Valami Amerika (8. resz)

Amerika nagy elonye egyben a hatranya is. Demokracia van es ha betartod a "szabalyokat", akkor mindent szabad, meg akar fegyvert vasarolni is. Ez egy liberalis gondolkodasu europait igencsak elrettent, hisz nem erti, hogy minek kell neki lofegyver, de ezt egy republikanus nagyon konnyen elmagyarazza: "mert neki joga van hozza es buszke erre". 


Igen, Amerika a lofegyverek hazaja, es mig mi mar kezdunk roluk megfeledkezni Amerikaban meg csak most igazan van divatja a fegyverkezesnek. Mig mi europaiak szorakozni jarunk, sok amerikai kedvenc idotoltese a lovoldozes. No persze izlesek es pofonok.  Es nem ritka, hogy csaladtagok egymasnak kedves ajandekok helyett lofegyvert ajandekoznak egymasnak!?

Tudjuk a szlogen mindig ugyanaz: "Jogom van hozza! Meg kell vedenem magam es a tulajdonom", habar a francot sem erdekli a masik, de hat ez Amerika! Es az utobbi idoben egyre tobb meszarlas folyik, ahol amokfutok gyilkolnak, csak mert nekik ugy tetszik. Ez nem normalis! Egyaltalan nem, es szerencsere, hogy a liberalis es demokrata erzelmuek hangot emelnek mindez ellen, de sajnos a republikanus tamogatottsag illetve a fegyver gyarak hatalmas lobby-ja nem enged! Meg szavazasra is ezzel buzditanak! Nem kerdeses, hogy altalaban a deli allamok azok melyek foggal-korommel ragaszkodnak a fegyver viseleti joghoz, de mit is varjunk toluk. A minap el akartak szakadni az Egyesult Allamoktol [...] Es a fegyver viselet legnagyobb szoszoloja az National Rifle Association amelyet sejtem a fegyver gyarak mukodtetnek azert, hogy vedjek a "szegeny" fegyverviseloket a vedtelen liberalisoktol, akik nem hivei a gyilkolasnak es az eroszaknak.

Ma Newton-ban 26 ember vesztette eletet, kozottuk amibol 20 5-10 ev kozotti iskolas, csak mert valaki amokfutasba kezdett. Nemregiben Aurora bekes mozi latogatoi bantak meg, hogy elmentek a legujabb Batman produkciora.  2012 augusztusaban egy amokfuto egy szhik templomra tort ra es 6 embert lelott es 4 masikat megsebesitett. 2011-ben hasonlo eset tortent a hires Virginia Tech campus-on, ahol 32 embert lottek le es 17 megsebesitettek. Es sejtem, hogy meg sok ilyen esetrol szamolhatunk be!

A kerdes, hogy mikor jon ra az amerikai kormany es az amerikai tarsadalom, hogy sokkal erosebben kellene szabalyozni a lofegyver viseletet, mert kulonben rajuk szakad a pokol, ha mar nem szakadt rajuk. Ilyenkor a fegyvert viselok nem gondolkodnak el?

Ui. En bevallom nem vagyok egy felos ember, de itt Amerikaban mindig van bennem egy fajta bizonytalansag, mert sosem tudni, hogy ki rant fegyvert rad, csak azert mert neki ehhez "joga van"!?

0 Comments:

Post a Comment