Es ki vagy te erdelyi magyar?

Felreertes ne essek, nincs identitas zavarom, sot. Megis valahogy eleg egzotikumnak szamitunk Erdelyben, hisz mi magunkat erdelyi magyaroknak nevezzuk, roman honfitarsaink magyarnak, es azert nagy bizalmuk nincs is irantunk (habar egy orszag allampolgarai vagyunk de orvendenenek ha egyik naprol a masikra elillannank), mig az anyaorszagi magyaroknak nem vagyunk eleg magyarok, sot sokszor le is romanoznak. Van aki nem tudatosan teszi, de sajnos van aki igen, no de hat nem vagyunk tokeletesek. 
(Szerk. megjegyzes: Nem kellene elfeledni, hogy nem erdelyi ember irta ala a Trianon-i Bekediktatumot, hanem magyar, espedig Benard Agoston es Drasche-Lazar Alfred [...] No persze ertem en, hogy valakit kellett kuldeni es ket kulonosebb hatalommal vagy tekintellyel nem rendelkezo politikust kuldott a Magyar Kormany, de ezt minden magyar embernek tudni kellene, foleg mikor "romanozzak" az erdelyi magyarokat! Az en szuleim es nagyszuleim nem akartak mas orszag polgarai lenni, de oket nem kerdezte senki, es egyik naprol a masikra megfosztottak oket allampolgarsaguktol!)

Mindig is furak voltunk, a tortenelem soran. Altalaban fuggetlenek, habar neha torok ultetett urat Erdely elere, maskor magyar kiralyok, netan Habsburg uralkodok ultek Erdely tronjan, de azert meg ha mindent meg is tesznek akkor sem a tortenelmunket, a hagyomanyainkat nem tudjak eltorolni es 1000 evet nem lehet lemosni a tortenelem asztalarol. Sem roman oldalrol, sem magyar oldalrol. Ek vagyunk a ket orszag kozott, es hordozzuk ket nemzet sulyat, egyiket, mert igy teremtett az Isten, mig a masikat mert megvert az Isten. Ember tervez, Isten vegez! Es Erdely bevegeztetett!

Iskolainkat sokunk szerencsere nagyreszt magyarul vegeztuk, magyar tankonyvekbol tanulhattunk es sokunk meg olyan szerencses volt, hogy egyetemi tanulmanyainkat is folytathattuk magyarul, habar mernok, orvos es jogasz kepzes sok ideig nem volt magyar nyelven, de most mar megjelentek a magyar szakok a tortenelmi egyetemeken (lasd Babes Bolyai Tudomanyegyetem (volt Ferenc Jozsef Kiralyi Egyetem, Marosvasarhelyi Orvosi es Gyogyszereszeti Egyetem, Marosvasarhelyi Szinmuveszeti Egyetem), habar az orvosi elegge gorongyos utat jar  manapsag, mig jogasz kepzes, ha van is magyar diakoknak fentartott hely, nem folyhat magyarul, hisz roman jogrendet kell elsajatitani, es ez igy is termeszetes.  Es meg "Isten igejet is hallhattuk magyarul" (lasd Remenyik: Templom es iskola c. verset),  habar ez sok, ertekes es hivo ember meghurcolasahoz vezetett (lasd pl. Csiha Kalman, Marton Aron, stb.) 

No de mint mindig, atveszeltuk a szazadokat, megtartottuk a hagyomanyainkat, a szokasainkat, a nyelvunket, es habar be kell vallani, hogy a (be)zartsag a kommunista idokben nagymertekben hozzajarult, hogy sokak nyelvezetebe beepuljenek oly szavak, melyek a tobbseggel valo egyutlet elkerulhetetlen velejaroi, megis egyenes gerinccel allunk es vallaljuk onmagunkat, nemzetuket, kulturankat, identitastudatunkat ebben a forgatagban, es buszkek vagyunk, hogy megoriztuk a nyelvunk zamatossagat, tortenelmunket es letunket Erdelyben.

Es sokan valoszinu nem fogjak elismerni, de ez a 45 ev, majd a rakovetkezo 22 ev akarva akaratlanul ratette a belyeget a letunkre, es sok helyen hozott is benne ilyen vagy olyan modositasokat, de ezt el kell tudni fogadnunk. Sok vegyes hazassag kotodott az idok soran, emberek megtanultak mas nyelveket is beszelni, nem csak anyanyelvuket. Sok szokas gazdat cserelt, es sok esetben e ket nemzet (lasd erdelyi magyar es roman) hatast gyakorolt egymasra. De azert meg mindig buszken allitjuk magunkrol, hogy Ady nepe vagyunk es buszkek nemzetunkre, nagyjainkra, tortenelmunkre, nyelvunkre es mindenre ami letunket es tortenelmunket igazolja. Szerintem a Magyar Allam 2010 kettos allampolgarsagra vonatkozo torvenye nagymertekben hozzajarult ahhoz, hogy kikuszobolje a csorbat amit mi erdelyi, felvideki, vajdasagi magyarok elszenvedtunk, mert nekunk a hatarokon kivul rendelt Isten szolgalatot a nagy haboru utan. Az az erzesem, hogy ez a kisebbsegi let is segitett abban, hogy megorizzuk nyelvunket, szokasainkat, enunket es megmaradjunk erdelyi magyaroknak. 

U.i. Remelem, hogy evszazadok multan is lesznek Erdelyben kik magyarul beszelnek es buszken valljak, hogy ok "erdelyi magyarok", egy buszke nemzet kesoi leszarmazottai! 








0 Comments:

Post a Comment