Ma intreb si eu ...


Sunt eu un om mai pasnic si pacifist de felul meu incercand sa inteleg din rasputeri situatia din Romania de astazi  -asa zisa moderna-, chiar daca Silviu Brucan s-a inselat rau cand a estimat ca avem nevoie de 20 de ani ca sa avem o democratie in Romania - dar nu pot trece cu vederea peste cazul "Prof. Mang", omul de la Educatie din Guvernul Ponta. "Somitatea" a avut cel mai scurt mandat de ministru din istoria tarii caci a fost nevoit sa demisioneze dupa scandalul plagiatul descoperit in mai multe lucrari al distinsului cercetator reducand considerabil opera "vasta" al acestuia. Poate il inscriem in Cartea Recordurilor la capitolul "Esecuri".


Era normal si demisia trebuia depusa de la bun inceput, dar toti (vezi zu Guttenberg, Pal Schmitt, etc.) sperau ca poate scapa. Nu s-a intamplat acest lucru din fericire, si la presiunea presei si a societatii civile si din pacate doar intr-o mica parte datorita societatii academice acest impostor a fost inlaturat. Doar sa fie clar, acest personaj sinistru astazi nu se califica nici pe o pozitie de  lector (vezi conditiile in documentul atasat - Monitorul Oficial din 27 iunie, 2011 pp. 12-13) sa nu mai vorbim de pozitii de conferentiar sau de profesor, dar legea nu se aplica retroactiv si asa omul ramane (?) profesor universitar pana iese la pensie, iar tu stimate cititor vei plati  acest plagiator inrait care se pare ca nu are idei proprii si e nevoit sa fure de la altii idei si chiar articole intregi.

Chiar daca a demisionat, care nu ma intereseaza prea tare caci premierul Ponta ne-a promis "cel mai cinstit guvern" din era post decembrista, totusi  am niste nedumeriri in ce priveste cazul in sine.

1) De ce societatea academica romaneasca nu s-a implicat sa inlature acest plagiator si doar o mica parte dintre ei au cerut demisia Prof. Mang?

2) De ce Academia Romana nu a continuat ancheta privind cazurile multiple de plagiat, acheta ceruta chiar de premierul Ponta?

3) Ce masuri s-au luat pentru sanctionare Prof. Mang, caci lucru mai odios in societatea academica nu exista ca plagiatul? Cum poate sa profeseze un cadru didactic care fura articole de la altii? Ce fel de model poate servi un asemenea personaj pentru studenti?

4) Ce alte masuri s-au luat sau se vor lua pentru a curata sistemul educational romanesc de asemenea personaje sinistre cum este Prof. Mang?

Din pacate ma indoiesc sa primesc raspunsuri la aceste intrebari, dar totusi i-am solicitat in scris Rectorului Universitatii din Oradea niste explicatii cum poate un plagiator sa mai profeseze si l-am intrebat si despre posibilele masuri de sanctionare in cel priveste pe Prof. Mang, dar se pare ca distinsul rector e mult prea ocupat cu alte treburi decat sa raspunda la asemenea intrebari copilaresti si de prost gust sau chiar incalificabile cum ar veni.

2 Comments:

  1. Anonymous said...
    Sunt intrebari la care nu se doreste sa se dea raspuns (si eu am scris asemena scrisori, fara a primi vreun raspuns vreodata...). Ar fi mult prea jenant pentru unii. Problema e, de ce asemenea personaje sunt propuse pentru anumite posturi, cand probabil este cunoscuta valoarea lor, precum si valoarea lucrarilor lor stiintifice. Ori daca nu, atunci este o problema serioasa undeva in sistemul academic si cel educational universitar. Apropo, de ce academia nu gaseste niciodata plagizari? Sper sa nu fie cauza ceva la care ma gandesc eu (cei care se aseamana se aduna, spune un proverb), fara a acuza pe cineva.
    Annamari
    Szilárd VAJDA said...
    Cam asa este si in medicina. Malpraxis inca nu s-a gasit doar in cazuri foarte clare, caci cine se aseamana se aduna. E uluitor ce intampla in sistemul educational romanesc de astazi.

Post a Comment