Elet az utopia utan

A minap olvastam egy blog bejegyzest Koranyi Balazs digitalis tollabol, es elegge magamra ismertem. No persze Balazsek csak kesobb lattak be azt amit en 2002-ben megtapasztaltam, mikor rajottem, hogy Magyarorszagon kivul is van elet, sot ... 
(Megjegyzes: Volt szerencsem Csaba es Maria jovoltabol Balazsekkal talalkozni Sydney-ben, egy parkban amelynek bevallom becsulettel a nevet sem tudom!)
A "divany effektus" (lasd blog bejegyzes) mely Balazsekat megerintette, engem szerencsere nem fenyegetett akkor. Mas celok hajtottak egykoron, de ma mar en is hasonlo dolgok miatt hagytam ott Magyaroszagot es Erdelyt.  Nem akarok tul kritikus lenni, mert mindket orszag csodalatos dolgokat adott nekem, melyekert orokke halas leszek, de nem volt eleg.  Egyszeruen nem volt eleg. Akkor meg nem igazan tudjam en azt szavakba onteni, de valami mas kellett. Ma mar sikerul is szavakba ontenem mindazt mit egykoron csak ereztem. 

Nem szeretnek egy szegeny orszagban elni. Nem szeretnek olyan helyen elni ahol az emberke utaljak egymast, ahol irigykednek azert, azert mert neked van, nekik meg nincs. Nem szeretnek olyan orszagban elni ahol a legelemibb csirajat sem eszlelni a demokracianak. Nem szeretem azt az orszagot ahol ratermetlen politikusok vezetnek, akik csalnak, lopnak hazudnak, es raadasul mindezt a nepuk karara teszik. Nem szeretnek egy olyan orszagban elni ahol nem tudjak tisztelni a masik velemenyet, es ha netan mas velemenyen vagy, akkor "agymosottnak" titulalnak. Nem szeretem azt az orszagot, ahol csak azok ervenyesulnek akik "ugyeskednek". Nem szeretem azt az orszagot ahol a rendes adofizeto polgart hulyenek nezik. Nem szeretem azt az orszagot ahol megszolnak ha ilyen vagy olyan ujsagot olvasol a tomegkozlekedesen. Ne szeretem azt az orszagot ahol azert alkalmaznak valahova, mert ismersz valakit es kevesbe azert, mert eppen ratermett vagy az illeto allasra.

Ellenben ... szeretek olyan oszagban elni ahol beszelhetunk joleti tarsadalomrol. Szeretek olyan orszagba elni, ahol az emberek nem irigykednek, mert nagy atlagban mindenkinek van. Kinek tobb, kinek kevesebb de van. Szeretek olyan orszagban elni, ahol lelegzik es szomjuhozzak a demokraciat. Szeretem az olyan orszagot ahol a politikusok nem megelhetesi politikusok, hanem ezzel foglalkoztak egyetemi tanulmanyaik alatt is, es nincsenek raszorulva, es nem kell meghasonlaniuk nehany szazezer forintert. Szeretek olyan orszagban elni ahol az elnok nem masol, vagy ha masol akkor lemond es nem kezd hazudozni. Szeretek olyan orszagban elni ahol mindenki fizet adot es ez latszik a kornyezeteden, mert minden szep, tiszta es a penz nagyresze nemes es hasznos celokra van forditva. Szeretem azt az orszagot ahol azert vesznek fel dolgozni, mert te vagy a legmegfelelobb az illeto poziciora, es nem kell senkit ismerned a cegen belul, hogy ez meg is tortenjen.

Ketsegtelen, az ido telik es elobb-utobb el kell donteni, hogy hol? Akar csak Balazsek, jomagam is hanyagolom [egyelore] ezt a kerdest, es talan egyszer majd ujra Budapest vagy netan Marosvasarhely, de felo, hogy annyi ev tavollet utan mar csak egy idegen taj lesz, ahova kellemes emlekek fuznek, a csalad, az iskola, a baratok, a szerelmek, az utca, a ter,  es minden ami te voltal de ma mar nem vagy. 

U.i. Barmi is tortenne az utopia csapdajaban, Marosvasarhely mindig a vilag kozepe lesz es marad ha nem mashol de a szivemben biztosan.

0 Comments:

Post a Comment