Miert van az, hogy ....?

Valsag van. Gazdasagi elsosorban, politikai es nem utolso sorban moralis es mindez nalunk. A gazdasaghoz nem ertek, csak azt hiszem, hogy mindezert a bankokat es a felelotlen bankarokat kellene okolni, mert ok juttattak oda a kulonbozo orszagokat, hogy eladosodjanak, no persze az is igaz, hogy nem lancon hurcoltak be az ugyfeleket, hogy alairjak a kolcsonoket. No de beszeljunk politikarol, mert ahhoz meg en is ertek, vagy legalabb is probalom magam ringatni ebben a tevhitben.

En 2002-ben hagytam el Magyaroszagot, es sajnos mar akkor veltem felfedezni egy hatalmas indulat tomeget, ami abban allt, hogy vagy velunk vagy ellenunk. Szoval a felek nem tudtak egymassal dialogust folytatni. Vagy MSZP vagy FIDESZ es nagyjabol ennyi. Vagy velunk vagy ellenunk. Visszatertem 2006-ban es sajnos hasonlo hangnem fogadott. Sokkolt a jelenet amikor a metroban durvan megszoltak egy embert, mert eppen valamilyen ujsagot olvasott. Ez nem demokracia!

A demokracia arrol szol, hogy mindenki szabadon nyilvanit velemenyt, ugy, hogy az mast ne sertsen, de legyen ra lehetoseg arra, hogy mindenki elmondja amit gondol. Nem kell egyeterteni, de nem kell valakit alacsonyabb rendunek nevezni, mert eppen nem ugy velekedik, mint mi. Sajnos ez ma oda fajult, hogy mar semmi eszerv nem szamit, csak az, hogy a barikad melyik oldalan allsz. Nem szamit, hogy ki mit csinal, csak legyel narancs vagy piros. Vagyis mar nem gondolkodunk realisan, emocionalis sikra terelunk mindent, nem itelkezunk csak erzunk. Egy orszagot nem lehet emocionalisan vezetni hanem csak ervekkel. Szerintem ez a hiba O. V. eseten is. Amit erez az nem is olyan rossz, csak lehetetlen.

Az utobbi idoben tobb levelet is kaptam, amelyben egyesek azt kerdezik, hogy "Es mi van ha masolt (lasd a plagium vadat, melyet a HVG megfogalmazott S. P. ellen)?". Es, hogy "Beken kell hagyni, miert mondjon le, hisz masok is masoltak?"

Nem tudom mit mondjak. Szoval mar nem szamit, hogy valaki netan hazudik, netan masol es becstelenul szerez doktori cimet, de azon az oldalon all amelyiken kell es akkor feloldozasa van. Ilyen jellegu kovetkeztetesekre csak azert jutunk vagy juthatunk, mert emocionalisan kezeljuk a problemat, es az eszunk nem jatszik mar szerepet a donteseinkben. Elvileg a jelenlegi jobboldal azt is el tudna fogadni, hogy egy plagizalo elnoke legyen Magyarorszagnak. Az sem baj, hogy O. V. hazudott, hisz a 1M munkahelynek nyoma sincs, manapsag arrol egyeztetnek, hogy megbuntetik Magyaroszagot (lasd EU) es az euro 320 ft er, beismertek, hogy nem jogosak bizonyos torvenyek, de ez sem erv. Ok a jobboldal kepviseloi es akkor nekik minden el van nezve. Hogy a felreertest elkeruljuk, hasonlo a helyzet a baloldal eseten is. Ott is jogos volt, hogy belelottek az akkor "csocselleknek" titulalt tuntetok koze es a sor hosszu!

Sajnos nalam nem igy mukodnek a dolgok, es ennek nagyon orvendek. Remelem meg vannak masok is akik hasonloan velekednek, de sejtem, hogy manapsag kisebbsegben vagyunk. Az bizonyos, hogy egy orszag es annak vezetese nem megoldhato erzesekkel. Tenyek es ervek kellenek. Es ezek most hianyoznak.

Ui. Erdekes modon csak az LPM egy kepviseloje kerte, hogy ontsenek tiszta vizet a plagium vad ugyeben. Masokat nem erdekel? Vagy talan masoknak is van mit felni?

0 Comments:

Post a Comment