Nehany hete megfogadtam, hogy nem erdekel [behatobban] az otthoni politika, hisz nem elek ott, sokak meg azt is allitjak (!), hogy jogom sincs velemenyt nyilvanitani, ami sajna a totalitarius rendszerekre emlekeztet, de hat ne feledjunk sokan kozulunk ilyen rendszerben nevelkedtunk, es meg manapsag is elzarkozunk a demokracia alapertekeitol, mert hat minek nekunk demokracia, nem de?!
No persze tudni kell, hogy ez az "elfordulas" nem megy ilyen konnyen, es azert aranylag minden media jelentest elolvasok napi szinten, mert hat a multadat, az eredetedet nem tagadhatod meg, habar eleg sok kivandorolt tuzzel-vassal kuzd is ezert, de ketsegtelen, reakcio szinten en is moderaltam magam, annak ellenere, hogy velemenyt formaltam es fogok az elkovetkezendokben is, mert hat a szabad velemeny nyilvanitas a democracia egyik alappillere. Akinek nem tetszik az tuntethet ellene!

Leven, hogy az uborka szezonnak befellegzett, "partunk es kormanyunk" leporolja ujra a magyarsagunkra raszallott port, es ujra szembe hintik velunk, mert hat ha massal mar nem tudnak szediteni, akkor marad a magyarsag, az identitas tudat. RMDSZ-rol beszelek, hogy felreertes ne essek.

Elbuktak az iskolakat, a Miko ugyben sem tortent semmi erdemleges, hanem csak egy politikai celokra felhasznalt tuntetes lett, ami ma mar feledesbe merult. A gazdasagrol ne beszeljunk (!), mert hat ott a honatyaink nem igazan jeleskednek, csak ha sajat erdekekrol esik szo (lasd Verestoy vagy Frunda szenator urakat, es sejtem a lista ennel sokkal hosszabb). Fura modon ez paradox, hisz a gazdasag es az atlag allampolgar legyen az magyar , roman, stb. egyre nehezebben tengeti a hatralevo napjait, a tisztelt honatyak meg csak egyre gyarapodnak, sejtem a sovany allami alkalmazott fizetesekbol, mert hat mibol masbol, nem de? Bun volna oket valamivel is meggyanusitani, hogy vadaskodasrol ne beszeljunk [...] Uram bocsass meg, hogy ilyen gondolatok fordulnak meg a fejemben! Bunos vagyok, romlott egyeniseg!

Hat ha erdemileg nem teszunk semmit, mert az utobbi honapkban RMDSZ oldalrol akkora csend volt (ne emlitsuk a csufos helyhatosagi szereplest Vasarhelyen, Szaszregenben!), hogy hallatszott a remegesuk, mert hat ujra igazi erdelyi magyar politikuskent mi oda fordulunk ahol nyujtjak a kezet csokra. A tisztelt erdelyi magyar politikum azt tud, kezet csokolni es hajlongani azok elott akik vezetnek. Lehel az baloldal, lehet az jobb oldal, es meg talan az ordoggel is cimboralnanak csak legyen barsony szek es Kelemen ur lehessen "miniszter", mert hat ha mar szakmailag nem vitte semmire (javitson kerem ki valaki ha tevednek!), akkor miniszter csak legyen, amiert is mi kozemberek dolgoztunk meg, mert elmentunk szavazni, o meg csak fogadalmakat tesz ember es Isten szine elott. Hasonlo a helyzet Marko urral is, de remelem ot mar hamarosan elfeledhetjuk. Nem az emberrel van a gondom, nem ismerem es nem is all szandekomban ilyen emberekkel ismerkedni, hanem Marko Belaval a politikussal.

No de hat kell a szavazat nagyon kell es hat akkor valami komoly dologgal kell eloallni. Alkotmany. "Mi magyarok" egyenesen a roman alkotmanyt fogjuk megvaltoztatni, mert nekunk el kell ismerjek az alaptorvenyben, hogy a magyar nyelv igy meg ugy. Javaslom, hogy "mi magyarok" szavazzuk meg holnap, hogy Romania elnoke legyen magyar, ha mar Amerikaban egy rasszista kornyezetben lehetett fekete boru elnok, akkor ideje ha otthon is radikalis valtozasok kovetkeznek. Meg van nehany javaslatom tisztelt Kelemen ur, ingyen elkuldom Onnek!

No persze sejtem Kelemen urat inkabb a verselesre oktattak mintsem a fejszamolasra, de hat ha mar igy esett, akkor meg kell tanitani Kelemen Hunor urat, hogy ilyen dolgokat  szamokkal kell alatamasztani de azok nem leteznek, de hat egy koltonek, de talan legjobb esetben irodeaknak vagy verselonek ez nehezen megy. (Megjegyzes: A modern tarsadalmakat nem koltok hoztak letre hanem mernokok, jogaszok es kozgazdaszok, no de ezt sejtem nehez lenne megertetni Kelemen deakkal. Kar a faradtsagert!)

Sajnos a deakosdi maskaraba Borbely ur is bekeveredik, de hat "sok lud disznot gyoz" alapon ertheto, hogy a sok bohoc, deak es egyeb allatfajta kozott ma mar o is riogatja a nemzetet, mert megjelentek a mas magyar partok (onmagukban nevetsegesek es csufosan leszerepeltek, de ez legyen az o gondjuk!) de ahelyett, hogy osszetartasra hivna a nemzetet riogatja oket. Igazi tragikomedia RMDSZ stilusban. Ha kenyeret nem tudunk (talan nem akarunk?) adni a nepnek, akkor adjunk cirkuszt es ebben a deakek tokeletesek. A problema az, hogy mi meg mindig sajnos (!) fogekonyak vagyunk az ilyen olcso, tartalom nelkuli cirkuszra, ok meg bohoznak elottunk mint valami nevetseges babuk.

Mikor megszunik a taps, akkor a bohocoknak is befellegzett! Remelem idovel megtanuljuk ertekelni a muveszeteket es tudunk majd kulonbseget tenni olcso, nevetseges bohozat kozott es igazi muveszet kozott.

0 Comments:

Post a Comment