Magyar a magyar ellen

Nem tudom, de mi valahogy mindig igy vegezzuk. Elaruljuk egymast, nincs egyetertes kozottunk, egyesek a Turani atkot okoljak, jomagam inkabb a buszkeseget, a gogot, az arroganciat, mert ebben mi magyarok nem ismerunk hatart.

No persze buszkek lehetunk, mert rettegesben tartottuk egykoron Romat, megallitottuk a torokot, harcoltunk vesztesek oldalan az utolso verig, az orszagot feldaraboltak, mi meg sirtunk, enekeltunk es harangoztunk, de semmit nem tettunk a megakadalyozasaert. Igaz, akkor nem is lehetett volna, de sajnos utana sem. 56-ban ujra megismert a vilag, mert fellazadtunk az elnyomas ellen, de sajnos meg be sem jarta joforman a hir a vilagot, es maris leigaztak.

Nos szoval igy allunk. Ma meg arrol vagyunk hiresek, hogy nyirbaljuk a demokraciat, hazudunk a nepnek, a forint melyzuhanasban es elnokok irnak nekunk levelet, hogy a jo utra teritsenek, mert a hatalom es az arrogancia es valoszinunek tartom, hogy a hozzanemertes kezd tetemes mereteket olteni es vezeti az orszagot a pusztulasba.

Igy van ez Erdelyben is, csak annyi kulonbseggel, hogy ott meg kevesebben is vagyunk, es sosem tudtunk megegyezni. Sokak meg mindig nem tudjak megerteni, hogy kisebbseg vagyunk, jogaink sosem lesznek teljesek es ez ertheto is, hisz nemzet allamban elunk. Nem akartuk mi ezt, de nem is kerdeztek. Lasd Franciaorszag, netan Amerika, ahol mindenki magat francianak netan amerikainak tartja. Nos nalunk ez sosem lesz igy es mindezert a tortenelmet okolhatjuk es magunkat.

Mi nem leszunk sem magyarok, sem romanok sem masok, mi erdelyi magyarok voltunk, vagyunk es leszunk, mar ameddig marad belolunk meg nehany az erdelyi medenceben. Igen, mi masok vagyunk es erre buszkek is. A gond csak az, hogy kevesen es egyre fogyunk. Ez nagymertekben koszonheto az elvandorlasnak, a vegyes hazassagoknak, es nem utolso sorban annak, hogy a vezetoink (marmint ok annak tartjak magukat) olyanok amilyenek. Tudom, tudom. Mindig kell bunbakot keresni, es ebben nagyon jok vagyunk. Emiatt daraboltak fel az orszagot is. Vagyis mi nem voltunk hibasak, mi aldozatunk voltunk. No persze ez edes keves, de urugynek tokeletes.

A vasfuggony bezart, ujra aldozatok voltunk, es egyre ellehetetlenitettek a sorsunk. Megszuntettek iskolainkat, szinhazainkat, egyetemeinket, intezmenyeinket, es naprol napra sorvadtunk, habar volt sok ertelmes ember aki segitett, aki tett annak erdekeben, hogy ez ne igy tortenjen, de a folyamatot nem tudtuk megallitani.

Es vegre eljott 1989 december es azt hittuk, hogy most ez a mi napunk. Tevedtunk. A marosvasarhelyi esemenyek megmutattak, hogy gyengek es vedtelenk vagyunk, es ki vagyunk szolgaltatva. Sokak elmenekultek es mas orszagokat gazdagitanak. Masok megmaradtak es harcoltak. Csak mara mar nem a nemzetert harcolnak hanem magukert. Valahogy nem tisztes, hogy valaki 20 ev utan is azonos szekben uljon, foleg ha nem erdemli meg a szeket. De nalunk sajna igy van. Megelhetesi politikusaink vannak, kik a hatalomert es a koncert barmit. Ok a jelenlegi roman politika cedai. Barmit szavaznak csak maradhassanak. Mar reg nem a nemzetrol szol a harc, hanem magukrol, az erdekeikrol, az uzleteikrol, a fakitermelesekrol, az illegalis fegyver kereskedelemrol, a hatalomrol es a penzrol.

Es nekunk, ertunk mit tesznek? Kerik a szavazatainkat, olykor kedvesek a kampanyokban, mosolyognak, beszelnek az eterben, de tenni nem tesznek semmit. No de megsem. Utca neveket. Igen, utca neveket adnak. Es ennek fejeben hagyjuk, hogy jatszak kis jatekaikat, es az erdelyi magyarokat nyomorba kergessek. Segitettek, hogy 25% csokkenjenek a fizetesek a kozszferaban, hogy nojjenek az adok, segitettek, hogy az oktatas oda sullyedjen ahova, es nem tesznek semmit azert, hogy nekunk jobb legyen. Hogy magyarazhato, hogy mig a nemzet nyomorog, ok hatalmas autokat vezetnek, hatalmas hazakat epitenek mi meg elszegenyedunk? Mivel magyarazhato ha nem azzal, hogy ellenunk fordultak.

A kerdes, hogy mi erdelyi magyarok mikor ertjuk meg ezt a dolgot es mikor lepunk fel ellenuk? Nem tehetunk kulonosebbet, de megtagadhatjuk toluk a szavazatainkat es meg kell tagadnunk, azert, hogy elbukjanak es "tetemeiken" uj nemzedek sarjadjon.

Inkabb kuzdjunk masok ellen, mert oket legalabb ismerjuk es tudjuk mi vezerli oket, de a sajat fajtank csak atver, megalaz es hatba dof. Sajnos ilyenek vagyunk es ez nem is fog valtozni egyhamar. Gondoljuk meg jol mikor elmegyunk szavazni, hogy kinek a kezebe helyezzuk a sorsunkat! Gondoljuk meg!

0 Comments:

Post a Comment