az, hogy Frunda ur erdekek hianyaban mondja mindezt, mert leven, hogy kikerult a tuz mellol, talan szabad nyiltan beszelni. Erdekes modon ezek a problemak ott voltak a valasztasok elott is, de akkor senki! nem beszelt roluk, mert "nem volt aldasos" a sok es egyre tobb sikertelensegrol beszelni. Szoval palfordulatnak palfordulat de nem Isteni, hanem sokkal inkabb csak politikusi.

Ui. Ilyenkor ertheto meg, hogy milyen [ketszinu] emberek kepviselnek vagy akarnak kepviselni bennunket erdelyi magyarokat.  Remelem, hogy minel tobb ilyen helyzet (lasd "politikusi megteres") fog felszinre kerulni, es akkor majd talan masok is meggyozodhetnek sajat maguk, hogy kikre bizzak a szavazataikat.

Amerika nagy elonye egyben a hatranya is. Demokracia van es ha betartod a "szabalyokat", akkor mindent szabad, meg akar fegyvert vasarolni is. Ez egy liberalis gondolkodasu europait igencsak elrettent, hisz nem erti, hogy minek kell neki lofegyver, de ezt egy republikanus nagyon konnyen elmagyarazza: "mert neki joga van hozza es buszke erre". 


Igen, Amerika a lofegyverek hazaja, es mig mi mar kezdunk roluk megfeledkezni Amerikaban meg csak most igazan van divatja a fegyverkezesnek. Mig mi europaiak szorakozni jarunk, sok amerikai kedvenc idotoltese a lovoldozes. No persze izlesek es pofonok.  Es nem ritka, hogy csaladtagok egymasnak kedves ajandekok helyett lofegyvert ajandekoznak egymasnak!?

Tudjuk a szlogen mindig ugyanaz: "Jogom van hozza! Meg kell vedenem magam es a tulajdonom", habar a francot sem erdekli a masik, de hat ez Amerika! Es az utobbi idoben egyre tobb meszarlas folyik, ahol amokfutok gyilkolnak, csak mert nekik ugy tetszik. Ez nem normalis! Egyaltalan nem, es szerencsere, hogy a liberalis es demokrata erzelmuek hangot emelnek mindez ellen, de sajnos a republikanus tamogatottsag illetve a fegyver gyarak hatalmas lobby-ja nem enged! Meg szavazasra is ezzel buzditanak! Nem kerdeses, hogy altalaban a deli allamok azok melyek foggal-korommel ragaszkodnak a fegyver viseleti joghoz, de mit is varjunk toluk. A minap el akartak szakadni az Egyesult Allamoktol [...] Es a fegyver viselet legnagyobb szoszoloja az National Rifle Association amelyet sejtem a fegyver gyarak mukodtetnek azert, hogy vedjek a "szegeny" fegyverviseloket a vedtelen liberalisoktol, akik nem hivei a gyilkolasnak es az eroszaknak.

Ma Newton-ban 26 ember vesztette eletet, kozottuk amibol 20 5-10 ev kozotti iskolas, csak mert valaki amokfutasba kezdett. Nemregiben Aurora bekes mozi latogatoi bantak meg, hogy elmentek a legujabb Batman produkciora.  2012 augusztusaban egy amokfuto egy szhik templomra tort ra es 6 embert lelott es 4 masikat megsebesitett. 2011-ben hasonlo eset tortent a hires Virginia Tech campus-on, ahol 32 embert lottek le es 17 megsebesitettek. Es sejtem, hogy meg sok ilyen esetrol szamolhatunk be!

A kerdes, hogy mikor jon ra az amerikai kormany es az amerikai tarsadalom, hogy sokkal erosebben kellene szabalyozni a lofegyver viseletet, mert kulonben rajuk szakad a pokol, ha mar nem szakadt rajuk. Ilyenkor a fegyvert viselok nem gondolkodnak el?

Ui. En bevallom nem vagyok egy felos ember, de itt Amerikaban mindig van bennem egy fajta bizonytalansag, mert sosem tudni, hogy ki rant fegyvert rad, csak azert mert neki ehhez "joga van"!?

Lezarultak a parlamenti valasztasok. Kihirtettek az eredmenyeket. Maros megye a helyhatosagi valasztasok utan a parlamenti valasztasokon is veszitett a magyar kepviseletebol, es nem tudom ha megallithato meg a folyamat. Elmentek sokan, masok mar meguntak ugyanazokat a neveket, masok meg radikalizalodtak. Ideje lenne elgondolkodnunk, de talan mar keso [...]?!


Es Frunda ur mar csak napokig viseli a szenatori cimet, utana visszavedlik o is egyszeru marosvasarhelyi polgarra, mint te vagy en, no persze azert o nem kell beossza a fizeteset, ahogy ma sokan teszik Marosvasarhelyen. A nemzet vesztett egy kepviselot, a varos meg nyert egy polgart. Orvendetes dolog, mert most mar nem szolitjak majd a "feladatok" a tisztelt urat a roman fovarosba, es tevekenykedhet otthon. Lesz ideje talalkozni a marosvasarhelyi polgarokkal, meghallgathatja a panaszaikat, sot o maga is megeli majd a marosvasarhelyi valosagot. Nem csak a kampanyban takarithatja a Marost, hanem minden hetvegen, sot, a sport merkozesekre is gyakrabban kilatogathat, sot meg tamogathajta is mindezeket. Futhat a Mikulasokkal is a varos foteren.  Sot mi tobb, lesz ideje figyelemmel kiserni a 2. szamu Altalanos Iskola nevvaltoztatasi ugyet is, es ahogy igerte ingyen vallalja majd a jogi kepviseletet. Lesz ideje felkeszulni az ugyved urnak, es szoritunk neki, hogy sikeruljon Bernady nevet az iskola falara aggatni. Ne csuggedjunk! Nyert a varos egy embert!

Ui. Remelem, hogy Frunda ur, igy bo felev leforgasa alatt elszenvedve 2 hatalmas politikai bukast (lasd helyhatosagi (polgarmester jelolt) es parlamenti valasztasok (szenator jelolt)), rajon, hogy ideje lesz atadni a stafetat a fiatal generacioknak amelyeket kineveltek, mert hat minden demokratikus szovetseg tamogatja a megujulast, nem de? [...]

Annak ellenere, hogy meg nincsenek vegleges eredmenyek, de azert mar lehet tudni hogyan alakulnak az aranyok a hetvegen tartott parlamenti valasztasokon. Ahogy varhato volt, a jobboldal kamatostul megfizette a szamlat amit eddig ok hajtottak be evekig a szerencsetlen valasztokon. Megerdemeltek, de sajnos a baloldal sem hoz ujat a nap alatt, sot nagy IMF hitelekre szamitok, mert hat kell fizetni a nyugdijakat es az alllami szektort, es persze sok ehes szajat kell most betomni kik eddig eheztek a politikai spektrum jobb oldalan "elhagyatva". Legyunk realisak, ma Romania nem termel annyit amennyit elkolt. Amolyan magyarorszagi Fidesz tipusu gyozelemnek tartom (lasd 2010), csak itt a baloldal gyozott. Felo, hogy hasonlo helyzet fog eloallni, mint Magyarorszagon!


Fura modon az RMDSZ annak ellenere, hogy teljes mertekig tamogatta a resztriktiv megoldasokat, nem ugy latszik, hogy fizetne a szamlat, mint azt a koalicios partner tette. Koszonik szepen, bekerultek a parlamentbe, mint ha mi sem tortent volna. Fura, hogy mig meg tegnap nagy baloldaliak voltak, ma mar megtagadjak akar Peter az Urat, es [mar] baratkoznak is a jobboldallal, habar meg nem biztos ez annyira [...] Varjuk meg a veget. Sejtem nagyon frusztraltak lesznek egyesek ha nem lesz miniszteri plecsni az irodajuk ajtajan.

Orvendek is, nem is! Orvendek annak, hogy van magyar kepviselet a Roman Parlamentben, de annak nem orvendek, sot undorodom, hogy ugyanazok a kepek koszonnek vissza akik atvertek az embereket es hozzajarultak, hogy emberek fizeteset levagjak, mig ok az allammal miliardos nagysagrendben uzleteltek. Azt jelenti, hogy az erdelyi magyar tarsadalom nem tud, vagy nem akar valtozni! Sajnos a kiszolgaltatottsag es a sajatos helyzet oket reszesiti elonybe es ezt ki is hasznaljak, mint minden valasztaskor! Mela undor fog el csak mikor rajuk gondolok!

Ui. 22 ev alatt most orvendek a legkevesbe, hogy ezek az emberek kepviselik az erdelyi magyarsag erdekeit. Tisztelet a kivetel, mert van rendes es ugyes ember, de a legtobbjuk ugy erzi, hogy barmit is tesznek (de inkabb nem tesznek!) nekik minden jar, de remelem, hogy ezt a fajta mentalitast sikerul megvaltoztatnunk!

Kampanycsend

Az egyeduli jo dolog, hogy vege a sardobalasnak. Eddig lehetett, most mar nem! Egyik nem kell utcanev tablat es torveny tervezetet vigyen a masiknak, es a masik sem kell lebecsmerelje az ellenfelet csak azert mert mas, es netan o is akar hasitani a tortabol melyhez mar sokan (a "kivaltsagosak") oly jol odaszoktak.

Es mint valaszto mit nyertem en az egeszbol? SEMMIT! Lattam ket erdelyi magyar partot aki kiszurta egymas szemet, mindenki ocsarolva a masikat, ellenben annal kevesebbet hallottam programokrol es szamadasrol. Ezek valahogy fura modon kimaradtak. Igergetesek azok vannak mindig, se szeri se szama, eredmeny [majdnem] semmi. Autonomia ide, elkobzott ingatlanok visszaszerzese oda, ingyen jogi kepviselet a marosvasarhelyi 2.-szamu Altalanos Iskolanak (a konnyem is kicsordult a meghatodastol [...]), csak kerdem en, 22 ev alatt errol miert nem esett szo? Konyviras, es az allammal valo uzleteles helyett talan ildomosabb lett volna ezzel foglalatoskodni, nem de?

Mi lesz a valasztas eredmenye? Mig mi acsarkodunk, mint azt tettuk mindig is, addig masok megnyerik a valasztast valoszinu 50% folennyel, es akkor ket pad kozott ulunk a majd foldon, es megint kezdjuk siratni a multunkat, hogy bezzeg nekunk erdelyi magyaroknak mily nehez a sorsa miota elcsatoltak.

Annak ellenere, hogy a politika altudomany, az utobbi idoben kezdtem foglalkozni vele, de bevallom szivesebben folytatom a kutatasaimat a szamitas tudomany vilagaban, ugyanis az tudomany es azaltal bizonyithato tenyeken alapul. A politika embereken - es maris ertelmet veszti a tudomany mint fogalom.  Mindezek ellenere probalom vizsgalni a jelenseget, mint egy tudomanyos tenyt, de nem megy! Minden felallitott elmelet megbukik, egy kiserlet tobbszor nem ismetelheto meg, szoval barmely kovetkeztetes elhamarkodott tenyallashoz vezet(het). 

Vizsgalodasom targya maga a politikus, es leven, hogy Erdely szulotte vagyok, igy megrekedtem az erdelyi [magyar] politikusnal. Annak ellenere, hogy sokuk meg idegen nyelvet sem beszel, netan makogja jobb esetben meg a roman nyelvet is amely hozzasegithetne ahhoz, hogy hallassa hangjat a Roman Parlamentben, sot az Europai Uniot is csak a plakatokrol ismeri hisz sokuk meg Moszkvaban szivtak magukba a demokracia levegojet, megengedem magamnak azt a lazasagot, hogy oket mint reprezentativ mintat tekintsem, es az esetleges kovetkezteteseimet kiterjesszem a teljes politikai tarsadalomra. 

Rajottem arra, hogy a volt kommunista tarsadalmak a politikusaikban latjak a megoldast, es valahogy minden Isteni rendelest "fentrol" varnak, pedig ok maguk a tarsadalom mozgato rugoi, de ennek ellenere van egy fajta fugges ami eleg szamottevo, de hat ellene csak akkor tudunk tenni, mikor paradigma valtas kovetkezik be onmagunkban. Ugy erzem, hogy erre varni kell meg nehany generaciot de szerintem bekovetkezik vagy legalabb is van ra esely.

A paradox ami megfogalmazodott bennem: "Hogy varunk megoldast azoktol az emberektol akik onmaguk juttattak az egyes orszagokat oda ahol eppen vannak (lasd gazdasagi valtsag)?"

Ezek az emberek juttattak oda az egyes gazdasagokat, a fiskalis politikakkal, a gazdasagi intezkedeseikkel, a permissziv torvenyekkel, a haborukkal es nem utolso sorban diletantizmusukkal. Nekik koszonhetjuk mindezt, es most tolunk varunk megoldast? Nevetseges! Nekik nincs megoldasuk! Ha lett volna nem tartanank itt! Es fura modon, alatamasztva a vegellathatatlan emberi butasagunkat, ujra megszavazzuk oket!



Ha mar Zeno nem mondja meg, vagy nem igazan erdekli a valasztokat amiket mond, akkor majd kezebe veszi az ugyet Frunda polgartars es o megmondja. Legutobb azt mondta, hogy mas mit nem csinal. En sokkal jobban orvendtem volna ha arrol beszelne, hogy o, mint jelolt mit csinal [...] Sejtem arrol nincs sok mindent mit meselni, igy hat Frunda polgartars beallt politikai elemzonek es arrol magyaraz, hogy mas mit nem csinal illetve mit nem tud. 

Ketsegtelen a politika ezt is magaban foglalja es torvenyes [habar a moralis voltat firtatnam], mikor is negativ kampanyt folytatunk, de sokkal hatekonyabb lenne ha ezt nem egy politikus mondana, hanem rabizna a valasztokra, hogy ok dontsek el, hogy az ellenjelolt mit csinal(t) es mit nem netan mit tud es mit nem. Talan meg igaza is van Frunda elemzo urnak, nem tudom szemelyesen megitelni, de ezaltal, hogy o kezdi magyarazni a buta erdelyi paraszt nepnek, hogy mas mit nem csinal, mit tud es mit nem, bizony elgondolkodtat, hogy:
1) nagyon hulyenek nez, mert feltetelezi, hogy nem ertem, es neki, mint a nemzet "megmentojenek" es "orokjogu szenatoranak" kell elmagyaraznia a tenyallast, hogy en paraszt is megertsem
2) nincs mit neki mondani igy masokat "dicser"
3) fel az ellenfeltol, es probal minden eszkozzel szimpatizansokra lelni Marosvasarhelyen azaltal, hogy masokat "befeketit".

Nos hat majd az olvaso eldonti, hogy ki mire gondol, talan megjegyzeseket is lehet hozzafuzni, de az ketsegtelen, hogy en nem kerek a Frunda polgartars "ravilagito" magyarazatabol, meg ha nem is vagyok szenator, mint a nagyerdemu, tudok olvasni es gondolkodni szabadon es eldontom majd en, hogy az ellenjelolt mit csinal vagy eppen mit nem csinal. Ahogy mondtam en arra lettem volna kivancsi, hogy o mint jelolt mit iger, mert a "csinalas" az mar csak mese, de errol meggyozodhettunk az elmult 22 evben.

Ami a nagyerdemu polgartarsat illeti, annyit ert el, hogy szavait meg nagyobb hitetlenseggel kezelem es minden egyes ilyen "johiszemu" cselekedetevel csak ratesz egy lapattal arra a tenyre, hogy nem erdemel bizalmat.

Ui. Mar sokan kerdeztek, hogy nem felek ilyeneket irni? Nem, nem felek! Nincs amit felnem, nem tartozom senkinek, nem vagyok lekotelezettje senkinek, es probalok targyilagos maradni, mert azt nem lehet tamadni. Szent meggyozodesem, hogy erdely magyarsaga csak kozosen tud ervenyesulni, de ehhez radikalis valtozasoknak kell bekovetkezniuk, es meg kell ertetni a nagyerdemuekkel, hogy a politikus allas nem biztosit nyugdijat meg Frunda polgartarsnak sem. Addig maradnak a polcon, mig elvezik az emberek bizalmat! Es ma sok RMDSZ eloljaro NEM elvezi [mar] az erdelyi magyarok bizalmat!