Nehany eve Japanban tartozkodtam huzamosabb ideig, es volt lehetosegem elutazni es latni, hogy mi maradt Hirosima varosabol azon a nevezetes augusztus 6-i nap utan. Ez volt az a nap ami megvaltoztatta a tortenelmet, es amely eldontotte a vilag sorsat, es azota is meghatarozza azt, habar ma amolyan "atom fegyver leszerelosdit" jatszunk, vagy legalabb is az ilyen fegyverrel rendelkezo orszagok ezt hangoztatjak napestig.



Ma pedig egy nemzetkozi tarsasaggal kilatogattam a Udvar-Hazy Center tagas csarnokaiba a Dulles Nemzetkozi Repter kozeleben, ahol volt lehetosegem mindenfele repulo csodat latni (lasd pl. a Discovery urhajo) es koztuk azt a B-29 bombazot (lasd Enola Gay), mely 1945. augusztus 6-an, reggeli 8 orakor ledobta Hiroshima varosara a Little Boy nevu uranium alapu atom bombat, ezaltal veget vetve a haborunak. Szerintem meg ma is kerdeses, hogy jo taktika volt vagy sem, de ha eltekintunk a pusztitastol amit vegzett a bomba, helyenkent 3000-4000 C fokra hevitve a levegot, az a megerzesem, hogy csak egy ilyen drasztikus csapas allithatta meg a haborut. 

Fura erzes volt igy nehany ev tavlatabol latni a varost es a repulot, mely gyokeresen megvaltoztta a vilagot. Egymagaban csak egy repulo, csillogo felulettel, de azon a kiveteles napon ez a repulo eldontotte a vilag sorsat.

0 Comments:

Post a Comment