Valami Amerika (2. resz)

Az ido es a munkambol kifolyolag is megtanultam, hogy latolgasd a problemat tobb oldalrol es majd raersz donteseket hozni masnap. (Az alvas mindig jo tanacsadonak bizonyul!) Nos probalom tartani magam ehhez a [jo] szokasomhoz, habar neha az indulatok nyernek, de hat kerem nezzek el nekem, en is csak gyarlo foldi halando vagyok.

A mult penteken (Junius 29) egy hatalmas viharnak voltam a szemtanuja, es bevallom most tortent eloszor, hogy zold szinu villamokat lattam, de hat mindennek van egy kezdete, nem de? A vihar nem tartott sokat, talan 1-2 orat, de az eredmeny katasztrofalis. 440,000 lakas maradt aram nelkul, tobb halott, fak az uttesteken, hazakon, autokon no es persze a kaosznak minden velejaroja. 

A termeszetet [meg!?] nem bitoroljuk, igy hat nem tudjuk befolyasolni, de a tobbit igen, es itt van a gond. Mar pentek hajnalba rendorok iranyitottak a forgalmat, es minden nagyon operativ modon tortent (latszik, hogy nem erte oket varatlanul), de az itteni aramszolgaltato (lasd Pepco), annak ellenere, hogy 800 szakembert kuldott a karok helyrehozasara keptelennek bizonyul(t) megbirkozni a feladattal.

El lehet kepzelni, hogy pentek este ota nincs aram, es a mai nap is (lasd 72 ora elteltevel) meg tobb mint 200,000 lakasban nincs aram, es leghamarabb pentekre igerik (lasd Julius 6), hogy mnden otthonban lesz ujra aram. Tudni kell, hogy itt (lasd Montgomery County, MD) 32-37C a homerseklet, es minden arammal mukodik. Szoval nem kell leirjam, hogy teljes a kaosz. Ugy erzem magam mintha visszamentunk volna az idoben es ujra faggyu gyertyakkal vilagitanank. Ezt azert nem gondolni Amerika fovarosarol, de hat ugy latszik, hogy nagyon vedtelenek, es nem is tesznek semmit ennek megakadalyozasa erdekeben. Nalunk Europa civilizaltabb reszeben a foldben vezetik a kabeleket, mig itt meg 100 eves fa oszlopok kandikalnak ki a foldbol, es viselik sok szaz kabel terhet, mintha ezt adta volna nekik Isten oroksegul. 

A fura az egeszben, hogy mig engem es altalaban az europaiakat sokkolta ez a fajta hozzaallas, az amerikaiak irigylesre melto nyugalommal csak bologatnak, es mosolyogva mondjak, hogy ehhez ideje lesz hozzaszokni es "Isten hozott Amerikaba!". A vilag egyik legfejlettebb gazdasaganak tartjak magukat, megis egy vihar (hurikan) konnyedseggel megbenitja oket tobb napra. Igy mar kezdem erteni a 9/11 tamadasokat is, mert ott meg emberi "tervezes" is volt.  Eleg nagy a dilemma, hogy hova is csoppentem? El sem merem kepzelni, hogy mi tortenik egy nekeresd kisvarosban valahol Amerika deli reszen amit ma egyszeruen csak "redneck" orszagnak hivnak.

Leven, hogy itt evente tobb ilyen jellegu problema lep fel, az amerikai tarsadalom -mint mas sok esetben- nagy kenyelmesen hozzaszokott ehhez a fajta magatartashoz, es nem is akar valtoztatni rajta. Informacioim szerint voltak kezdemenyezesek, hogy vezessek a kabeleket a foldben, de az anyagi megterhelest jelentett volna, de azt meg senki nem akarta vallalni,  sem a szolgaltatok sem a lakossag, igy maradt minden a regi, amit 30-40 eve kiepitettek, es minden evben megismetlodik a kaosz.

Ami szinten fura, hogy bar a foutakrol a hatalmas kidolt fakat eltakaritottak, vagy ha nem is, de legalabb az utak szelere helyeztek, a mellekutcakban senki nem csinal semmit. Egy elokelo kertvarosi reszben lakom, de ott senkit nem erdekel semmi, es semmit nem tesznek, hogy eltakaritsak a romokat, meg ha az a sajat udvarukat is tarkitja. Ezt a fajta magatartast nagyon furcsalom, mert az biztos, hogy Europaban a lakok mar reg tettek volna a cel erdekeben, de itt csak varnak a "mennyei segitsegre". Talan jon, talan nem, de fontos, hogy bizzunk!

No de leszamitva a "kulturalis sokkot", egy dolgot meg kell erteni. Amerika mas mint Europa, es ez nem is fog hamarosan valtozni. Elvileg mi epitettuk es epitjuk manapsag is, mert hat nem leven szurke allomany Amerika megvasarolja mindezt kulfodrol, de ez megis Amerika, es ezt nekunk europaiaknak meg kell ertenunk. Itt masok az ertekek, mint az van nalunk. Ne akarjunk olyansmit talalni itt ami kimondottan Europa sajatja. Itt mindent csak (!) a penz vezerel, es mas nem igazan szamit. Nincs szocialis halo csak azoknak akik ezt meg tudjak vasarolni, a tobbi resze a tarsadalomnak nem szamit [...] Senki nem vesz roluk tudomast, pedig ott vannak, leteznek, es szamuk egyre nagyobb, es ez nemsokara komoly problemat fog jelenteni a tarsadalomnak, de meg egyelore probalnak atsiklani felette.

Nekunk kell alkalmazkodni, mert mi jottunk ide, es nem nekik! El kell tudnunk fogadni dolgokat, meg ha nem is ertunk egyet mindennel, mert ez nem Europa, hanem Amerika, es itt mi "vendegek" vagyunk kiknek alkalmazkodni kell.  No persze a legfontosabb, hogy mindig van szamunkra egy B terv, espedig, hogy visszakoltozzunk Europaba, es hodoljunk mindannak ami Europat naggya es kulonlegesse tette.


0 Comments:

Post a Comment