Kritika es alternativa

Kritizalni konnyu, sot meg annal is konnyebb. De mi van az alternativaval? Ha valami nem tetszik annak hangot kell adni, sot fontosnak itelem, hogy nemtetszesunknek adjunk is hangot, de ha valamit kritizalunk, akkor annak egyenes kovetkezmenye, hogy lehet (?) vagy van (!)  maskeppen is. Mi ez a maskepp? Nos itt a dolog mar kezd akadozni, mert sokan kritizalunk, de alternativaval nem szolgalunk. 

En kritizalom az UDMR-t nem magaert a szovetsegert, hanem sokkal inkabb az egyre tobb megelhetesi politikusert, akik ma dongjak Kelemen elvtarsat annak megfelelo kegyeiert, habar szerintem meg mindig Marko elvtars a bard, Kelemen csak a verselo. No de ez csak egy ujabb osszeeskuves elmelet, konkret bizonyitekom nincs ra, igy marad csak a feltetelezes.

Amit csinalt az UDMR a demokrata liberalis oldalon az maga a nemzet arulassal ert fel (sajat velemeny), es a politikai prostitucio melynek koszonhetoen mindig annak a kormanynak az agyaba bujtak, mely eppen hatalomra kerult nem tartozik azon dolgok koze melyeket dijazok. Mint azt mar irtam, nem is mernem megkerdezni Kelemen elnok urat, hogy a politikai spektrum mely oldalan allnak, mert szerintem igencsak belegabajodna a tisztelt ur a valaszba, de legyen ez az o problemaja es kevesbe az enyem. En ma  ugy erzem, hogy az RMDSZ nem az a politikai hatalom mely kepviseli az en erdekeimet mint erdelyi magyar, es a kepviseloi kozul sokakat nem tartok arra erdemesnek es meltanyosnak, hogy  "ertem oltsak veruket a roman politika mezejen", es ezert nem szeretnem kituntetni oket a bizalmammal. 
(Szerk. Nagyon sok erdelyi magyar erez ma igy, es ez sejtem/remelem latszani is fog a valasztasok eredmenyeiben, kevesbe a helyhatosagi valasztasok alkalmaval, de sokkal inkabb a parlamenti valasztasok eseten.)

Rendben, ha nem ok, akkor ki? Tokes "esperes" ur, aki elhagyta a szoszeket a politika miatt, netan Szasz Jeno vagy Toro Tibor? Ketsegtelen ok sem azok akik alternativat jelentenek szamomra, sot, sok esetben meg nevetsegesebbek is, mint egykori UDMRs bajtarsaik. Arra jok ok, hogy megtorjek az UDMR 22 eves hegemoniajat es monopoliumat az erdelyi magyar valasztok piacan, es remelhetoleg kenyszeritsek az UDMR-t, hogy valtoztasson es megujuljon, de realis alternativat nem jelentenek, legalabb is nem szamomra. Sejtem sokak szamara ok az uj "nagyranott Krisztusok" kik megvaltjak az erdelyi magyarsagot a roman politika keresztjen. Varjuk meg a valasztasokat es kiderul.

Szomoruan kell kijelentenem, hogy jelen pillanatban nem talalok magyar alternativat, vagyis egy olyan partot vagy tomorulest, melyre nyugodtan rabizzam a szavazatomat. Plasztikusan fogalmazva, ulok ket pad kozott a foldon. Igy hat marad a kritika de sajna alternativa nincs.

1 Comment:

  1. Anonymous said...
    Én alternatívát jelen pillanatban csakis a függetlenekben látok - velük viszont az a baj, hogy nem tudni utólag kihez fognak csapódni. Nincs megbízható pártunk, nemhogy magyar de román sem, és az új magyar pártok sem fognak bekerülni a parlamentbe - ez van. (arról meg, hogy egy pap otthagyja a híveket a politikáért megvan a véleményem...)
    Az udmr a narancsoldalon nem csak a magyarságot árulta el, hanem az egész társadalmat. Hogy minek fejében azt csak ők tudják, mert mi semmit nem érzünk belőle.
    Az alternatíva megteremtése a politikai osztály dolga lenne, úgyhogy részünkről elég a kritika (szerintem), viszont ezt nekik meg kéne hallgatni, ha nem akkor ugyancsak mi vagyunk, akik őket szankcionálni tudjuk. (És fogjuk.)
    Azzal nem értek egyet, hogy a helyhatósági választásoknál nem fog látszódni az udmr esése, fog. Nem mondom, hogy mindenütt, de sok helyen igen. Talán nem is annyira a személyekben, hanem a %-okban. Az az érzésem, hogy a "tömbmagyarságban" sok helyen MPP vagy EMNT fogja váltani az udmr-t.
    Annamari

Post a Comment