A politikus paradox

Annak ellenere, hogy a politika altudomany, az utobbi idoben kezdtem foglalkozni vele, de bevallom szivesebben folytatom a kutatasaimat a szamitas tudomany vilagaban, ugyanis az tudomany es azaltal bizonyithato tenyeken alapul. A politika embereken - es maris ertelmet veszti a tudomany mint fogalom.  Mindezek ellenere probalom vizsgalni a jelenseget, mint egy tudomanyos tenyt, de nem megy! Minden felallitott elmelet megbukik, egy kiserlet tobbszor nem ismetelheto meg, szoval barmely kovetkeztetes elhamarkodott tenyallashoz vezet(het). 

Vizsgalodasom targya maga a politikus, es leven, hogy Erdely szulotte vagyok, igy megrekedtem az erdelyi [magyar] politikusnal. Annak ellenere, hogy sokuk meg idegen nyelvet sem beszel, netan makogja jobb esetben meg a roman nyelvet is amely hozzasegithetne ahhoz, hogy hallassa hangjat a Roman Parlamentben, sot az Europai Uniot is csak a plakatokrol ismeri hisz sokuk meg Moszkvaban szivtak magukba a demokracia levegojet, megengedem magamnak azt a lazasagot, hogy oket mint reprezentativ mintat tekintsem, es az esetleges kovetkezteteseimet kiterjesszem a teljes politikai tarsadalomra. 

Rajottem arra, hogy a volt kommunista tarsadalmak a politikusaikban latjak a megoldast, es valahogy minden Isteni rendelest "fentrol" varnak, pedig ok maguk a tarsadalom mozgato rugoi, de ennek ellenere van egy fajta fugges ami eleg szamottevo, de hat ellene csak akkor tudunk tenni, mikor paradigma valtas kovetkezik be onmagunkban. Ugy erzem, hogy erre varni kell meg nehany generaciot de szerintem bekovetkezik vagy legalabb is van ra esely.

A paradox ami megfogalmazodott bennem: "Hogy varunk megoldast azoktol az emberektol akik onmaguk juttattak az egyes orszagokat oda ahol eppen vannak (lasd gazdasagi valtsag)?"

Ezek az emberek juttattak oda az egyes gazdasagokat, a fiskalis politikakkal, a gazdasagi intezkedeseikkel, a permissziv torvenyekkel, a haborukkal es nem utolso sorban diletantizmusukkal. Nekik koszonhetjuk mindezt, es most tolunk varunk megoldast? Nevetseges! Nekik nincs megoldasuk! Ha lett volna nem tartanank itt! Es fura modon, alatamasztva a vegellathatatlan emberi butasagunkat, ujra megszavazzuk oket!


0 Comments:

Post a Comment