Igen. Szidni a masikat az nagyon megy nekunk magyaroknak. Foleg ebben a zavaros es nagyon kilatastalan gazdasagi helyzetben a gyulolet, az indulat, az erzelem elszabadul es manapsag "zsidozni", "ciganyozni" netan "romanozni" teljesen bevalt modszer, meg talan karomlasnak sem szamit. Mindennapos. A zsidokat szidjuk mert "felvasaroltak [olcson] az orszagot", a ciganyokat mert "minden segelyt rajuk forditunk", a romanokat (kik nagyreszt erdelyi magyarok, es nem sajat akaratukbol lettek egyik naprol a masikra roman allampolgarok [...]), mert "elveszik a munkankat".

No persze nem kell sokat visszalapozni a tortenelemben, es rogvest rajovunk, hogy a gyatra gazdasagi helyzet az ami melegagya volt annak, hogy a nemzetszocializmus 1933-1945 kozott viragozhatott Nemetorszagban. Persze Hitler csodalatos szonoki tehetsege es Goebbels propaganda miniszteriuma nagymertekben hozzajarult, hogy mindezt hitelkepesse is tettek, de nem merem meltatni nagysagukat (kimondottan szakmai szemmel itelve), mert meg elzarnak a nacizmus (lasd nemzetszocializmus) elteteseert, pedig ez maga a valosag. A nemetek az elso nagy haboru utan elszenvedett frusztraciojukat a nemzetszocializmusban lattak megoldva, no es persze az NSDAP vezetoiben. (Hitler minden idok egyik legnagyobb szonoka volt, ha tetszik ha nem!)


Ketsegtelen mindenki tudja, hogy mindez hova vezetett, de sajnos manapsag ujra eros langon eg minden ami a gyulolettel kapcsolatos. Ilyen az ember. Ha hibaztatni kell valakit akkor onmagat fogja utoljara. Sokkal konnyebb, egyszerubb es kenyelmesebb masokat vadolni es bantani a sajat szemelyes kudarcaiert.

No de ha mar szidjuk a masikat akkor "hogyan" tegyunk? Ketsegtelen, hiszem es vallom, az embernek szabad akarata van es sajat gondolatai (legalabb is sokaknak remelhetoleg igen) es a szolasszabadsag joga mindenkit megillet. Jomagam nem tartom okos/jo/celravezeto (sot teljes mertekben elitelem) dolognak egy nepet, egy nemzetet szidni, de sokaknak ez nem okoz gondot, es meg is teszik. Igaz, manapsag egyre tobb orszagban hoznak drasztikus torvenyeket, melyek komolyan buntetik a gyuloletet, a gyuloletre valo felbujtast (lasd gyulolet beszed), de azt sem tartom igazsagosnak, hogy valaki ne mondhassa, hogy o eppen gyuloli a zsidokat, netan a ciganyokat es nem szereti a romanokat. Ez az ember igy erez, sosem fog maskeppen, es ez nem is fog valtozni, meg ha tuzzel-vassal is kuzdunk ellene. O igy gondolja, o igy erzi es ezen erzelmeitol vezerelve cselekszik. Ha megtiltjuk neki, hogy o ezt nyiltan elmondhassa, akkor a demokracia egyik alapszabalyat rugjuk fel. Ha meg nem vedjuk meg a masik felet a gyulolettol, akkor a demokracia masik szabalyat tagadjuk meg. Kinek van igaza? Mit szabad mondani es mit nem?

Amerika is hasonlo hajoban evez, hisz szerintem a feherek es a feketek kozott oriasi [anyagi, tarsadalmi, szocialis] kulonbsegek es konfliktusok vannak, de itt a torvenyek igencsak vedik a szemelyes jogokat, es ennek felelmeben nem is mernek nyiltan mondani semmit, de burkoltan ugy cselekszenek, ahogy azt az erzeseik diktaljak. Ne bujjunk el, Amerikaban egyik rasszista gyilkossag eri a masikat. Tudom ez sokaknak faj, de ez a valosag, es ha tetszik ha nem be kell vallani, letezik, es barmilyen torvenyt is hoznak a konfliktusok nem szunnek meg es sosem fognak!. Ketsegtelen az oktatas segit(het) megerteni a masikat, a tolunk kulonbozot, de egyertelmuen a gyuloletet nem lehet az emberbol kiirtani. Franciaorszagban a helyhatosagi valasztasokkor 20% az aktiv lakossagnak a Front National szelsojobb partra szavaztak. Szegyenkezve mondjak a franciak, de ez a valosag, azok az emberek nem akarnak bevandorlokat, stb. Nem lehet veka ala rejteni ezeket a szavazatokat. Leteznek, ok a gyuloletben latjak a megoldast, es a romlott gazdasagi helyzetert a kulfodi bevandorlokat tartjak felelosnek, es nem akarnak ujabb bevandorlokat. Ok igy latjak, igy ereznek, ezt akarjak! Tiltsuk be oket, mert gyuloletet szitanak? Ha megtesszuk akkor alapveto jogaiktol fosztjuk meg oket! O igy erez, o ezt gondolja! Miert kellene neki elhallgatni ezt?

A szolasszabadsag szerintem a demokracia egyik legnagyobb vivmanya, de bizony nehez megtalalni azt a hatarfeluletet amely lehetoseget biztosit, hogy barki szabadon elmondhassa a velemenyet, de mindezt ugy tegye, hogy masokat ne bantson es ne karositson. Modern paradox!


0 Comments:

Post a Comment