Amerika alarca

Telik-mulik az ido, es egyre melyebbre asom bele magam az amerikai letbe, annak minden jo es rossz oldalaval egyutt. Es van itt jo is, rossz is boven. Ketsegtelen, minden egyes nap ujabb es ujabb dolgokat ismertet meg veled, es kezded felfedezni azt az Amerikat ami nem a TV-bol folyik, hanem annak minden valosagat, es be kell vallani a kep teljesen mas, nagyon is mas .


Itt mindenkinek "politically correct" attituddel kell rendelkezni, kulonben, ..., kulonben mi? Talan megbukik a rendszer es felfedezik az amerikaiak is, hogy ok is emberek? Talan. Ennek ellenere minden leheto eszkozzel kuzdenek erzelmeik elfolytasara, csak azert, hogy oket ne vadolhassak. Igen, itt ha mondasz valamit es nem tetszik, beperelnek, es percek alatt tonkre mehetsz, azert mert valakit ilyen vagy olyan jelzovel illettel. Szoval ennyit a szolasszabadsagrol! [...]

Erzed arrol ahogy beszelnek, nem csak veled, hanem egymas kozott is, teljesen felszines minden, senki nem bant verbalisan senkit, mindenki egyenlo, mindenki egyforma banasmodba reszesul, megis ez a legkirivobb tarsadalom amit eddig lattam, mar ami a tarsadalmi egyenlotlensegeket illeti. 

Itt mindenki egyenlo a torveny elott, megis megkerdik minden leheto alkalommal hogy feher, fekete, indian, azsiai, vagy egyeb rasszhoz tartozol?! Persze hivatalosan csak statisztikakhoz hasznaljak, de en mas is sejtek ezen kerdesek mogott. Itt mindenki egyenlo, sot meg annal is egyenlobb, de megis feher busz sofort meg nem lattam sem Washington, sem San Franciso sem New York utcain. Ketsegtelen, csak a "veletlen" babral velem. Hasonlo a helyzet a takaritokkal is. Ok nagyreszt spanyolok es Del-Amerika nagyreszuk szarmazasi helye, de biztosan ott mindenki takaritasbol doktoralt es azert alkalmazzak oket oly nagy eloszeretettel minden irodahazban. A kerteket is ok gondozzak. Valoszinu Mexiko tul sok kertesz mernokot kepez, es Amerikaban hiany leven, oket kerik fel eme nemes feladatra. Vezeto beosztasokban nem igazan lattam mas embert mint fehert, de sejtem ez is csak az en kepzeletem szulemenye [...]. A lista hosszu es talan majd meg visszaterek ra, de most nem is ez a fontos, hanem a miert.

Mire jo ez? Az egesz tarsadalom kettos eletet el. Kint a tarsadalomban van az alarc, amit sejtem reggel elovesznek es hordjak mindaddig mig jarnak-kelnek a vilagban, majd este jon az igazi amerikai en ahol mar vannak erzesek, indulatok, erzelmek, stb. Itt senki nem mondja ki amit erez. Itt mindenki mosolyog es masnap felebredsz, hogy minden mosoly ellenere kirugnak, vagy eppen olyan dolgokat latsz, melyekre nem szamitottal volna ennyi "mosoly" utan. Kedvelik a leveleket, mert ott nem kell szemelyesen jelen lenni, es nem kell sajat magad adnod. Elnek ebben a ketszinusegben reggel, delbe, este es mar szerintem nem is tudnak szabadulni ebbol a csabdabol. Szomoru lehet nekik igy elni, mert nincs benne semmi termeszetes, es mindig vigyazniuk kell, hogy nehogy ... ("Felve elt elet, felig elt elet!")

Ennek ellenere, tetszik az amerikai let, es mar kezdek benne otthonosan mozogni, de semmi sem fog rakenyszeriteni, hogy ilyen alarcot viseljek mint ok. En szeretem ha a dolgok tisztak es egyenesek, es akkor nincsenek felreertesek. Ketsegtelen, neha nehez elfogadni olyannak a dolgokat amilyenek, de inkabb legyunk becsuletesek es egyenesek mintsem hogy alarcot kelljen viselnunk, csak azert mert ezt "igy kell".

Ui. En jottem ide es senki nem kenyszeritett ra, hogy itt kutassak, es nekem kell alkalmazkodni - ezzel tisztaban vagyok -,  de ez akkor sem jelentheti azt, hogy feladom az ertekeim "egy maroknyi dollarert" csereben.

0 Comments:

Post a Comment