Felreertes ne essek. Tudomanyos vilagban elek es dolgozom tobb mint 10 eve, amibol igaz, hogy keveset magyar nyelvteruleten, de mindig fontosnak tartottam es tartom, hogy ha lehetoseg van ra, akkor anyanyelven sajatitsuk el a tudomanyokat, mert annak ellenere, hogy ma mar angolul/franciaul/nemetul stb. dolgozunk es gondolkodunk, megis magyarok vagyunk (lasd Kriza Janos szekfoglalo beszede). 

No persze a valosaggal is egyutt kell elni, manapsag sok tudomany nem is letezik magyarul, de tamogatom bizonyos mertekig, hogy magyar terminologiat dolgozzunk ki (habar valahogy nem tudom lenyelni, hogy ma leirhatjuk az angol "file" szot magyarul vagyis "fajl" habar van ra "allomany" szavunk), es alapszinten minden tudomanyt lehessen magyar nyelven elsajatitani, magyar szakirodalombol, magyar tankonyvekbol, magyar jegyzetekbol, magyar szakemberektol. Fontos, ugy identitastudatunk, mint egyeni szemelyi fejlodesunk szempontjabol.

Ellenben ma M. B. megjegyzeseit szeretnem kulonosebben meltatni, leven, hogy szanalmasak. Mint mindig, ma megint a magyar oktatas kerdesevel probalja sajnaltatni magat, es kioktatni a jovendobeli kormanyt a jogallamrol. Egy dolgot kell ma megtanulniuk M.-nak es hordajanak. Lealdozott a csillaguk (legalabb is egyelore es remelem, hogy a [savanyu] lecke meg tart egy darabig, mert kulonben nem lesz megujulas a partban, elnezest "szovetsegben") es lehet bucsuzni a voros szonyegtol es a plecsniktol. Hasonlo modon (lasd szanalmas) velekedett a jelenlegi UDMR elnok is, mint azt latni is rajta, igencsak fajlalja a jo meleg miniszteri helyet, ahol valljuk be sok vizet nem mozgatott, de neki nem is ez volt a fontos, hanem inkabb csak a pozicio az a miniszteri irodan a nevtabla. Ma mar nincsenek a polcon (lehet meg ideig oraig, talan) es kezdhetnek surun jegyzetelni, hogy hogyan kell ellenzekben viselkedniuk, mert szerintem igencsak megfeledkeztek errol a poziturarol. 

Mig eddig "zsaroltak" a demokrata liberalisokat, mert ok voltak a merleg nyelve, ma ez mar nem igaz, es nevetseges, ahogy adjak manapsag az okosabbnal okosabb tanacsokat, melyeket ok persze nem tartottak meg, sot. Szanalmas es csufos bukasnak voltunk szemtanui, es szomoru, hogy ennek megint mi, az erdelyi magyarok isszuk a levet, de hat ez manapsag mar nem ujdonsag. Szoval UDMR diszkurzus ide vagy oda, de minek es kinek?


3 Comments:

  1. Anonymous said...
    Engem több fórumon ostobának tartanak, mert állítom, hogy az udéméré ténykedése a magyarságnak nem hasznos cseppet sem. Azt mondják, hogy nem látom a sok eredményt amit 22 év alatt elért (talán ha valaki kisegítene egy listával, ami felfrissítené a memóriámat...) és az indulat beszél belőlem - lehet. Az udéméré segítségével veszítettem el a fizetésem papíron 25, a valóságban min. 30%-át. A munkahelyemen erős udémérés hatások értek és próbáltak eltántorítani az általam helyesnek tartott úttól (nem hagytam magam).
    Az oktatási törvény sérti a magyarság érdekeit ahol kis %-ban élnek magyarok, ők aláírták. Az új gyes-törvény pedig a szánalom maga, és nem akarják belátni, hogy nincs igazuk. Persze ezt is megszívom kismamaként. Udémérés hozzájárulással.
    Szánalmasnak tartom, hogy nem mernek kiállni az új magyar pártokkal egy tiszta versenyre és zsarolással akarják kikényszeríteni tőlük a visszavonulást (a múltheti Szilágy és Bihar megyei esetek). Igen, kinézem belőlük. Csak már épp a hatalmuk hiányzik hozzá.
    Frunda elvtárs most már rögtön az Európa-Tanácshoz akar fordulni, hogy egy elnyert jogot csorbítanak a MOGYE-üggyel - kérdem én, a közalkalmazotti bérek csökkentése nem ugyanilyen jogcsorbítás volt? Akkor bezzeg aláírták mind. És nem fordultak az ET-hoz. Na de Frunda is csak most, mint vásárhelyi jelölt harcol így a "nemes célokért". Másképp magasról tenne rá.
    Úgyhogy a bukásuk az egy nagyonis megérdemelt bukás volt. Örülök neki, ideje volt. Talán megjön az eszük, és rájönnek, hogy nem a többi magyar párt húzta szét a magyarságot, hanem pontosan ők. Az arrogáns, demagóg, ocsmány politikájukkal, amivel mindent képviseltek, csak épp a magyarság érdekeit nem. Kár, hogy a magyar szavazók az én torkomon is lenyomták őket. Remélem, az idén másképp lesz.
    Annamari
    Szilárd VAJDA said...
    Valakit ostobanak nevezni azert, mert maskeppen velekedik, hat ez bizony arulkodik egyrol es masrol.

    Ketsegtelen, van erdemuk, nem is allitom, hogy nem, de szerintem egy jo ideje csak abbol a mar regen elert sikerekbol eldegelnek, akarcsak a Bolyai Farkas Gimnazium Marosvasarhelyen.

    Partok? Ketsegtelen felnek, es most van eloszor igazan, hogy Kelemen elvtars es hordaja megtanulta, hogy nem kommunizmusban elunk hanem tobbpart rendszerben es letezik verseny. No ez sejtem neki nem tanitottak, sem a fonokenek, mert ok mas vilagban tanultak verselni. Sajnos manapsag egy orszagot versekkel nem lehet vezetni.

    Az az erzesem, hogy Frunda elvtars el fogja vesziteni a valasztast, es amit szeretnenek (a lakossag joggal) most sem fog megvalosulni.

    Jomagam nagyon orvendek, hogy elbuktak, es meg azt is megkockaztatom, hogy jo volna ha az 5%-os kuszobot sem ernek el, es erre meg is van minden eselyuk, mert ideje lenne a lecket megtanulni. Szomoru, hogy ennek a leckenek is mi erdelyiek isszuk a levet, mert valljuk be Frunda ugyved urnak nem igazan fontos, hogy szenator vagy varosi eloljaro, mert az evek soran megfeleloen "gyarapodott", ketsegtelen csak legalis modon, mert hat egy ugyvedtol azert elvarhato, hogy ugy intezze, hogy legalis vagy legalisnak tunjon minden ugykodese.

    Remelem, hogy a magyarok raeszmelnek az igazsagra es meglatjak, hogy az UDMR mar reg nem oket kepviseli hanem sajat magukat. A masik ket part sem kulonb es szemelyesen nem hiszek bennuk, mert akar Viktor (lasd Orban) csak a populizmssal tamadnak, de megoldasuk semmire sincs. Szoval ott vagyunk mi kozepen, egy kis nemzet Erdely sziveben es ilyen, magukat a "magyarsag eloljaroinak nevezo" tarsasag. El kellen tunni mar a politkabol es hagyni, hogy olyan emberek keruljenek oda akikrol nem jarnak a hirek a varosban...
    Anonymous said...
    Nagyjából ugyanúgy vélekedek ahogy te is, úgyhogy téged is ostobának neveznének azok akik elmondásuk szerint értenek a politikához :)
    A többi magyar párt sem a szívem csücske, hiszen ha belegondolunk ők is ebből a társaságból szakadtak ki. Vásárhelyiként megvan az a szerencsém, hogy van olyan független jelölt, akire nyugodt szívvel tudok pecsétet tenni.
    Én is remélem, hogy nem fognak ősszel 5%-ot elérni, tanulják meg, hogy a széthúzás és beképzeltség sehova nem vezet. A zsarolás sem. A politikus legyen alázatos a választóival szemben, ne akarjon uraskodni fölöttük. Adjon számot a tetteiről, hiszen elsősorban nekem, a választónak tartozik elszámolással, nem a pártnak vagy másnak.
    Frunda számomra egy igen antipatikus személy, nem szeretném polgármesternek. Mondjuk Floreat sem.
    A sikerek - hát fene se tudja mit mondjak. Kolozsváron, 1994-ben - Funar idején - 3 magyar iskola működött. Az nem udémérés siker volt. Hogy a Bolyai az ő érdemük vagy nem - megkockáztatom, nem biztos. Vannak bizonyos dolgok amiket fel kell mutatni Európa fele - ilyen a kisebbségvédelem is. A Sapientia sem udémérés siker. Én tényleg nem látom mi az a rettenetes erőfeszítés amit a magyarság érdekében tettek :)
    Viszont nagyon zavaró például a verespataki ügy. Ugye az udémérés környezetvédelmi miniszter halogatta a döntést mert tudta hogy ezzel választókat veszít. Aztán Kelemen mondta, hogy ő garantálja minden engedély megszerzését. Nem lett belőle semmi, mert a területrendezési tervet semmissé nyilvánította a bíróság. Aztán jött Korodi, nagy szájjal, hogy az ügyet nem lehet megsürgetni, pár nap múlva interjúvolták a Duna-tv-n ezzel kapcsolatban, akkor már azt mondta: bánya lesz, kérdés milyen technológiával. És most az új környezetvédelmi miniszter figyelmét felhívta a területrendezési tervre, hogy vegye figyelembe. Hát a hányinger megkörnyékezett...
    Aztán: Kelemen tegnap vagy mikor kijelentette hogy az udmr ereje az önkormányzatokban van. Na ezt sem értem. Épp tegnap látom hogy a Kövesdombon szedik szét a hársfasort mert ugyebár parkolót létesítenek - hívom az ismerősöket hogy mi van? Kiderül, hogy hivatalosan senki nem tud semmit, tanácshatározat nincs, de a polgármester nekifogott területrendezni az udmr-s tanácsosok meg nem tudják megállítani, pedig ugye a nagyfőnökük szerint náluk az erő. Azt hittem, valakit feldarabolok. Komolyan. Akkor mi a jófenének fizetjük őket?
    Teljesen egyetértek abban, hogy csak magukat képviselik, határon innen és túl. Amikor OV-éknak meglett a 2/3 én csak annyit mondtam, hogy ez túl sok, és ebből valami diktatúra-féleség fog kisülni, ez egyeduralom. És így lett...
    Írod, hogy kellenek az olyan emberek, akik tiszták és értenek a dolgokhoz. Teljesen igazad van, de ki az aki megfelel a kritériumoknak és hajlandó politizálni?
    Annamari

Post a Comment