Telenovela "Romania"

Ne minunam pe vremuri de Isaura, telenovela braziliana ce rula pe micile ecrane din Romania post comunista, iar acum dupa 20 de ani noi insine am ajuns telenovela de care se amuza intreaga lume civilizata. Pe cand telenovelele se regizeaza si rolurile sunt interpretate de actori platiti, la noi telenovela "Romania" e creata fara un regizor anume, si marea majoritate a populatiei in frunte cu politicienii nostrii si presedintele tarii participa si se afunda in asa masura incat nici nu isi dau seama ca nu mai traiesc in lumea reala ci intr-o telenovela romaneasca de prost gust si de mahala. Dar un lucru e cert, e un inprint real a societatii romanesti. Manual de sociologie marca romaneasca 100% autentic. Giddens se va rusina cand va vedea calitatea societatii pe care o producem noi cu o simplitate de invidiat.


Nu am auzit tara in care ministrul Justitiei sa sune un infractor condamnat la doi ani de inchisoare si sa "negocieze" cu acesta din urma modul in care sa fie incarcerat. Asta da omenie! Ma intreb si eu cate ore ar trebuie sa lucreze ministrul sa sune la fiecare condamnat inainte de incarcerare? Si nota (factura) noi o platim, contribuabilii de rand, caci nu putem lasa saracul ministrul sa isi cheltuiasca banii pe telefon, caci suntem intr-o tara civilizata, n'est pas? Asta da democratie, drepturile omului sunt mai presus de orice! Jos palaria! Omenie, compasiune! Bravo!

Omul incearca sa se sinucida, politistul de fata il opreste, salvandu-i viata, si ii pune catuse caci un asemenea om este decis sa faca orice: sa isi puna capat zilelor sau sa ii puna capat zilelor altora iar acum politistul e rastignit ca isi facea datoria si respecta atributiile convenite prin lege. Ne omoram, sau incercam sa ne omoram si nu mai mergem la puscarie. Caci in Romania cine nu vrea nu merge la puscarie [...].

Schimbam legile, caci la noi totul e posibil. Si daca am inteles eu bine, legile din tara sunt validate la posturile de televiziuni, de persoane care nu au competente juridice, dar ce mai conteaza, noi suntem o natie de genii, nu ne trebuiesc studii ca sa copiem ca domnul Mang sau Ponta, si ne pronuntam ca niste judecatori cu 30 de ani de vechime in magistratura. Genii, ce mai!?

Cat despre Consiliul Europei, pe cand noi ne ne batem intre noi cine sa reprezinta tara, presedintele sau premierul, nimeni nu se intereseaza de faptul ce vom reprezenta prin reprezentantul Romaniei la acest for international, dar nici nu conteaza, caci lumea rade de noi si pe cand pentru Isaura trebuiau sa plateasca, noi le facem cadou partenerilor europeni aceasta telenovela care produce episoade dupa episoade, si va pot garanta ca va tine mai mult ca "Tanar si nelinistit".  

Nu vreau sa amintesc de episodul in care un sef de partid si posibil(?) presedinte vorbeste ca un birjar cu actualul presedinte in functie, chiar de e dansul marinar si cam nepotrivit pentru prima functie de stat, dar dinstinsul domn e si el un banal personaj ieftin, care desi e profesor (vezi diploma daca nu fi si acesta un plagiat caci sincer sa fiu nu m-as mira) nu e mai presus decat presedintele in functie. La noi "tiganca imputita" e grai sfant din gura presedintelui, iar e la moda sa il faci pe presedinte notar, caci daca presedinte nu e, macar notar sa fii, nu? (vezi "Basescu va semna numirea lui Puiu Hasotti ca notarul, exact ca notarul." (C.A.))

Poata ca o asemenea telenovela ar putea salva TVR de enormele datorii pe care le are, dar pentru acest lucru ar trebui sa comercializam drepturile de difuzare, dar noi ne pricepem numai la legi, la smecherii, la lupte politice de tip mahala, la corutie, dar e de inteles caci multi dintre "actori" s-au socializat in Piata Obor iar ceilalti, cei "scoliti" au dezvoltat o technica a plagiatului de renume mondial. Era cat pe ce sa uit. Cei mai iubit dintre pamanteni s-a scolit la Academia Navala "Mircea cel Batran" si la Anvers.

Iar eu, omul de rand, pasnic, spectator pasiv a telenovelei, am decis sa inchid televizorul caci eu vreau sa traiesc in viata reala, intr-un stat de drept, in care la conducerea tarii sunt alesi oameni competenti, nu marinari, birjari, plagiatori, incompetenti si turnatori la Securitate.  Telenovela a pierdut un spectator fidel.

P.S. Totusi sunt ferm convins ca telenovela va continua si va avea un success enorm in cadrul publicului romanesc si international. Cel din urma se minuneaza caci show-ul e pe gratis.

1 Comment:

  1. Anonymous said...
    Da...sunt niste chestii de care noi ne minunam iar altii se amuza. E penibil pana unde se ajunge. Nu o sa votez pe nimeni la urmatoarele alegeri, desi ma voi duce la vot. Nici unul nu e mai bun decat celalalt.
    Un lucru e cert: un presedinte (indiferent din care partid o fi facand parte) nu poate ignora legile unei tari, asa cum a facut-o presedintele actual in repetate randuri. (vezi faza cu condusul dupa un paharel, asumarea unor drepturi/obligatii pe care conform constitutiei nu le detine).
    Nu stiu cine ar fi un candidat corespunzator, dar eu nu mai vreau sa am de-a face cu clasa politica de azi!
    Annamari

Post a Comment