A minap olvastam egy blog bejegyzest Koranyi Balazs digitalis tollabol, es elegge magamra ismertem. No persze Balazsek csak kesobb lattak be azt amit en 2002-ben megtapasztaltam, mikor rajottem, hogy Magyarorszagon kivul is van elet, sot ... 
(Megjegyzes: Volt szerencsem Csaba es Maria jovoltabol Balazsekkal talalkozni Sydney-ben, egy parkban amelynek bevallom becsulettel a nevet sem tudom!)
A "divany effektus" (lasd blog bejegyzes) mely Balazsekat megerintette, engem szerencsere nem fenyegetett akkor. Mas celok hajtottak egykoron, de ma mar en is hasonlo dolgok miatt hagytam ott Magyaroszagot es Erdelyt.  Nem akarok tul kritikus lenni, mert mindket orszag csodalatos dolgokat adott nekem, melyekert orokke halas leszek, de nem volt eleg.  Egyszeruen nem volt eleg. Akkor meg nem igazan tudjam en azt szavakba onteni, de valami mas kellett. Ma mar sikerul is szavakba ontenem mindazt mit egykoron csak ereztem. 

Nem szeretnek egy szegeny orszagban elni. Nem szeretnek olyan helyen elni ahol az emberke utaljak egymast, ahol irigykednek azert, azert mert neked van, nekik meg nincs. Nem szeretnek olyan orszagban elni ahol a legelemibb csirajat sem eszlelni a demokracianak. Nem szeretem azt az orszagot ahol ratermetlen politikusok vezetnek, akik csalnak, lopnak hazudnak, es raadasul mindezt a nepuk karara teszik. Nem szeretnek egy olyan orszagban elni ahol nem tudjak tisztelni a masik velemenyet, es ha netan mas velemenyen vagy, akkor "agymosottnak" titulalnak. Nem szeretem azt az orszagot, ahol csak azok ervenyesulnek akik "ugyeskednek". Nem szeretem azt az orszagot ahol a rendes adofizeto polgart hulyenek nezik. Nem szeretem azt az orszagot ahol megszolnak ha ilyen vagy olyan ujsagot olvasol a tomegkozlekedesen. Ne szeretem azt az orszagot ahol azert alkalmaznak valahova, mert ismersz valakit es kevesbe azert, mert eppen ratermett vagy az illeto allasra.

Ellenben ... szeretek olyan oszagban elni ahol beszelhetunk joleti tarsadalomrol. Szeretek olyan orszagba elni, ahol az emberek nem irigykednek, mert nagy atlagban mindenkinek van. Kinek tobb, kinek kevesebb de van. Szeretek olyan orszagban elni, ahol lelegzik es szomjuhozzak a demokraciat. Szeretem az olyan orszagot ahol a politikusok nem megelhetesi politikusok, hanem ezzel foglalkoztak egyetemi tanulmanyaik alatt is, es nincsenek raszorulva, es nem kell meghasonlaniuk nehany szazezer forintert. Szeretek olyan orszagban elni ahol az elnok nem masol, vagy ha masol akkor lemond es nem kezd hazudozni. Szeretek olyan orszagban elni ahol mindenki fizet adot es ez latszik a kornyezeteden, mert minden szep, tiszta es a penz nagyresze nemes es hasznos celokra van forditva. Szeretem azt az orszagot ahol azert vesznek fel dolgozni, mert te vagy a legmegfelelobb az illeto poziciora, es nem kell senkit ismerned a cegen belul, hogy ez meg is tortenjen.

Ketsegtelen, az ido telik es elobb-utobb el kell donteni, hogy hol? Akar csak Balazsek, jomagam is hanyagolom [egyelore] ezt a kerdest, es talan egyszer majd ujra Budapest vagy netan Marosvasarhely, de felo, hogy annyi ev tavollet utan mar csak egy idegen taj lesz, ahova kellemes emlekek fuznek, a csalad, az iskola, a baratok, a szerelmek, az utca, a ter,  es minden ami te voltal de ma mar nem vagy. 

U.i. Barmi is tortenne az utopia csapdajaban, Marosvasarhely mindig a vilag kozepe lesz es marad ha nem mashol de a szivemben biztosan.

Imi este cu parere de rau, caci l-am sustinut la alegerile de acum cativa ani, dar Crin Antonescu a esuat mizerabil (vezi "failed miserably" in engleza) si sansele-i fiind nule de a reveni, comite eroare peste eroare. Ultima boacana e cooptarea lui George Becali (alias Gigi Becali) in USL, mai bine zis in randurile PNL, caci procentele greu castigate se topesc pe zi ce trece, si le trebuiesc bani pentru campania electorala si trebuie cineva sa tina si prima pagina a ziarelor.
Sa fim seriosi, acest om, desi nu neg faptul ca i-a ajutat pe multi nevoiasi din Romania, este mascota Romaniei la Parlamentul European. Personajul vorbeste de la sine, nu are nevoie de introducere. USL se injoseste in ultimul hal pentru niste voturi amarate. Acest lucru arata adevarata valoare a stimatului "presedinte interimar". Se inhaita cu oricine, caci desi e o epava politica, incearca sa se mentina pe linia de plutire dar fara mari succese.

In viata profesionala nu prea s-a manifestat, in Parlament se pare ca nici o lege nu ii poarta numele, odata Traian Basescu suspendat, a fost presedintele interimar desemnat (nu fiindca era el foarte capabil, dar abil s-a autoproclamat Presedintele Senatului inainte de votul privind suspendarea presedintelui), dar a picat repede, inainte ca sa se obisnuiasa cu ideea "presedentiei". A devenit un personaj penibil, care vorbeste engleza la fel de bine ca presedintele actual, care minte oamenii in fata, si care se face de ras in fiecare zi. 

E imbucurator, ca timpul a lucrat in favoarea cetatenilor, si a ararat ca nici Guvernul Ponta si nici Crin Antonescu nu sunt un tandem de sustinut, caci se pare caci desi cei de la PDL furau si faceau investitii paguboase, dar macar conduceau tara, pe cand ceata de pitigoi USL ... duce tara spre faliment. 

P.S. De privatizarea Oltchim sa nu vorbim ca e de rusinea lumii. Daca s-au injosit pana la Becali ma astept sa se milogeaca si in fata lui D. Diaconescu, un alt personaj sinistru din politica romaneasca. Mai ramane Vadim Tudor, dar nu m-as mira daca ar intra si dansul in PNL la cererea milostiva a presedintelui de partid Antonescu.

Tudom, hogy nem leszek nepszeru ezzel az amerikaiak koreben, de a valosag az valosag, ha tetszik ha nem. A bejegyzes cime is lehetett volna inkabb: "Hogyan ut vissza a demokracia", de meg akartam orizni a sorozatot amit elinditottam, igy hat maradjunk a Valami Amerika egy ujabb reszenel.
Ma kirobbant egy botrany a University of Texas (Austin, TX) korul, espedig egy fiatal holgy, nev szerint Abigail Fisher azt serelmezi, hogy etnikai okok miatt nem kerult be a fentebb emlitett egyetemre. Annyit kell tudni a fentebb emlitett egyetem felveteli polikajarol, hogy a helyek 75% a gimnaziumi eredmenyek alapjan osztjak el, de a fentmarado 25% helyeket "holisztikus" modon (lasd Washington Post cikk) osztjak el, melyben nagy szerepe van a faji hovatartozasnak. Ez a politika igen csak jelen van az allami szektorban Amerikaban, igy lehetoseget adva bizonyos kissebbsegeknek bejutni bizonyos helyekre, melyeket eddig csak feherek lattak el. Amolyan numerus clausus ha tetszik csak forditott formajaban. 

Ahogy a tenyek is alatamasztjak Fisher, aki feherboru, nem kerult be a 75%-ba, de a fentmaradt helyeken olyan afrikai amerikai es spanyol ajku diakok kerultek be akik nala gyengebben teljesitettek a gimnaziumban. Szoval segitjuk a kissebbseget annak aran, hogy eltekintunk a fizikai valosagtol, felaldozva a kompetenciat a rasszizmus/eloiteletek elleni kuzdelem oltaran. Mestersegesen probalunk valamit tuzzel-vassal vedeni, de realis alapja nincs, mert nem kompetencia alapjan tortenik a valasztas. A pozitiv diszkriminacio atcsapott negativ diszkriminacioba. Es igen, serulnek jogok! Az Amerikai Fellebviteli Birosag majd dontest hoz, de szerintem Fisher-nek minden eselye van pert nyerni.

Meg kell ertenunk, hogy a mestersegesen fentartott rendszerek valos idon belul kontra-produktivakka vallnak, meg ha ezt en is mondom, aki Erdelyben szulettem es a romaniai magyar kissebbseg resze vagyok es tudom mit jelent a kissebbsegi let.

Igen. Szidni a masikat az nagyon megy nekunk magyaroknak. Foleg ebben a zavaros es nagyon kilatastalan gazdasagi helyzetben a gyulolet, az indulat, az erzelem elszabadul es manapsag "zsidozni", "ciganyozni" netan "romanozni" teljesen bevalt modszer, meg talan karomlasnak sem szamit. Mindennapos. A zsidokat szidjuk mert "felvasaroltak [olcson] az orszagot", a ciganyokat mert "minden segelyt rajuk forditunk", a romanokat (kik nagyreszt erdelyi magyarok, es nem sajat akaratukbol lettek egyik naprol a masikra roman allampolgarok [...]), mert "elveszik a munkankat".

No persze nem kell sokat visszalapozni a tortenelemben, es rogvest rajovunk, hogy a gyatra gazdasagi helyzet az ami melegagya volt annak, hogy a nemzetszocializmus 1933-1945 kozott viragozhatott Nemetorszagban. Persze Hitler csodalatos szonoki tehetsege es Goebbels propaganda miniszteriuma nagymertekben hozzajarult, hogy mindezt hitelkepesse is tettek, de nem merem meltatni nagysagukat (kimondottan szakmai szemmel itelve), mert meg elzarnak a nacizmus (lasd nemzetszocializmus) elteteseert, pedig ez maga a valosag. A nemetek az elso nagy haboru utan elszenvedett frusztraciojukat a nemzetszocializmusban lattak megoldva, no es persze az NSDAP vezetoiben. (Hitler minden idok egyik legnagyobb szonoka volt, ha tetszik ha nem!)


Ketsegtelen mindenki tudja, hogy mindez hova vezetett, de sajnos manapsag ujra eros langon eg minden ami a gyulolettel kapcsolatos. Ilyen az ember. Ha hibaztatni kell valakit akkor onmagat fogja utoljara. Sokkal konnyebb, egyszerubb es kenyelmesebb masokat vadolni es bantani a sajat szemelyes kudarcaiert.

No de ha mar szidjuk a masikat akkor "hogyan" tegyunk? Ketsegtelen, hiszem es vallom, az embernek szabad akarata van es sajat gondolatai (legalabb is sokaknak remelhetoleg igen) es a szolasszabadsag joga mindenkit megillet. Jomagam nem tartom okos/jo/celravezeto (sot teljes mertekben elitelem) dolognak egy nepet, egy nemzetet szidni, de sokaknak ez nem okoz gondot, es meg is teszik. Igaz, manapsag egyre tobb orszagban hoznak drasztikus torvenyeket, melyek komolyan buntetik a gyuloletet, a gyuloletre valo felbujtast (lasd gyulolet beszed), de azt sem tartom igazsagosnak, hogy valaki ne mondhassa, hogy o eppen gyuloli a zsidokat, netan a ciganyokat es nem szereti a romanokat. Ez az ember igy erez, sosem fog maskeppen, es ez nem is fog valtozni, meg ha tuzzel-vassal is kuzdunk ellene. O igy gondolja, o igy erzi es ezen erzelmeitol vezerelve cselekszik. Ha megtiltjuk neki, hogy o ezt nyiltan elmondhassa, akkor a demokracia egyik alapszabalyat rugjuk fel. Ha meg nem vedjuk meg a masik felet a gyulolettol, akkor a demokracia masik szabalyat tagadjuk meg. Kinek van igaza? Mit szabad mondani es mit nem?

Amerika is hasonlo hajoban evez, hisz szerintem a feherek es a feketek kozott oriasi [anyagi, tarsadalmi, szocialis] kulonbsegek es konfliktusok vannak, de itt a torvenyek igencsak vedik a szemelyes jogokat, es ennek felelmeben nem is mernek nyiltan mondani semmit, de burkoltan ugy cselekszenek, ahogy azt az erzeseik diktaljak. Ne bujjunk el, Amerikaban egyik rasszista gyilkossag eri a masikat. Tudom ez sokaknak faj, de ez a valosag, es ha tetszik ha nem be kell vallani, letezik, es barmilyen torvenyt is hoznak a konfliktusok nem szunnek meg es sosem fognak!. Ketsegtelen az oktatas segit(het) megerteni a masikat, a tolunk kulonbozot, de egyertelmuen a gyuloletet nem lehet az emberbol kiirtani. Franciaorszagban a helyhatosagi valasztasokkor 20% az aktiv lakossagnak a Front National szelsojobb partra szavaztak. Szegyenkezve mondjak a franciak, de ez a valosag, azok az emberek nem akarnak bevandorlokat, stb. Nem lehet veka ala rejteni ezeket a szavazatokat. Leteznek, ok a gyuloletben latjak a megoldast, es a romlott gazdasagi helyzetert a kulfodi bevandorlokat tartjak felelosnek, es nem akarnak ujabb bevandorlokat. Ok igy latjak, igy ereznek, ezt akarjak! Tiltsuk be oket, mert gyuloletet szitanak? Ha megtesszuk akkor alapveto jogaiktol fosztjuk meg oket! O igy erez, o ezt gondolja! Miert kellene neki elhallgatni ezt?

A szolasszabadsag szerintem a demokracia egyik legnagyobb vivmanya, de bizony nehez megtalalni azt a hatarfeluletet amely lehetoseget biztosit, hogy barki szabadon elmondhassa a velemenyet, de mindezt ugy tegye, hogy masokat ne bantson es ne karositson. Modern paradox!


Nehany hete megfogadtam, hogy nem erdekel [behatobban] az otthoni politika, hisz nem elek ott, sokak meg azt is allitjak (!), hogy jogom sincs velemenyt nyilvanitani, ami sajna a totalitarius rendszerekre emlekeztet, de hat ne feledjunk sokan kozulunk ilyen rendszerben nevelkedtunk, es meg manapsag is elzarkozunk a demokracia alapertekeitol, mert hat minek nekunk demokracia, nem de?!
No persze tudni kell, hogy ez az "elfordulas" nem megy ilyen konnyen, es azert aranylag minden media jelentest elolvasok napi szinten, mert hat a multadat, az eredetedet nem tagadhatod meg, habar eleg sok kivandorolt tuzzel-vassal kuzd is ezert, de ketsegtelen, reakcio szinten en is moderaltam magam, annak ellenere, hogy velemenyt formaltam es fogok az elkovetkezendokben is, mert hat a szabad velemeny nyilvanitas a democracia egyik alappillere. Akinek nem tetszik az tuntethet ellene!

Leven, hogy az uborka szezonnak befellegzett, "partunk es kormanyunk" leporolja ujra a magyarsagunkra raszallott port, es ujra szembe hintik velunk, mert hat ha massal mar nem tudnak szediteni, akkor marad a magyarsag, az identitas tudat. RMDSZ-rol beszelek, hogy felreertes ne essek.

Elbuktak az iskolakat, a Miko ugyben sem tortent semmi erdemleges, hanem csak egy politikai celokra felhasznalt tuntetes lett, ami ma mar feledesbe merult. A gazdasagrol ne beszeljunk (!), mert hat ott a honatyaink nem igazan jeleskednek, csak ha sajat erdekekrol esik szo (lasd Verestoy vagy Frunda szenator urakat, es sejtem a lista ennel sokkal hosszabb). Fura modon ez paradox, hisz a gazdasag es az atlag allampolgar legyen az magyar , roman, stb. egyre nehezebben tengeti a hatralevo napjait, a tisztelt honatyak meg csak egyre gyarapodnak, sejtem a sovany allami alkalmazott fizetesekbol, mert hat mibol masbol, nem de? Bun volna oket valamivel is meggyanusitani, hogy vadaskodasrol ne beszeljunk [...] Uram bocsass meg, hogy ilyen gondolatok fordulnak meg a fejemben! Bunos vagyok, romlott egyeniseg!

Hat ha erdemileg nem teszunk semmit, mert az utobbi honapkban RMDSZ oldalrol akkora csend volt (ne emlitsuk a csufos helyhatosagi szereplest Vasarhelyen, Szaszregenben!), hogy hallatszott a remegesuk, mert hat ujra igazi erdelyi magyar politikuskent mi oda fordulunk ahol nyujtjak a kezet csokra. A tisztelt erdelyi magyar politikum azt tud, kezet csokolni es hajlongani azok elott akik vezetnek. Lehel az baloldal, lehet az jobb oldal, es meg talan az ordoggel is cimboralnanak csak legyen barsony szek es Kelemen ur lehessen "miniszter", mert hat ha mar szakmailag nem vitte semmire (javitson kerem ki valaki ha tevednek!), akkor miniszter csak legyen, amiert is mi kozemberek dolgoztunk meg, mert elmentunk szavazni, o meg csak fogadalmakat tesz ember es Isten szine elott. Hasonlo a helyzet Marko urral is, de remelem ot mar hamarosan elfeledhetjuk. Nem az emberrel van a gondom, nem ismerem es nem is all szandekomban ilyen emberekkel ismerkedni, hanem Marko Belaval a politikussal.

No de hat kell a szavazat nagyon kell es hat akkor valami komoly dologgal kell eloallni. Alkotmany. "Mi magyarok" egyenesen a roman alkotmanyt fogjuk megvaltoztatni, mert nekunk el kell ismerjek az alaptorvenyben, hogy a magyar nyelv igy meg ugy. Javaslom, hogy "mi magyarok" szavazzuk meg holnap, hogy Romania elnoke legyen magyar, ha mar Amerikaban egy rasszista kornyezetben lehetett fekete boru elnok, akkor ideje ha otthon is radikalis valtozasok kovetkeznek. Meg van nehany javaslatom tisztelt Kelemen ur, ingyen elkuldom Onnek!

No persze sejtem Kelemen urat inkabb a verselesre oktattak mintsem a fejszamolasra, de hat ha mar igy esett, akkor meg kell tanitani Kelemen Hunor urat, hogy ilyen dolgokat  szamokkal kell alatamasztani de azok nem leteznek, de hat egy koltonek, de talan legjobb esetben irodeaknak vagy verselonek ez nehezen megy. (Megjegyzes: A modern tarsadalmakat nem koltok hoztak letre hanem mernokok, jogaszok es kozgazdaszok, no de ezt sejtem nehez lenne megertetni Kelemen deakkal. Kar a faradtsagert!)

Sajnos a deakosdi maskaraba Borbely ur is bekeveredik, de hat "sok lud disznot gyoz" alapon ertheto, hogy a sok bohoc, deak es egyeb allatfajta kozott ma mar o is riogatja a nemzetet, mert megjelentek a mas magyar partok (onmagukban nevetsegesek es csufosan leszerepeltek, de ez legyen az o gondjuk!) de ahelyett, hogy osszetartasra hivna a nemzetet riogatja oket. Igazi tragikomedia RMDSZ stilusban. Ha kenyeret nem tudunk (talan nem akarunk?) adni a nepnek, akkor adjunk cirkuszt es ebben a deakek tokeletesek. A problema az, hogy mi meg mindig sajnos (!) fogekonyak vagyunk az ilyen olcso, tartalom nelkuli cirkuszra, ok meg bohoznak elottunk mint valami nevetseges babuk.

Mikor megszunik a taps, akkor a bohocoknak is befellegzett! Remelem idovel megtanuljuk ertekelni a muveszeteket es tudunk majd kulonbseget tenni olcso, nevetseges bohozat kozott es igazi muveszet kozott.